Startsida / Inlägg

Recept program 2 & 3

av Katarina Wendelin

Pocherad torsk, grillade lammkotletter och key lime pie – det här är receptbonanzan som får det att vattnas i munnen!

POCHERAD TORSK

Du behöver:

800 gram färsk torsk

12 dl vatten

2 tsk salt

2 dl vitt vin

 För att rimma torsken:

2,5 dl vatten

1 msk salt

1 msk socker

Garnering

500 g räkor med skal

4 kokta ägg

250 g smör

 Gör så här:

 Avlägsna eventuella ben och skär torskfilén i bitar. Blanda vatten, salt och socker, lägg i torsken och låt den rimma i cirka tre timmar.

Blanda vatten, vin och salt och koka upp. Lägg ner torsken, sätt på ett lock och ställ åt sidan. Ta upp torsken efter 15 minuter.

Riv pepparrot, skala räkor, koka och hacka ägg och bryn smör. Lägg upp allt vackert på en tallrik.

Servera med kokt potatis.

 KEY LIME PIE


Du behöver:

200 gram digestivekex

100 gram smör

 400 gram sötad kondenserad mjölk

4 st äggulor

5 st limefrukter, skal och saft

 Till servering:

1 st limefrukt

 Gör så här:

Krossa kexen till mindre bitar och blanda ihop med smält smör. Bred ut degen i botten på en pajform och förgrädda på 175 grader i 10 minuter.

Riv limeskalet och rör ihop med den kondenserade mjölken, limesaften samt äggulorna.

Fyll pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna och servera med skivad lime.

GRILLADE LAMMKOTLETTER

med tryffelströssel & färsk pasta

Du behöver:

1 kg lammracks

400 g färsk pasta (vi använde tagliatelle)

 Amandas lammarinad:

2 dl olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

3 msk honung

1/2 dl soja

Persillade efter behag

Ullas tryffelströssel:

4 vitlöksklyftor

Finhyvlad tryffel (efter tycke och smak)

Olivolja

Parmesanost

 Gör så här:

Finhacka vitlöksklyftorna och stek dem i het olivolja.

Sänk värmen rejält och tillsätt den finhyvlade tryffeln – om det är för varmt tappar tryffeln smak.

Riv en massa parmesan och rör ner det sist av allt.

Skär upp lammracksen och putsa benen om det behövs.

Mixa ihop marinaden. Lägg racksen i marinaden och låt ligga i två timmar.

Ta ut köttet från kylen och låt det stå i ett par timmar på köksbänken så att det är rumstempererat när det ska tillagas.

 Sätt ugnen på 150 grader.

Bryn köttet runt om i en stekpanna tills det har en fin stekyta.

Lägg racksen i en ugnsfast form och stek
i ugn i cirka 15 minuter.

Koka pastan i saltat vatten.

Lägg upp hela härligheten och strö tryffelströssel över.

 SPENATSALLAD

Du behöver:

250 gram babyspenat

250 gram coctailtomater

1 röd lök

3 st päron

 Gör så här:

Skölj alla ingredienser, skiva löken och päronen, dela körsbärstomaterna, lägg ut allt på ett fat och blanda ihop. Ringla över olivolja och servera!

CRÈME CARAMEL

Du behöver:

20 gram smör

5 msk strösocker

3 msk vatten

4 st ägg

1 msk socker

2,5 tsk vaniljsocker

4 dl mjölk

Gör så här:

Gör först karamellsåsen: Smält smöret på svag värme i en stekpanna. Tillsätt 5 msk socker och vatten. Låt sockret smälta under ständig omrörning med en träslev. Öka värmen. Rör hela tiden. Ta såsen från värmen när den börjar bli brun. Häll karamellsåsen i portionsformar av porslin. Låt kallna.

Sätt ugnen på 175°.

Gör puddingen: Vispa ägg, 1 msk socker och vaniljsocker poröst. Koka upp mjölken. Rör ner mjölken i äggsmeten, lite i taget. Häll smeten genom en sil i sockerglaserade formar. Ställ formarna i en långpanna med ljummet vatten. Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 min.

Recept: Hannah Widell och Amanda Schulman

Foto: Amelia Lönngren Widell

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB