Startsida / Inlägg

Recept: Kräftskiva

av Katarina Wendelin

 Ordna kräftskiva och bjud på kantarellsallad, västerbottenpesto och crabcakes. Vi avslutar med världens godaste kladdkaka – och du får receptet!

Kantarellsallad med dill & Västerbottenpesto

 


Du behöver:

1 Schalottenlök

Drygt 1/2 kg kantareller

1/2dl balsamicovinäger

1 dl färsk persilja

300 gram gula & röda cocktailtomater

Savoykål

Smör och olja till stekning

Gör så här:

Stek Schalottenlöken, tillsätt kantarellerna och reducera sedan balsamicovinägern med svampen. Stäng av värmen och strö över persiljan.

Lägg savoykålsbladen på ett stort fat och lägg upp kantarellerna och resten av ingredienserna, avsluta med olivolja och flingsalt.

Västerbottenpesto

Du behöver:

4 kvistar dill

2 dl hasselnötter och mandlar

2 dl Västerbottenost, riven

1 näve ruccola

2 msk citronsaft

2 dl olivolja

Salt och svartpeppar

Gör så här: 

Grovhacka dillen och mixa alla ingredienser.

Späd ut med olja om den känns för tjock. Ställ in i kylen och ställ fram lagom till servering.

Brytbröd

Du behöver:

6,5 dl vatten

1 050 gram vetemjöl

450 gram vetesurdeg

20 gram salt 

Gör så här:

Häll det fingervarma vattnet, vetemjölet och surdegen i en degblandare. Kör degen först långsamt i degblandare i ca 2 minuter, sedan snabbare i ca 10 minuter. Tillsätt saltet när det är två minuter kvar att köra.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 2 timmar.

Vik ihop degen som ett kuvert och låt jäsa ca 1 timme till under bakduk.

Dela upp den färdigjästa degen i bitar och låt jäsa ytterligare ca 10 minuter. Lägg sedan in dem på den varma stenen i ugnen.

Grädda i 250 grader i ca 20 – 30 minuter.

Crabcakes med dillmajjo

 

Du behöver:

450 gram krabbkött alt krabbsticks

4 kvistar dill

  1 1/2 msk majonnäs

    1 tsk tabasco

1 msk pressad citron

1 ägg

En nypa salt

Ströbröd att rulla kakorna i

Smör till stekning

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser i en skål, ställ in i kylen i ca 30 minuter.

Rulla crabcakeröran till sex bollar och platta till dem lite försiktigt. Rulla bollarna i ströbrödet och stek dem försiktigt. Servera tillsammans med dillmajonnäsen.

Dillmajonnäs:

Du behöver:

3 vitlöksklyftor

3 äggulor

2 tsk vitvinsvinäger

Salt & peppar

3 dl rapsolja (eller majsolja)

1 dl hackad dill

Pressa vitlöksklyftorna. Vispa äggulorna med vitlök, vinäger, salt och peppar i en skål. Tillsätt lite olja i taget under kraftig vispning – annars skär sig majonnäsen lätt. Blandningen bör bli tjock omgående.

Klipp över dillen strax innan servering och blanda om.

OBS: Vid tillagning av majonnäs är det viktigt att ingredienserna har samma temperatur, annars skär sig blandningen.

Kladdkaka med björnbär

 

Du behöver:

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

150 gram smält smör

3 msk kakao

Ca 300 gram färska eller frysta björnbär

Gör så här:

Ställ ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll ner smeten i en form. Lägg i björnbären och grädda i ugn i ca 30 minuter.

Recept: Hannah Widell och Amanda Schulman.
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Rebecka Rakell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB