Startsida / Inlägg

Fortfarande möjligt att uppleva platsen där tiden stannat

av Johanna Paues, Berlin

Berlin är en oförutsägbar stad. Något som skulle stängas är plötsligt öppet igen, det ordnas avskedsfester för folk som visst stannade ändå och klubbar som bommat igen på grund av än den ena, än det andra återuppstår stup i kvarten.

Tidigare i somras skrev jag att alla som ville se det övergivna gamla tivolit i Treptower park skulle skynda sig eftersom de guidade turerna snart skulle sluta gå. Det gäller inte längre. Det går fortfarande att boka en rundvandring i Spreepark, platsen där tiden stått still sedan 2001, och turerna kommer att fortsätta oktober ut. Minst.

Guidningen görs bland annat av den gamla ägaren Norbert Wittes dotter, Sabrina, och hålls på tyska. Men även om du inte kan språket kan det ändå vara värt pengarna och tiden – stället är fullkomligt fascinerande och unikt.

Den som inte vill gå en hel rundtur kan göra lightversionen och bara åka det gnissliga gamla sightseeingtåget istället. Det kallas för en ”djungeltur” och det med rätta – man ser mest buskar och snår från tåget. Fast då och då kan man ändå skymta en och annan mossig kärlekstunnelsvan, en omkullvält dinosaurie och en rostig berg- och dalbaneräls. Hela upplevelsen är dessutom rätt kul. Och lite absurd.

Pris för sightseeingtur: 15 euro

Pris för tåget: 3 euro

spreepark6
En fallen dino.
spreepark7
En dieseldoftande tur genom buskarna.
spreepark8
En dino som kommit på fötterna igen.
spreepark10
Pariserhjulet. Rostigt, gnisslande. Säkert livsfarligt numera.

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB