Recept program 5
av
Så här såg det ut när folkfavoriterna Lill-Babs och Mark Levengood hälsade på hemma hos tjejerna och åt middag. Recepten till läckerheterna de bjöds på hittar du nedan!
Ossobuco
Du behöver:
4 skivor kalvlägg
Svartpeppar
Salt
4 msk vetemjöl
5 msk olivolja
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st morötter
1 stjälk blekselleri
2 kvistar timjan
2 st lagerblad
1 bit citronskal
2 dl vitt vin
2 dl kalvbuljong
1 msk tomatpuré
Gör så här:
Salta och peppra kalvläggen och vänd dem i mjöl.
Bryn köttet på båda sidor i en stekgryta.
Ta upp köttet och lägg det i en form, täck med folie så det håller sig varmt.
Finhacka löken, vitlöken, sellerin och morötterna. Tillsätt timjan, lagerbladen och citronskalen. Späd med vin och buljong.
Lägg tillbaka köttet i grytan.
Låt det koka på svag värme i 1,5 timmar.
Gremolata
Du behöver:
4 st vitlöksklyftor
Rivet skal av en citron
2 msk persilja, finhackad
Gör så här:
Finhacka vitlöken, blanda med rivet citronskal och persilja.
Strö gremolatan över köttet vid servering.
Vi drack: ”Vedré” 2010 (nr 2126), 99 kronor.
Blåbärspaj:
Du behöver:
175 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
400 gram frysta blåbär
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, rör sedan i de övriga ingredienserna och forma till en deg.
Tumma ut degen i en pajform, häll i blåbären och grädda i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter.
Servera med vaniljsås.
Recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
Foto: Amelia Lönngren Widell