Dubbelt upp med Patrick & Patrik
avNär Patrick Ekwall och Patrik Sjöberg gästade tjejerna bjöds det på klassiker som biff Rydberg och vaniljpannacotta men också en fräsch tonfisk- och melonsallad. Här hittar du recepten!
Förrätt: Tonfisk och melonsallad med tryffeldipp
Du behöver:
250 g färsk tonfisk
250 g vattenmelon
1/2 knippe gräslök
0,5 dl grillolja
Salt & peppar
Tryffeldipp
3 st äggulor
1 msk dijonsenap
2 msk vitvinsvinäger
2 dl solrosolja
Tryffelolja
Salt & peppar
Gör så här:
Skär tonfisken i kuber. Skär bort skalen på vattenmelonen och skär den i lika stora bitar. Hacka gräslöken fint.
Vänd runt tonfisken och vattenmelonen i grilloljan, smaka av med salt och peppar och rör ner gräslöken.
Blanda äggulor, senap och vinäger till dippsåsen. Tillsätt solrosoljan i en tunn stråle under hård vispning. Smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Servera tonfisk och melon med dippsåsen.
Vi drack: ”Gobelsburg riesling”, artnr 4376, 99 kronor.
Huvudrätt: Biff Rydberg
Du behöver:
600 g oxfilé, putsad
2 st små gula lökar, finhackade
8 st medelstora potatisar, skalade
Smör och olja till stekning
Salt & peppar
4 st äggulor
Gör så här:
Skär potatisen i 1,5 cm stora tärningar och skölj med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt i ett durkslag. Skär oxfilén i 2-2,5 cm stora tärningar.
Fräs löken i lite smör utan att den tar färg, salta och peppra en aning. Håll den varm. Stek potatisen i en panna med olja och smör tills den fått vacker färg och är klar. Salta. Ställ potatisen åt sidan.
Värm upp en panna till oxfilén. Den bör vara ganska varm. Lägg i olja och smör och bryn oxfilén. Stek köttet i omgångar så att det inte blir ”kokt”. Salta och peppra.
Servera helst omedelbart med äggulorna i sitt skal och eventuell senap, senapssås eller pepparrotssås.
Pepparrot & persiljecréme
Du behöver:
3 dl créme fraîche
Ca 5 cm finriven pepparrot
En näve hackad persilja
Salt
Gör så här:
Blanda ihop allting och låt stå och dra i kylen tills servering.
Senapssås
Du behöver:
3 dl créme fraîche
1 msk stark dijonsenap
1 msk mild grovkornig senap
Lite honung
Salt & peppar
Eventuellt vispad grädde för klassisk smak
Gör så här:
Blanda ihop allting och smaka av.
Vi drack: ”Las Moras reserve shiraz”, srtnr 6574, 89 kronor.
Efterrätt: Vaniljpannacotta
Obs: 8 portioner & 2 timmars tillagningstid!
Du behöver:
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
En halv vaniljstång
0,5 dl farinsocker
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka tio minuter. De ska lösa upp sig och vara väldigt ”slabbiga”.
Häll grädden i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten, snitta på längen och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i grädden och tillsätt farinsockret.
Värm grädden under omrörning till strax under kokpunkt. Sila ur vaniljstången.
Smält gelatinbladen i den varma grädden under omrörning.
Fördela blandningen i portionsformar som rymmer cirka 1,5 dl. Täck och ställ kallt. Servera sen ihop med balsamico och limemarinerade jordgubbar.
Balsamico & limemarinerade jordgubbar
Du behöver:
0,5 l jordgubbar
En halv färskpressad lime
1, 5 tsk råsocker
1 msk balsamvinäger
Gör så här:
Skölj av och dela jordgubbarna. Tvätta limefrukten ordentligt och finriv sen skalet. Blanda ner med jordgubbarna.
Pressa ur limejuice och värm ihop med sockret tills det smultit.
Låt sockerblandningen svalna lite och häll den sen över jordgubbarna. Tillsätt balsamvinägern och blanda runt.
Låt alltsammans stå och dra. Du kan förbereda det dagen innan och låta dra över natten, men blandningen måste i alla fall få dra i minst tio minuter.
Vi drack: ”Saracco moscato d’Asti”, artnr 7784, 70 kronor.
recept: Hannah Widell & Amanda Schulman