Startsida / Inlägg

Hemlig t-banestation en sevärdhet för de som vet

av Lotta Zachrisson, New York
För att skymta stationen ska du håll utkik på höger sida av tåget. Det är en kort perrong så det gäller att vara med.
För att skymta stationen ska du håll utkik på höger sida av tåget. Det är en kort perrong så det gäller att vara med.

I snart 70 år har den gamla bortglömda tunnelbanestationen i södra Manhattan varit stängd och omöjlig att ta sig till för allmänheten. City Hall, som stationen hette, byggdes 1904 och har stått helt orörd sedan 1945, och är antagligen den finaste stationen i hela tunnelbanenätet med välvda tak beklädda med vackert kakel och skylights i mosaik. Det finns faktiskt en del visuella likheter med den för turister så populära Grand Central Terminal.

Anledningen till att stationen fick stänga – kurvan är så skarp längs med perrongen att när tågen blev längre för att kunna hålla fler passagerare så blev det farligt att stiga på och av pga det avstånd som uppstod till plattformen.

På senaste tiden har det dock varit möjligt för de som känner till knepet att få se den hemliga stationen. Det är bara att sitta kvar på 6:ans tunnelbana efter slutstationen vid Brooklyn Bridge. Medan tåget åker och vänder för att sedan påbörja sin tur uptown, kommer det i de mörka tunnlarna att sakta passera den gamla City Hall-stationen. Även om det inte stannar och förstås ingen får stiga av blir det en mini-sightseeing där man långsamt får se stationen i all sin forna prakt.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Frida Westergård, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB