Mat på liten peng
avTryter det i kassan så här precis innan löning? Hannah & Amanda bjuder dig på de bästa budgetrecepten utan att tumma på vardagslyxen!
SAMTLIGA RECEPT ÄR FÖR FYRA PERSONER
Råraka
Du behöver:
8–10 potatisar
1 burk crème fraîche
1 burk stenbitsrom
1 rödlök
Smör
Gör så här:
Skala och riv potatisen grovt med rivjärn.
Ta en del riven potatis, platta ut och stek i smör. Gör flera rårakor tills potatisen är slut.
Servera med crème fraîche, stenbitsrom och hackad rödlök.
Potatis- och purjolökssoppa
med vår version av varm macka
Du behöver:
5–6 potatisar
1 stor purjolök
2 gula lökar
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
2 dl grädde
Vitpeppar
Olivolja
Gör så här:
Skala och skär potatisen i bitar. Rensa och strimla purjolöken.
Lägg potatis, purjolök och lök i en kastrull och späd med buljongen. Koka mjukt i cirka 15 minuter.
Mixa soppan helt slät, gärna med stavmixer. Smaka av med salt och vitpeppar.
Vispa grädden löst. Håll soppan varm fram till servering och vänd ner grädden och rör slät just innan servering.
Varm macka
Du behöver:
1 lång baguette
Smör
Skinka
Grevéost
En klick dijonsenap
Parmesanost
Gör så här:
Dela baguetten på längden och bred på smör på en halva.
Lägg på skinka, bre ut en klick med senap och skiva mycket ost över. Avsluta eventuellt med att riva parmesan över.
Lägg ihop delarna och grädda i ugnen, 200 grader, tills baguetten är gyllenbrun och osten har smultit.
Skiva upp och servera med soppan till hela familjen!
Laxburgare med ägg- och kaviarsås
Du behöver:
500 g laxfilé, skuren i små bitar
½ finhackad rödlök
1 msk finriven pepparrot
2 ägg
2 dl kesella
2 msk maizena
Salt & peppar
Smör
Gör så här:
Kör lax, rödlök, pepparrot, ägg, kesella, maizena, salt och peppar i mixern.
Forma till burgare med blöta händer.
Låt burgarna vila en stund och stek dem sedan cirka 3–4 minuter på varje sida. Servera med valfritt bröd, sallad och ägg- och kaviarsåsen.
Ägg- & kaviarsås:
2 dl gräddfil
2 msk lättmajonnäs
2 msk kaviar, typ Kalles
2 msk hackad dill
Citronzest
2 kokta hackade ägg
Salt & peppar
Gör så här:
Rör samman alla ingredienser till såsen. Smaka av.
Chili con chorizo
Du behöver:
300 g kryddstark chorizo
400 g krossade tomater
400 g kidneybönor
1 gul paprika
1 rödlök
1 röd chili
1 liten zucchini
Några droppar tabasco
1 vitlöksklyfta
Olivolja
Salt & peppar
Gör så här:
Hacka lök och chili fint och skär paprikan och zucchinin i mindre kuber. Fräs detta i lite olivolja på medelvärme i 5 minuter.
Skiva under tiden korven tunt och skölj bönorna. Tillsätt korven bland grönsakerna och låt steka ytterligare några minuter.
Häll på krossade tomater och bönorna och låt koka upp. Låt småputtra 5–10 minuter och smaka av med vitlök, salt och peppar.
Servera med sallad, ris eller potatis.
Tomatsoppa
Du behöver:
2 gula lökar
3 msk olivolja
2 msk smör
0,5 msk basilika
0,5 msk timjan
3 burkar krossade tomater
3 dl vatten
2,5 tärningar hönsbuljong
1 vitlöksklyfta
4 msk strösocker
1 lagerblad
Svartpeppar, hel
Gör så här:
Hacka och fräs löken mjuk i olja eller smör i en kastrull. Lägg i örtkryddorna som får fräsa med en stund. Häll i vin, tomater, vatten, buljongtärningar, hackad vitlök, socker och lagerblad. Låt soppan koka sakta i 20–30 minuter.
Fiska upp lagerbladet och mixa soppan slät.
Ta några tag med pepparkvarnen och klipp gärna i rejält med färsk basilika innan soppan serveras.
Fattigmansmos
Du behöver:
3 pkt bacon
2 äpplen
1 purjolök
8–10 potatisar
50 g smör
3 dl mjölk
Gör så här:
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen och blanda ner smör och mjölk. Använd elvisp för att mixa ihop det till ett potatismos.
Stek bacon, rensa och hacka purjolöken och bryn den tillsammans med baconet.
Skala och hacka äpplena i mindre bitar.
Blanda ihop potatismos, bacon, purjolök och äpple och servera!
recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
foto: Amelia Widell