Startsida / Inlägg

Parad och jätterea sparkar igång julen

av Lotta Zachrisson, New York

USA:s största högtid är inte jul utan Thanksgiving som firas oavsett religion. Dagen infaller alltid den fjärde torsdagen i november, i år den 28 november. I New York är det Macy’s parad som är det stora dragplåstret – samma parad som var med i inledningsscenen i klassikerfilmen ”Miracle on 34th Street” från 1947, en julfilm alla borde se.

Thanksgiving sparkar även igång julhandeln på riktigt och det görs med en jätterea dagen efter. Black Friday, som dagen kallas, fick ursprungligen sitt namn från den bistra olycksstatistiken denna högtrafikerade dag. Men i kommersens sanna anda har man ”döpt om” innebörden och menar att det är denna dag som butiker går med vinst, alltså kan skriva sina resultatsiffror för året i svart istället för negativt rött.

Många butiker har otroliga rabatter och specialpriser som startar allt tidigare. Tex Macy’s och Best Buy har börjat öppna redan vid midnatt och köerna kan vara enorma. Föredrar du att shoppa framför datorn är det istället Cyber Monday som gäller, 2 december.

 • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB