Startsida / Inlägg

Hundratals slogs vilt på torget – med kuddar

av Petter Larsson, London

Vi kom dit som blyga åskådare. Men snart hade jag och mina två vänner funnit varsin kudde – och gav oss in bland de tusentals andra i det enorma kuddkriget på Trafalgar Square. Det var International Pillow Fight Day 2014 och sådant skojar inte Londonborna bort.IMG_2921Tjejer och killar, britter och utlänningar, gamla och unga, alla hade samlats på torget för att helt enkelt banka på varandra med kuddar så att dunen flög i luften. Mitt i kaoset av folk i pyjamasar, åskådare, fotografer och – framförallt – kuddar, stod vi en kort stund och undrade hur man började. Sedan slog någon till mig i huvudet och vi var igång.

IMG_2928Jag och mina vänner gick in i slagfältet och bankade på alla huvuden vi såg. Plötsligt kändes hela torget som en enda stor liveversion av leksaken där man bankar ner spikar med en hammare. Folk samlades i ringar, skrek: ”Han har skägg!” och attackerade någon oskyldig stackare, för att senare hojta: ”Hon har gröna skor!” och ge sig på någon annan. En man i pandakostym gick med en kudde i var hand och matade på allt och alla som en riktig ninjapanda. Och alla andra varvade små luriga engångsslag med korta närstrider.

IMG_2931Just den lördagen gick ingen fri på torget. Med detta i åtanke gick jag och mina kompisar loss på varandra – och på andra Londonbor. När annars kan man dra till en japansk turist, en liten pojkscout eller en man i stålmannenkostym, så hårt man kan i huvudet med en kudde? Så fort någon trängde sig förbi oss i folkmassan så slog man till denne i huvudet. Och jag funderade på hur härligt det varit om man fått göra det varje gång någon på stan irriterar en.

Situationer där jag skulle vilja slå Londonborna hårt med en kudde:

 • När jag har bråttom i Covent Garden – och måste kryssa mellan italienska familjer, tyska pensionärsgrupper och holländska skolklasser.

IMG_2950

 • När jag råkat hamna i tunnelbanan mellan 17 och 19 på kvällen.
IMG_2957
 • När folk slösar bort dyrbar tid i denna underbara stad på att kolla på gatuartister.

IMG_2953

 • När jag går förbi denna lokala busshållplats som alltid tar upp hela trottoaren. Det känns som att folk står där och hänger utan att ens gå på bussen när den kommer.
IMG_2983
 • När någon tar upp en maskin på mitt utegym – bara för att sitta och pilla på sin mobil.

IMG_3011

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB