Startsida / Inlägg

Apokalyps? Ett tredje världskrig? Nej, tubestrejk!

av Petter Larsson, London

Då var det dags för London att gå under igen. Staden har försatts i ett tillstånd av kaos, trängsel, panik och ilska på sociala medier. Det är som att apokalypsen, syndafloden, det tredje världskriget och en något försenad 21 december 2012 har slagits samman. Det är strejk i tunnelbanan.

IMG_2957Nyhetssajter och sociala medier är överfulla av bilder på överfulla perronger och tåg. En Torypolitiker kallar i Daily Mail strejken för ett ”ekonomiskt sabotage” och premiärminister David Cameron twittrar: ”Det är oacceptabelt att miljontals människor får sina liv störda av dagens tubestrejk i London”. Många av mina vänner på Facebook uttrycker sitt missnöje med Transport for London (TfL) i såpass hårda ordalag att många andra problem i världen plötsligt känns bagatellartade.

Men min älskade Victoria Line – Londons bästa linje – är bara inställd mellan två obetydliga stationer i norr. Och jag stannar nog hemma – i alla fall tills ikväll när de flesta frustrerade pendlare hunnit hem för att skriva arga insändare. Jag antar att detta är en av de dagar då jag ska vara lycklig över att bo i Seven Sisters, njuta av att jobba hemifrån – och försöka att inte skylta för mycket med denna nöjdhet i mina rasande vänners ansikten.

En skärmdump från tfl.gov.uk visar vilka linjer som är avstängda. Värst för landets ekonomi är kanske Jubilee Line som gör många businessmän försenade till jobbet under strejken. Kanske är det för att min Victoria Line inte transporterar några viktiga beslutsfattare som den tillåts köra nästan som vanligt.
En skärmdump från tfl.gov.uk visar vilka linjer som är avstängda. Värst för landets ekonomi är kanske att Jubilee Line drabbas, vilket gör många businessmän försenade till jobbet under strejken. Min Victoria Line transporterar kanske inte lika många viktiga beslutsfattare och det kan vara därför som dess service nästan går som vanligt.
 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Love Isakson Svensén och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB