Startsida / Inlägg

En stor söndagsbuffé – gjord på överbliven mat

av Petter Larsson, London

Här kommer ett billigare, nyttigare och miljövänligare alternativ till att äta en dyr mikrad Sunday Roast på en pub. I Dalston kan man nämligen för några pund äta en jättebuffé – som tillagats av överblivna grönsaker från lokala marknader och butiker.

IMG_1673

Långt bort från de dyra och kommersiella restaurangerna i centrum ligger Passing Clouds. Där erbjuds man på söndagar Londons mest miljövänliga och prisvärda mål mat. Vid 14-tiden samlas volontärerna där. De cyklar runt i östra London och plockar upp överbliven mat från caféer, marknader och butiker. En undersökning av The Institution of Mechanical Engineers i London i våras visade att hälften av all mat som produceras i världen aldrig når oss – och i västvärlden beror det ofta på att frukt och grönt inte ser kosmetiskt ”korrekta” ut. Men för People’s Kitchen, som denna volontärorganisation heter, spelar det ingen roll om en potatis har en liten bula eller om moroten inte är helt rak. Och när de någon timme senare börjar tillaga den vegetariska maten förvandlas dessa ”osäljbara” grönsaker varje vecka till en underbar buffé.

IMG_1672
Maten är aldrig en besvikelse. Men se till att inte komma sent!

 

Volontärerna, som lagat mat i timmar, får äntligen slå sig ner och hugga in.
Volontärerna, som lagat mat i timmar, får äntligen slå sig ner och hugga in.

Vid 18-tiden är maten klar, folk från nära och fjärran strömmar in i lokalen och hugger för några punds donation in i sallader, gratänger, bröd och efterrätter. Inte sällan visas det även dokumentärfilmer på ovanvåningen. Det här är ingenting för dig som åkt till London för att kolla in de senaste Michelinstjärnorna. Men vill du träffa lite sköna östlondonbor, äta en helt improviserad buffé gjord på 100% kärlek, spara lite pengar och känna att du gör något gott så välkomnar Passing Clouds dig varje söndag klockan 18. Kanske ses vi där!

Passing Clouds: 1 Richmond Rd, E8 4AA
T-bana: Dalston Kingsland/Dalston Junction
Donation: De rekommenderar £3 (ca 30 kr) men man kan lägga vad man känner för.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB