Recept: Kräftskiva
avOrdna kräftskiva och bjud på kantarellsallad, västerbottenpesto och crabcakes. Vi avslutar med världens godaste kladdkaka – och du får receptet!
Kantarellsallad med dill & Västerbottenpesto
Du behöver:
1 Schalottenlök
Drygt 1/2 kg kantareller
1/2dl balsamicovinäger
1 dl färsk persilja
300 gram gula & röda cocktailtomater
Savoykål
Smör och olja till stekning
Gör så här:
Stek Schalottenlöken, tillsätt kantarellerna och reducera sedan balsamicovinägern med svampen. Stäng av värmen och strö över persiljan.
Lägg savoykålsbladen på ett stort fat och lägg upp kantarellerna och resten av ingredienserna, avsluta med olivolja och flingsalt.
Västerbottenpesto
Du behöver:
4 kvistar dill
2 dl hasselnötter och mandlar
2 dl Västerbottenost, riven
1 näve ruccola
2 msk citronsaft
2 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka dillen och mixa alla ingredienser.
Späd ut med olja om den känns för tjock. Ställ in i kylen och ställ fram lagom till servering.
Brytbröd
Du behöver:
6,5 dl vatten
1 050 gram vetemjöl
450 gram vetesurdeg
20 gram salt
Gör så här:
Häll det fingervarma vattnet, vetemjölet och surdegen i en degblandare. Kör degen först långsamt i degblandare i ca 2 minuter, sedan snabbare i ca 10 minuter. Tillsätt saltet när det är två minuter kvar att köra.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.
Vik ihop degen som ett kuvert och låt jäsa ca 1 timme till under bakduk.
Dela upp den färdigjästa degen i bitar och låt jäsa ytterligare ca 10 minuter. Lägg sedan in dem på den varma stenen i ugnen.
Grädda i 250 grader i ca 20 – 30 minuter.
Crabcakes med dillmajjo
Du behöver:
450 gram krabbkött alt krabbsticks
4 kvistar dill
1 1/2 msk majonnäs
1 tsk tabasco
1 msk pressad citron
1 ägg
En nypa salt
Ströbröd att rulla kakorna i
Smör till stekning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål, ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Rulla crabcakeröran till sex bollar och platta till dem lite försiktigt. Rulla bollarna i ströbrödet och stek dem försiktigt. Servera tillsammans med dillmajonnäsen.
Dillmajonnäs:
Du behöver:
3 vitlöksklyftor
3 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
Salt & peppar
3 dl rapsolja (eller majsolja)
1 dl hackad dill
Pressa vitlöksklyftorna. Vispa äggulorna med vitlök, vinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt lite olja i taget under kraftig vispning – annars skär sig majonnäsen lätt. Blandningen bör bli tjock omgående.
Klipp över dillen strax innan servering och blanda om.
OBS: Vid tillagning av majonnäs är det viktigt att ingredienserna har samma temperatur, annars skär sig blandningen.
Kladdkaka med björnbär
Du behöver:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
3 msk kakao
Ca 300 gram färska eller frysta björnbär
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll ner smeten i en form. Lägg i björnbären och grädda i ugn i ca 30 minuter.