Startsida / Inlägg

Är Williamsburg redan ute?

av Lotta Zachrisson, New York
Hörnet av Bedford och North 7th är det mest centrala i hela Williamsburg.
Hörnet av Bedford och North 7th är det mest centrala i hela Williamsburg. Att en så här stor kedja öppnar just här är en så tydlig symbol att det inte går att ignorera.

Gentrifieringen i New York handlar inte bara om hur konstnärer och kreativa flyttar in i mer oattraktiva områden och gör dem populära. På andra sidan handlar det om hur dessa områden går från att vara alternativt coola till att bli alltför kommersiella.

Den största symbolen för detta är när någon av de stora kedjorna öppnar upp. Till exempel var det för några år sedan mycket ståhej när en Seven Eleven tänkte öppna på Avenue A – detta bokstavshörn av East Village har nämligen setts som en fristad för kedjor. Nu senast är det svenskpopulära Williamsburg i Brooklyn som det snackas mest om vad gäller detta, och man hör ständigt att området ”var bättre förr”.

Därför borde jag inte blivit särskilt förvånad när jag under senaste besöket i Brooklynstadsdelen upptäckte att en Dunkin Donuts (som finns på över 3000 platser i USA) hade öppnat i det superstrategiska hörnet av Bedford Avenue och North 7th Street. Men jag måste erkänna att jag ändå hajade till, och tänkte att detta måste vara ändå vara ”dödsstöten” för den kreativa hipster-stämpeln området haft länge. Och mycket riktigt, när man googlar ”Dunkin Donuts Williamsburg” så är den första länken som kommer upp Dunkin Donuts comes to Bedford Ave. Is this the official end of Williamsburg? och klickar man på denna länk kan man läsa hur ett gäng twittrare förfasas över vad som skett.

Kedjan har förstås försökt smälta in lite grann genom att låta bli att använda sin grälla orange-rosa logga och istället hållit sig till färgerna guld och brunt. (Starbucks körde samma knep när de öppnade i alternativa yoga-meckat Ubud på Bali.) Men de lyckas förstås inte lura någon av områdets invånare.

Lokalen har de senaste 15 åren innehavits av familjeägda Northside Pharmacy som nu fått flytta ett kvarter österut till Driggs Avenue. Det är ganska tydligt att hyran måste ha höjts något enormt, vilket ofta är det som händer när kommersialismen tar över i gentrifierade områden. För till slut blir de så populära och dyra att bara banker och andra kedjor har råd, och hur mycket folk än gillar billiga munkar och kaffe i pappmuggar så är det inte såna områden det skrivs om i trendkolumner.

 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB