Startsida / Inlägg

Middag med Maggan & Farzad

av Katarina Wendelin

När sköna Magdalena Graaf och Farzad Farzaneh besökte Hannah & Amanda för att käka middag, bjöds det på klassikern oxfilé provencale och en läcker glasstårta. Här får du recepten till succén! 

Förrätt: Ceviche 

DSC_7384 

Du behöver:

8 st stora frysta pilgrimsmusslor

1/2 tsk salt

1 msk olivolja

250 g räkor, förskalade

1/2 gurka

1 st mango

1 avokado

1 salladslök

1/2 röd lök

1 tomat

1 krm svartpeppar

 Limelag

Saften från en halv pressad lime

1 st pressad vitlöksklyfta

1 röd chili

1 msk färsk koriander

 Gör så här:

  Salta pilgrimsmusslorna, halstra dem i olivolja i het panna. Kyl och tärna dem fint.

     Skala räkorna, tärna gurka, mango och avokado fint. Strimla salladslök och rödlök.

    Skålla, skala, kärna ur och strimla tomaterna.

   Blanda lagen, vänd ner skaldjuren och grönsakerna och smaka av med salt och peppar. Kyl cevichen minst 1 timme.

Serveras på fina stora skedar eller i nubbeglas.

Vi drack: ”Domaene Gobelsburg riesling”, artnr 4376, pris 99 kr.

Huvudrätt: Oxfilé provencale

DSC_7407

Du behöver:

1 st oxfilé,

50 g smör att bryna och steka i

1,5 tsk salt

0,5 tsk peppar

2 kg potatis (förskivad)

75 g rumsvarmt smör

3 st pressade vitlöksklyftor

0,5 dl fint hackad persilja, timjan + eventuellt andra färska örter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader och skala och skär potatisen i 3 mm tunna skivor.

Putsa filén från eventuell ytlig sena. Bryn den runt om och krydda med hälften av saltet. Peppra.

Sänk värmen rejält, lägg på ett lock och efterstek köttet i 10-15 minuter. Ta upp filén och lägg den att svalna.

Gör en steksky genom att vispa ur pannan med lite vatten. Lägg ut potatisskivor i jämna lager på smort ugnsfat. Häll på stekskyn och salta. Stek i ugnen i 30 minuter. Ta ut den och låt svalna.

Gör ett vitlökssmör av smöret, vitlöken, eventuellt persilja och lite peppar.

Skär filén i 1 cm tjocka skivor. Lägg dem som tegelpannor över potatisen. Klicka på vitlökssmöret. Hit kan allt förberedas!

Värm ugnen till 275 grader. Sätt in högt upp i ugnen ca 8 minuter före servering.

Strö över persilja och servera direkt från ugnen, gärna tillsammans med grillade tomater och färska nyskördade grönsaker.

Sallad

Mixsallad & färska örter

Vi drack: ”Zardoz cabernet sauvignon carmènere”, artnr 6552, pris 139 kr. 

Efterrätt: Tobleroneglasstårta

DSC_7394

Du behöver:

Botten

2 ägg

3 dl strösocker

120 g smör

Ca 150 g grovt hackad Toblerone

2,5 dl vetemjöl

Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Smält smör och blanda ner Tobleronen så att den blir mjuk, den ska inte smälta helt. Blanda ner smör i äggblandningen och slutligen vetemjölet. Fyll en springform med kaksmeten och ställ in i frysen i minst en timme.

Glasslager

Lager 1: 0,5 liter Carte d’Or vaniljglass och 250 gram färska, grovt hackade jordgubbar.

Lager 2: 0,5 liter Carte d’Or Tobleroneglass.

Lager 3: 0,5 liter Carte d’Or vaniljglass.

Topping: Massor av jordgubbar, 0,5 – 1 liter, och grovt hackad Toblerone, cirka 150 gram, eller chokladdoppade jordgubbar.

Låt glassen stå i rumstemperatur ett tag, mikra den inte. Rör den sen mjuk och blanda ihop med önskad komponent. Vi valde jordgubbar men du kan välja precis vad just du tycker är gott!

Ta ut springformen ur frysen och fyll på med glassblandningen. Lägg plastfolie över glassen och platta ner glassen försiktigt så att det inte är några mellanrum. Fortsätt med fler lager på samma sätt och frys mellan varven om det behövs för att få fasta kanter. När man sen skall lossa kanten på springformen kan man behöva hjälpa till lite med en flexibel kniv eller låta tårtan tina lite mer, för att kakan inte ska spricka.

Vi drack: ”Saracco moscato d’Asti”, artnr 7784, 70 kr.

recept: Hannah Widell & Amanda Schulman

Programmet ser du här!

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB