Startsida / Inlägg

Svenskar bryter ny mark i Brooklyn

av Lotta Zachrisson, New York
Kaffekoppen ligger i ett område som snabbt håller på att förändras.
Kaffekoppen ligger i Bed-Stuy, ett Brooklynområde som snabbt håller på att förändras.

I New York är gentrifieringen ständigt ett hett samtalsämne. För dem som inte känner till det handlar uttrycket om när ett före detta nergånget och oattraktivt område blir trendigt när folk med mer pengar väljer att flytta dit. Ofta börjar det med att konstnärer och bohemer letar efter lägre hyror. Det leder till att caféer, barer och konstgallerier öppnar och sedan kommer investerare som köper upp fastigheter och omvandlar till lyxiga lägenheter, som ett brev på posten.

Lower East Side och framför allt det östliga hörnet av East Village kallat Alphabet City har genomgått gentrifiering relativt nyligen. Williamsburg som nu är dyrare att bo i än många områden på Manhattan var för bara 10 år sedan en helt annan mycket mer alternativ stadsdel. Men området det pratas mest om år 2013-2014 är utan tvekan Bed-Stuy.

För bara 1-2 år sedan var det väldiga Brooklynområdet ett ställe att hålla sig borta från. Brottsligheten var hög, här fanns många miljonprogramsområden, och avsaknaden av trevliga caféer och restauranger gjorde att få utomstående lockades hit. När området nämndes i tal var det ofta i kombinationen ”Bed-Stuy, Do or Die”.

Nu omskrivs det istället som det nya Williamsburg och huspriserna har dubblerats de senaste åren. Den som tar sig ut hit möts dock fortfarande av ett blandat område. Bed-Stuy har framför allt varit ett område för New Yorks svarta befolkning – en stor del vars förfäder flyttade hit från Harlem när de ville ha större bostäder på 30-talet – och det finns gott om kyrkor mellan de ofta pittoreska radhusen på 3-4 våningar. Men fler och fler bohemer, alternativa och även hipsters syns i krokarna. Det finns fortfarande mängder med slitna fasader och tillbommade fönster, men en efter en rustas husen upp och säljs dyrt. Många kvarter har inget roligare än tvätterier och tveksamma delis i bottenvåningarna men även detta håller på att ändras. Ett av de senaste tillskotten Bed-Stuy Fresh and Local – en matbutik med ekologiska och närodlade produkter – talar sitt tydliga språk.

Men jag blev ändå mäkta förvånad när jag genom en sökning på matställen i området dök på ett café med namnet Kaffe Koppen. Visst är vi svenskar trendkänsliga, men inte trodde jag att vi skulle vara så tidiga pionjärer i ett område som Bed-Stuy. Men mycket riktigt – på 93 Howard Avenue – nära Saratoga Park ligger detta lilla café som serverar mackor, smoothies och svenska pannkakor. Själva stället är litet men fullt av konst från lokala konstnärer och sedan öppnandet i september 2013 har de dessutom arrangerat evenemang som ”Open Mic”. Det svensk-amerikanska ägarparet som tidigare bott 16 år i Sverige, tror verkligen på Bed-Stuy och är nu delaktiga i den positiva förändringen området genomgår. Det är inte utan att man som svensk känner sig lite stolt!

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB