Startsida / Inlägg

Fina fiskar och finkultur vid Bahnhof Zoo

av Johanna Paues, Berlin

Åh, vad jag är glad över att ha kommit ur den tyngsta småbarnsperioden! Berlin är så stort att en tur med ungarna till andra sidan stan, med kommunala färdmedel och som ensam vuxen, har känts ungefär lika energikrävande som att springa ett maraton i konstant uppförsbacke. Men nu äntligen går det!

aquarium3

Det fick jag bevis på i helgen när jag och mina kiddos drog till Aquarium vid Zoologischer garten. En helt perfekt aktivitet för en fyraåring med stor fascination för krokodiler och hajar och en nästan-tvååring som just fattat att det finns fler djur än hundar som säger waow waow.

Aquarium är knappast det ballaste akvariestället i världen, men det är absolut värt ett besök för alla familjer med fisk- och kräldjursintresserade medlemmar. Och det var ingen kö alls för att komma in, lördagen till trots.

aquarium

Efter att ha hälsat på hajarna tog vi först en glass i solen vid den halvbombade Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis Kirche (som äntligen börjar synas igen efter att ha renoverats och varit dolt bakom ett fakehus under lång tid), och efter det en tur in i själva kyrkan. Den är så vacker, missa för bövelen inte att gå in i den om du är där! Vi hade tur, det övades inför en konsert  som skulle hållas under kvällen och en kvinna sjöng Bach så vackert att både jag och barnen blev alldeles tagna. Det varade i sisådär en mikrosekund hos ungarna, men ändå. Upplevelse av finkultur, check!

läppstiftet

Det var helt enkelt en himla bra utflykt med både biologi, kultur och glass i solen. Och fint att visa för barnen att det finns en västlig sida av den här stan också. Som är väldigt annorlunda med vår östra – både vad gäller atmosfär och arkitektur.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB