Startsida / Inlägg

New Yorks gula taxibilar – blir gröna av avund

av Lotta Zachrisson, New York

Ni kanske minns scenen i ett av de sista avsnitten av Sex and the City när Miranda hoppar in i en taxi och säger att hon ska till Brooklyn, varpå chauffören svarar att han inte åker dit. Sånt var säkert inte ovanligt då för 10 år sedan.

Nu för tiden är det dock inga problem att fånga en taxi på Manhattan och be dem köra dit man vill. Det är helt enkelt så många som har det gott ställt som flyttat till olika områden i Brooklyn och Queens att det hör till vardagen för taxichaffisar att köra dit.

Däremot är det fortfarande svårt att göra motsatt resa. Inte ens i Williamsburg, som ligger precis på andra sidan bron från Manhattan, kan man vara säker på att en gul bil kommer förbi när man behöver den, utan boende utanför Manhattan har fått förlita sig på att ringa efter taxi. Och detta är anledningen till New Yorks nya projekt.

Staden har nämligen fått en helt ny taxi-flotta bestående av mer än 2000 äppelgröna bilar. De heter NYC Boro och är till för resor på andra platser än Manhattan.

En skillnad med Boro-bilarna – förutom färgen – är att man både kan fånga dem på gatan och ringa efter dem och då få ett fast pris.
En skillnad med Boro-bilarna – förutom färgen – är att man både kan fånga dem på gatan och ringa efter dem och då få ett fast pris.

Men införandet har inte varit helt smärtfritt. Licenserna för dem som vill köra en gul bil är ofantligt dyra och för att uppmuntra de nya gröna bilarna satte man licenspriset lägre. Det gjorde förstås de gula chaufförerna vansinniga och de såg den ökade konkurrensen som ett hot. Lösningen man kom fram till ligger i reglerna för var de gröna bilarna får plocka upp resenärer: inte någonstanns på Manhattan söder om West 110th Street eller East 96th Street, vilket förstås är området där flest gula bilar håller till.

Reglerna ser också till att dessa nya gröna bilar faktiskt kommer finnas till för de passagerare de är tilltänkta för genom att de blir tvungna att åka runt och leta kunder i Brooklyn, Queens, Bronx, Staten Island och norra Manhattan istället för där det redan finns gott om taxibilar.

Projektet började redan i augusti men det har tagit lite tid för licenserna att delas ut, och det är först nu jag har börjat se de gröna Boro-bilarna mer frekvent på New Yorks gator. Som relativt nybliven Brooklyn-bo hoppas jag på att det även här ute snart kommer att vara lätt som en plätt att – precis som i innerstan – bara sträcka upp handen när jag är i behov av en taxi.

 • Tjänstgörande redaktörer: Emma Lindström, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB