Startsida / Inlägg

En oändlig teatervärld där du spelar huvudrollen

av Petter Larsson, London

I helgen var jag med om en av de där unika upplevelserna som gör det så värt att bo i London. Glöm dåligt isolerade hus, höga hyror och så vidare – det är saker som National Theatres show ”The Drowned Man” som jag kommer att se tillbaka på om jag någon gång lyckas lämna denna stad.

The Drowned Man är ingen vanlig teatershow. Den utspelar sig i Temple Studios – en enorm gammal filmstudio i Paddington. Och besökarna rör sig själva i denna enorma fyra våningars låtsasvärld – mitt bland skådespelarna.

En dramatisk scen mitt i en husvagnspark i skogen.
En dramatisk scen mitt i en husvagnspark i skogen.

Jag och min kompis klev in i hissen, fick sätta på oss masker och blev sedan utskickade att själva vandra runt och se på de scener – dramatiskt upphöjda och synkroniserade med dånande filmmusik – vi behagade. Jag gick igenom en gammal västernbar, en skog, en öken, en husvagnscamping, flera hus och andra scenerier som hämtade från 60-talets Los Angeles. Här fanns även Temple Studios – filmstudion där stjärnor blandades med lyckosökande amatörer. Fann jag en skådespelare intressant var det bara att följa denne ett tag tills jag såg något annat.

Jag behöver nog inte ens säga att jag blev av med min vän efter fem minuter. Och det var lika bra det – upplevelsen handlar om att välja sin egen väg och eftersom man inte får yttra ett ljud (om man inte tar en paus i baren) så hade det bara varit krångligt att försöka kommunicera genom maskerna. Så det blev två och en halv timmes planlöst vandrande i denna oändliga magiska värld. Och som journalist var jag noga med att försöka finkamma de fyra våningarna av gångar och rum.

En av tusentals filmscener i den enorma studion.
En av tusentals filmscener i den enorma studion.
Fängslande: Den stora gallerdörren till Temple Studios där vissa lyckliga skådisar fick komma in och göra audition. Det gällde även för åskådarna att passa på när dörren öppnades.
Fängslande: Den stora gallerdörren till Temple Studios där vissa lyckliga skådisar fick komma in och göra audition. Det gällde även för åskådarna att passa på när dörren öppnades.

Jag skulle kunna prata länge om detta – det gjorde jag och min vän när vi väl fann varandra utanför efteråt – men det får räcka med att jag rekommenderar alla att uppleva denna bisarra värld själva. Tyvärr var vi inte tillåtna att varken använda mobiltelefoner eller fotografera inne i drömvärlden, annars hade jag gärna försökt visa ett smakprov på hur det såg ut.

Biljetterna kostar från £39.50 (ca 400 kr). Är man student eller under 26 kan man få dem för halva priset. Att få tag på dem är också något av ett äventyr. De släpps nämligen varje måndag klockan 12 – för föreställningar veckan efter.

Läs mer på National Theatres hemsida.
Temple Studios: 31 London Street

T-bana: Paddington

Drownedman3
Inga dansälskare går besvikna från Temple Studios – vilken väg man än väljer att gå.
 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB