Startsida / Inlägg

Mat på liten peng

av Katarina Wendelin

Tryter det i kassan så här precis innan löning? Hannah & Amanda bjuder dig på de bästa budgetrecepten utan att tumma på vardagslyxen!

SAMTLIGA RECEPT ÄR FÖR FYRA PERSONER

Råraka

09s86-Mat-drag1-54

Du behöver:

8–10 potatisar

1 burk crème fraîche

1 burk stenbitsrom

1 rödlök

Smör

Gör så här:

Skala och riv potatisen grovt med rivjärn.

Ta en del riven potatis, platta ut och stek i smör. Gör flera rårakor tills potatisen är slut.

Servera med crème fraîche, stenbitsrom och hackad rödlök.

Potatis- och purjolökssoppa

med vår version av varm macka

09s86-Soppa-665

Du behöver:

5–6 potatisar

1 stor purjolök

2 gula lökar

1 liter höns- eller grönsaksbuljong

2 dl grädde

Vitpeppar

Olivolja

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.

Lägg potatis, purjolök och lök i en kastrull och späd med buljongen. Koka mjukt i cirka 15 minuter.

Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.

Vispa grädden löst. Håll soppan varm fram till servering och vänd ner grädden och rör slät just innan servering.

Varm macka

09s86-Macka-57

Du behöver:

1 lång baguette

Smör

Skinka

Grevéost

En klick dijonsenap

Parmesanost

Gör så här:

Dela baguetten på längden och bred på smör på en halva.

Lägg på skinka, bre ut en klick med senap och skiva mycket ost över. Avsluta eventuellt med att riva parmesan över.

Lägg ihop delarna och grädda i ugnen, 200 grader, tills baguetten är gyllenbrun och osten har smultit.

Skiva upp och servera med soppan till hela familjen!

Laxburgare med ägg- och kaviarsås 

09s86-Laxburgare-8

Du behöver:

500 g laxfilé, skuren i små bitar

½ finhackad rödlök

1 msk finriven pepparrot

2 ägg

2 dl kesella

2 msk maizena

Salt & peppar

Smör

Gör så här:

Kör lax, rödlök, pepparrot, ägg, kesella, maizena, salt och peppar i mixern.

Forma till burgare med blöta händer.

Låt burgarna vila en stund och stek dem sedan cirka 3–4 minuter på varje sida. Servera med valfritt bröd, sallad och ägg- och kaviarsåsen.

Ägg- & kaviarsås:

2 dl gräddfil

2 msk lättmajonnäs

2 msk kaviar, typ Kalles

2 msk hackad dill

Citronzest

2 kokta hackade ägg

Salt & peppar

Gör så här:

Rör samman alla ingredienser till såsen. Smaka av.

Chili con chorizo

09s86-Chili-141

Du behöver:

300 g kryddstark chorizo

400 g krossade tomater

400 g kidneybönor

1 gul paprika

1 rödlök

1 röd chili

1 liten zucchini

Några droppar tabasco

1 vitlöksklyfta

Olivolja

Salt & peppar

Gör så här:

Hacka lök och chili fint och skär paprikan och zucchinin i mindre kuber. Fräs detta i lite olivolja på medelvärme i 5 minuter.

Skiva under tiden korven tunt och skölj bönorna. Tillsätt korven bland grönsakerna och låt steka ytterligare några minuter.

Häll på krossade tomater och bönorna och låt koka upp. Låt småputtra 5–10 minuter och smaka av med vitlök, salt och peppar.

Servera med sallad, ris eller potatis.

Tomatsoppa

09s86-Tomatsoppa-371

Du behöver:

2 gula lökar

3 msk olivolja

2 msk smör

0,5 msk basilika

0,5 msk timjan

3 burkar krossade tomater

3 dl vatten

2,5 tärningar hönsbuljong

1 vitlöksklyfta

4 msk strösocker

1 lagerblad

Svartpeppar, hel

Gör så här:

Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund. Häll i vin, tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 20–30 minuter.

Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät.

Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras.

Fattigmansmos

09s86-Mos-997

Du behöver:

3 pkt bacon

2 äpplen

1 purjolök

8–10 potatisar

50 g smör

3 dl mjölk

Gör så här:

Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen och blanda ner smör och mjölk. Använd elvisp för att mixa ihop det till ett potatismos.

Stek bacon, rensa och hacka purjolöken och bryn den tillsammans med baconet.

Skala och hacka äpplena i mindre bitar.

Blanda ihop potatismos, bacon, purjolök och äpple och servera!

recept: Hannah Widell & Amanda Schulman

foto: Amelia Widell

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB