Startsida / Inlägg

Konsten att äta rå fisk

av Elin Hellström, Barcelona

Det snackas mycket om ceviche i Barcelona just nu. Denna latinamerikanska fiskrätt kan tillagas på lite olika sätt, men mest spridning har den peruanska varianten fått. Själv kan jag inte få nog av den.
Basen är rå, vit fisk som marineras i limejuice med lök, koriander och chili. Effekten blir lite den samma som när man lägger in sill.

Cevichens (uttalas ungefär ”sebitje”) trendighet kulminerade tidigare i år när matgeniet Ferran Adrià, som av många fortfarande anses vara världens mest inflytelserika kock, öppnade en ny restaurang i Barcelona efter att ha tagit en paus för att hitta ny gastronomisk inspiration. Den heter Pakta och satsar på en fusion av peruanskt och japanskt kök. För att få ett bord här behöver man dock ha ordentlig framförhållning. Och vara beredd på att hosta upp en del pengar. Annars är Kenko en av stans bästa cevicherestauranger. Den ligger nära Sagrada Família och serverar supergod mat till bra pris. Ett hett tips är att testa deras lunchmeny.

Själv har jag återupptäckt rätten på senare tid. Eftersom min pappa arbetade i Peru under perioder när jag var barn var ceviche en av favoriträtterna på köksbordet hemma hos familjen Hellström på Hindsbogatan i Skara under tidigt 90-tal. När jag fyllde 32 år för en månad sedan firade jag faktiskt genom att bjuda hem två väninnor från Ecuador på hemlagad ceviche – ”al estilo peruano”. Till fisken serveras sötpotatis, salladsblad och rostad peruansk majs. Det är något med syrligheten i kombination med det söta och starka som gör mig så förtjust. Så här såg min födelsedagstallrik ut.

ceviche
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB