Middag med Erik Segerstedt & Kristin Kaspersen
avEn italiensk afton stod på schemat när programledar-Kristin och skönsjungar-Erik hälsade på systerduon. Crostini med tomat och gräddig ostpasta slog följe med en fräsch äppelkompott. Här är recepten!
Förrätt: Tomatcrostini med vispad fetaost
Du behöver:
250 g fetaost, smulad
Ca 60 g färskost, rumsvarm
Ca 1,5 dl olivolja
2 msk färskpressar citronjuice
Grovsalt & peppar
2 msk pinjenötter
2 msk finhackas schalottenlök
2 msk pressad vitlök
2 msk rödvinsvinäger
5 st tomater
3 msk färsk basilika, plus extra till servering
Diagonalt skurna baguetteskivor, stekta i stekpanna för frasighet
Gör så här:
Blanda fetaost och färskost i en matberedare. Mixa tills ostarna är helt blandade. Lägg i olivolja, citronjuice, 0,5 matskedar salt och 0,25 matskedar peppar. Mixa tills smeten är slet. Kyl till servering.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på låg värme, i cirka fem-tio minuter. Rör ofta – de bränns lätt!
Blanda schalottenlök, vitlök och vinäger i en skål. Låt stå i fem minuter så att löken absorberar vinägern. Blanda i resten av oljan, en matsked salt och 0,5 matskedar peppar. Tärna tomaterna och rör ihop ordentligt med de övriga ingredienserna. Låt stå i tio minuter. Blanda i basilika och eventuellt andra färska kryddor efter smak.
Bred en generös mängd vispad fetaost på varje baguetteskiva. Strö därefter över tomaterna. Lägg upp på tallrikar och strö över rostade pinjenötter och basilika.
Vi drack: ”Winkl sauvignon blanc”, artnr 2799, 139 kronor.
Huvudrätt: Pasta Alfredo
Du behöver:
150 g pinjenötter
150 g färskriven parmesanost
150 g smör
Salt & peppar
1 dl vispgrädde
Färska kryddor
1 paket sojabönsfettucine från À la eco, eller vanlig färsk
Gör så här:
Rosta nötterna i en het panna under omrörning tills de är gyllenbruna. Låt svalna.
Kör nötkärnorna i kross i matberedare eller mixer. Blanda i osten, smöret skuret i bitar, kryddor och salt & peppar. Kör tills allt är väl blandat. Vispa grädden och rör ner den i blandningen.
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Servera Alfredo-blandningen med nykokt, rykande het pasta.
Vi drack: ”Laroche Bourgogne reserve”, artnr 5621, 99 kronor.
Efterrätt: Etonröra med äpple
Du behöver:
Maräng
6 äggvitor
4 dl socker
1 nypa salt
Rostade mandlar till servering
Kompott
125 ml kokande vatten
3 msk socker
1 kanelstång
5 strimlade äpplen
5 dl grädde
Gör så här:
Börja med marängen och sätt ugnen på 140 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och vispa äggen i en bunke tills de blir en fast smet. Mixa gradvis i socker och salt, vispa sedan blandningen väl tills den blivit vit, pösig och blank. Detta tar cirka åtta minuter och görs bäst med elektrisk mixer eller visp.
Klicka ut blandningen på plåten med bakplåtspapper, i klickar. Baka i ugnen i en timme.
Medan marängen är i ugnen kan du börja med äppelkompotten. Skala, dela och kärna ur äpplena. Koka vattnet i en kastrull tillsammans med socker och häll i äpplena och kanelstången när det börjat koka. Rör om och låt det koka i cirka två till tre minuter. Ta bort kastrullen från värmen när äpplena börjat mjukna.
Vispa grädden tills den blivit mjuk och fluffig. Blanda med äpple och sen maräng. Servera ur en stor skål eller direkt ur portionsglas. Du kan också strö över rostad, skivad mandel om du vill.
Vi drack: ”Saracco moscato d’Asti”, artnr 7784, 70 kronor.
recept: Hannah Widell & Amanda Schulman