Recept program 8
avNär fina Gabriel Forss och minst lika fina bästisen Tobias Karlsson gästade tjejerna bjöds det på kryddig biffsallad och mojitos. Till dessert tuggade gänget i sig urgoda cheesecake brownies. Här är recepten!
Mojito
Du behöver:
4–6 cl ljus rom
1 msk sockerlag
2 cl pressad lime
1 lime
4 kvistar färsk mynta
Sodavatten
Krossad is
Gör så här:
Häll sockerlag och den pressade limen i ett glas.
Fyll på med den ljusa rommen och fyll upp med sodavatten efter smak.
Garnera med myntaoch skivad lime i glaset och fyll upp med is.
Asiatisk biffsallad
Du behöver:
Biffsalladen
500 gram biff (lövbiff eller ”riktig”)
300 gram sockerärtor
1 röd lök
2 röda paprikor
1 gurka
1 kruka koriander
1 kruka mynta
1 pkt risnudlar
Såsen
6 msk fisksås
2 msk pressad lime
2 msk vatten
3 msk socker
1 hackad chili
2 hackade vitlöksklyftor
Gör så här:
Såsen
Dela chilin på längden och ta bort fröna. Strimla chilin, hacka vitlöksklyftorna och blanda med fisksås, socker, lime och vatten.
Skiva biffen i 1–2 cm tunna skivor.
Stek skivorna i en stekpanna tills de fått fin färg.
Skär löken, paprikorna och gurkan och blanda på ett fat. Skär ner de färska kryddorna, sockerärtorna och blanda om.
Koka upp vatten och koka risnudlarna. Häll av dem i ett durkslag och låt dem svalna.
Häll nudlarna på fatet med grön-sakerna och lägg över biffen.
Avsluta med dressingen.
Vi drack: Bellingham ”The old orchards chenin blanc” (nr 2051), 99 kronor.
Cheesecake brownies
Du behöver:
150 gram smör
1 dl kakao
3 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Cheesecakeröran
200 gram färskost
1 st äggula
3 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader. Smält smöret och rör ner kakaon. Låt svalna. Rör ihop äggen och sockret. Blanda bakpulvret med mjölet och vänd ner det i äggsmeten med smöret.
Rör ihop färskosten med äggula, socker och vanilj.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform och häll i smeten.
Klicka ut cheesecakeröran och dra ut den i fina mönster med en kniv. Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 30 minuter.
När kakan svalnat, skär du den i rutor.
Recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
Foto: Amelia Lönngren Widell