Recept program 7
avNär Niklas Strömstedt och Annika Lantz bjöds på middag blev det supergoda isterband till huvudrätt och en vit chokladmousse till dessert. Så här kopierar du succén.
Isterband med persiljestuvad potatis
och inlagda rödbetor
Du behöver:
4 stora isterband
12 kokta potatisar
2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl mjölk
2 dl hackad persilja
Salt & vitpeppar
Inlagda rödbetor
Du behöver:
1 kg rödbetor med blast
2 dl ättika 12%
3 dl socker
10 st vitpepparkorn
2 msk vaniljsocker
Gör så här:
Dela potatisarna i grova bitar. Smält fett i en kastrull, rör ner mjölet och tillsätt mjölken. Låt blandningen koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Vänd i potatisarna och den hackade persiljan och servera.
Stek isterbanden i en stekpanna tills de är genomstekta och knapriga.
Servera med grovkornig senap.
Inlagda rödbetor
Fyll en kastrull med vatten och
salt, lägg ner betorna och låt koka
cirka 30 minuter.
Skala sedan de kokta betorna.
Koka upp vatten, ättika, socker och vitpepparkorn. Häll lagen över betorna och låt de stå och dra i cirka ett dygn.
Vi drack: ”Cono sur organic cabernet sauvignon carmenere” 2011 (6586), 89 kronor.
Vit chokladmousse med marinerad lime
Du behöver:
Vit choklad-mousse
2 dl vispgrädde
50 g vit choklad
1 ägg
Marinerad lime
1 lime
2 msk flytande honung
Gör så här:
Smält chokladen i vattenbad. Vispa upp ägget, tillsätt den smälta chokladen under omrörning. Rör ner den vispade grädden så det blir en jämn mousse. Häll upp i serveringsglas och ställ i kylen i cirka 1 timme innan servering.
Skiva limen och ringla honungen över. Låt stå. Vid servering, garnera med en skiva marinerad lime.
Recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
Foto: Amelia Lönngren Widell