Startsida / Inlägg

Nyårslöftet: Hitta Berlins kreativa nav och bli en del av det

av Johanna Paues, Berlin

Jag sitter och nytt-år-peppar mig själv. 2014 ska bli ett spännande år med mycket förändring har jag bestämt mig för. Hur jag ska fixa det? Well, mitt första steg har varit att säga upp det kontor jag sitter på nu. Det är dags för något nytt! Som bubblar av kreativitet, med massor av inspirerande typer! Borde ju vara en enkel match i den här staden, tänker jag.

Berlin är ju känt för att krylla av frilansare och självklart har det skapats ett helt gäng mötesplatser för dem, så kallade coworkingställen. Kontor där det går att hyra en skrivbordsplats per månad, ett antal dagar i månaden eller per tag och där frilansare hittar varandra och kan skapa roliga projekt tillsammans.

Eftersom jag är som lyckligast och mest kreativ när jag har ett par tre ställen att variera mellan (ibland hemma, ett kafé eller ett biblioteket ibland och så några dagar per vecka på ett kontor med inspirerande jobbarkompisar omkring mig) så tror jag att ett bra coworkingställe skulle passa mig perfekt.

Mina krav på kontoret:
– Det måste vara en trevlig och välkomnande atmosfär, och gärna finnas åtminstone några andra som jobbar inom samma bransch.
– Det ska helst inte ligga alltför långt ifrån Friedrichshain. Berlin är STORT och jobbar jag på ett ställe längre bort än norra Kreuzberg, södra Prenzlauer Berg  eller östra delarna av Mitte kommer jag knappt att hinna öppna datorn innan det är dags att hämta på förskolan.
– Flexibla hyresvillkor. Alla ställen som kräver att man hyr hela månader med lång uppsägningstid går bort.

På min kolla-in-lista står just nu:
Weserland, Neukölln
Ser trevligt ut på bilderna, även om jag kan tänka mig att det blir en rätt pratig stämning runt det där långbordet. Och att sitta framför en dator hela dagen utan ett ryggstöd – aj, jag känner krampen i svanken bara jag tänker på det.

Co-up, Kreuzberg
Verkar ha ordentliga sittplatser och ser ljust och fint ut. Inte för långt borta heller, men ligger ändå i en annan stadsdel vilket kan vara trevligt.

Esdip Berlin, Friedrichshain
Ligger helt klart närmast hem och förskola. Således det mest praktiska stället för mig. Verkar skönt arty också med konstkurser och galleri.

Är det någon av er läsare som har något annat tips, hojta gärna till!

esdip
Mitt nya kontor? Bild lånad av Esdip Berlin.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Emelie Perdomo
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB