Med kärlek på menyn
avHannah & Amanda bjöd in till en riktig Lady & Lufsen-middag, och visade att man med fördel kan tänka enkelt när det gäller efterrätten. Agneta Sjödin och Daniel Breitholtz intog rollerna som kärlekskranka vovvar.
– Vi lagade mat på kärlekstema. Halstrade pilgrimsmusslor med en helt otrolig blomkålscréme som vi blandat ut med färskost och citronzest. Huvudrätten gick i Lady & Lufsen-tema, ett stort fat med härlig pasta och till det ljuvligt kryddade frikadeller. När vi kom till efterrätten hade vi bestämt oss för att gena lite. Och att det enklaste ibland är det godaste, så tryfflar och choklad köpte vi helt enkelt färdiga, och jordgubbar som vi själva doppat i smält vit choklad blev en perfekt kompanjon till det.
Fördrink: Appletini
Du behöver:
4 cl vodka (för mindre spritsmak, byt ut 2 cl av vodkan till äppeljuice)
2 cl Sourz apple
1 cl citronsaft
Alt. 0,5 st äggvita, som gör drinken skummig
Gör så här:
Häll upp vodka (ev. äppeljuice) och Sourz apple, tillsammans med äggvitan, över is i en shaker. Skaka, skaka, skaka. Sila upp i ett cocktailglas. Spill över citronsaften. Redo att serveras!
Förrätt: Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålspure och knaperstekt bacon
Du behöver:
Bacon
ca 100 g bacon
Blomkålspuré
1 litet blomkålshuvud
1 hönsbuljongtärning
Ca ½ dl grädde eller créme fraîche
Ca 1 dl färskost (vi smaksatte med lite citronzest)
Salt och peppar
Pilgrimsmusslor
Ca 2 stycken per person
Gör så här:
Stek bacon ganska hårt.
Låt den vila på papper. Det gör inget att den är kall vid serveringen.
Bryt och skär blomkål i bitar. Koka i hönsbuljong tills de mjuknat. Häll bort vattnet. Mixa och addera grädde och färskost tills du får önskad konsistens. Man behöver inte så mycket eftersom blomkålen håller ganska mycket vatten. Smaka av med salt och peppar.
Känn efter var den lilla muskeln på musslan sitter och knipsa bort den. Stek pilgrimsmusslorna i smör i en het panna, knappt 1 minut på varje sida. Salta och peppra.
Vi drack: ”L’Hereu du Raventos i blanc brut nature”, artnr 7776, 99 kronor.
Huvudrätt: Lamfrikadeller i tomatsås
Du behöver:
Lammfrikadeller
500 g lammfärs
Zest från 1 citron, tvättad
Hackad bladpersilja
1 dl ströbröd
1,5-2 dl vatten (eller gräddigare produkt om man vill)
1 ägg
2 finrivna vitlöksklyftor
1 dl finriven parmesan
Citronpeppar & salt
Tomatsås
500 g tomatkross
2 buljongtärningar + vatten (eller grädde) till önskad konsistens
2 gula lökar
Ungefär 10 skivade champinjoner
En skvätt rödtjut
Olja
Salt, peppar & socker
Gör så här:
Mät upp ströbröd i en bunke och slå över vätskan. Låt svälla några minuter.
Blanda ner persilja, citronzest, vitlök, ägg, parmesan och slutligen färs. Blanda ordentligt, vilket man enklast gör med händerna. Låt stå i kylen.
Fräs lök och svamp i olja i en vid gryta, panna eller kastrull. Häll på tomater, buljong, rödvin, salt, peppar, socker och en skvätt tryffelolja. Låt puttra minst 15 minuter under lock, men gärna längre. Smaka av och späd med vatten om du vill ha mer sås. Ta fram färsen och forma stora bollar med blöta händer. Vill man så kan man naturligtvis göra mindre bollar, här gjordes cirka 10 stycken. Lägg ner dem försiktigt i tomatsåsen och låt sjuda under lock i cirka 10-15 minuter. Lammfärs kan få vara lite rosa i mitten. Vänd försiktigt på dem med sked efter ungefär halva tiden. Servera på ett stort fat med färsk pasta, hyvlad parmesan & ett gott bröd.
Vi drack: ”Porcupine ridge syrah”, artnr 22996, 99 kronor.
Efterrätt: Chokladdoppade jordgubbar och tryffel
Vi smälte vit choklad och doppade jordgubbar i den. När chokladen stelnat lade vi upp jordgubbarna fint och serverade tillsammans med tryffel – som vi inte gjort själva utan köpt. Smakkombinationen av frukt, tryffel och dessertvin är ljuvlig.
Vi drack: ”Saracco moscato d’Asti”, artnr 7784, 70 kronor.
recept: Hannah Widell & Amanda Schulman
foto: Amelia Widell