Startsida / Inlägg

Tzatziki och tallrikskross i anti-keramikens Grekland

av Petter Larsson, London

Rollerdisco, blindrestaurang eller ett party med inhyrd s&m-show? Nej, den mest bisarra utekvällen i London kan man få på grekiska klubben Elysee (13 Percy Street, nära Goodge Street t-bana).

Konceptet här är egentligen ingenting speciellt – en klubb där Londons grekiska befolkning kan festa loss. Det är tallrikskrossandet jag inte riktigt förstår mig på.

Vi kom in tillsammans min grekiska vän – jag har hört att man inte kommer in utan en grekisk vän – och fick snabbt ett bord eftersom han vuxit upp med en av ägarfamiljens söner. Vid de flesta bord satt män i tighta skjortor med alkohol och grekisk mat. Framför dem trängdes kvinnorna på dansgolvet. Och när männen vid något tillfälle ville svänga sina lurviga till den grekiska livemusiken bildade de andra en ring och gick ner på huk runtom dem. En kvinna sålde blommor som några män kastade på sångerskan för att visa sin uppskattning.

Kring midnatt gick en kvinna fram och drämde en tallrik i golvet. Nu var isen – och tallriken – bruten. På Elysee kan man betala £20 (ca 215 kr) för en trave tallrikar. Folk började gå fram och slänga dem på dansgolvet – som sakta fylldes av krossat porslin. Att det dessutom var IKEA-produkter som krossades stack extra mycket i mina ögon.

Vår kompis kompis tyckte även att vi skulle prova på lite tallrikskrossande och kom över med en liten trave.
Vår kompis kompis tyckte även att vi skulle prova på lite tallrikskrossande och kom över med en liten trave.

Som någon slags fallossymbol hade de extra flashiga männen köpt flera travar och hade ett torn av tallrikar på sitt bord. Och istället för att leka frisbee med var och en av dem, så puttade en av kostymmännen bara nonchalant traven över bordskanten så att han fick en liten hög jämte sig. Att inte ens ödsla energi på det roliga i att krossa något verkade vara det ultimata tecknet på välstånd.

Jag berättade för mina vänner om hur det i Sverige varit poppis att spruta eller vaska champagne. När alla skakade förbryllat på huvudet undrade jag lite vad som var olikt här, förutom att IKEA-tallrikar är något billigare än en flaska Dom Perignon.

Dagen efter vaknade jag upp med en smula huvudvärk. Inte på grund av för många KEO-öl eller mojitos på sköna förfeststället Jerusalem Bar & Kitchen, utan eftersom någon övertygat mig om att få en tallrik krossad – på mitt huvud.

http___makeagif.com__media_4-23-2014_qlZ06v
 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB