Startsida / Inlägg

Nätverka hem ditt drömjobb!

av Katarina Wendelin

Sitter du fast i gamla hjulspår – eller på en utnött skrivbordsstol – och drömmer om en ny utsikt eller karriär, eller en nystart på den du redan har? Om du känner rätt personer är inget omöjligt och vi vet var och hur du hittar dem och nätverkar hem drömjobbet!

av KATARINA WENDELIN

Det är dags att utöka kontakt­nätet och bli ett mingelproffs – online. Nu är jobbfördelar inte längre förbehållet den med medfödda familjekontakter utan faktiskt precis vem som helst. Allt som krävs är att du orkar engagera dig på de sociala medier och sajter där du kan bygga ut ett kontaktnät och nätverka för allt vad du är värd, för att ta dig vidare på karriärstegen. Kamilla Ferry är distriktschef på omställningsföretaget A-partner och nominerades 2011 till ”Årets nätverkare” i affärsnätverket BNI. Bakom hennes passion för nätverkande ligger ett genuint intresse för människor, för kommunikation och för att dela med sig av sin kunskap. Hon nätverkar på Facebook, Twitter, Linkedin och Qoola qvinnor, samt ibland också via Hot frog och Talkbiznow.

Kamilla Ferry.
Kamilla Ferry.

– Jag försöker också mingla på fysiska ­arrangemang som bland annat just Qoola qvinnor och Blue monday Stockholm anordnar, och är även med i olika bransch- och yrkes­organisationer. Jag håller också på att utveckla min hemsida där jag kommer att erbjuda ett ­nyhetsbrev och blogga om bland annat nätverkande – att hålla och vårda kontakten med de du har
i ditt nätverk är viktigt. Var inte rädd för att dela med dig av personliga ­intressen och händelser och kom i håg att lyssna på andras funderingar, det ger en känsla av win-win.

Kamillas nätverkande har gett henne lång­variga kontakter, tagit henne till oväntade platser och lett till roliga händelser både privat och i jobbet. Men hon har också utvecklats ­genom mötet med andra och känner stor tillfredsställelse när hon ser att den hjälp hon själv ger leder till något konkret för den andre parten.

– Att du hjälper någon annan leder förhoppningsvis till att du själv får hjälp längre fram, så ställ alltid frågan ”hur kan jag hjälpa dig” till personer i ditt nätverk men förvänta dig aldrig gentjänster. I mitt jobb är det viktigt att jag träffar människor som kan något inom mitt ämnesområde men jag är också med i nätverk där jag är den man vill träffa.

Tips från coachen!    

Oavsett om du bloggar eller skriver CV – korrekturläs alltid dina texter eller låt en utomstående gå igenom den innan publicering. Stavfel i privat-livet är inte hela världen men om du vill landa toppjobbet kan särskrivningar handla om liv och död.

Hon tror att det är viktigt att den som vill ­nätverka har ett mål, en önskan om vad nätverkandet ska leda till, men också är genuint intresserad av människor. Om du bara vill ­göra reklam för ditt företag lyser det igenom direkt. Samtidigt ska du inte vara blyg för att tala om vad du vill ha. Då kan dina kontakter leda till affärsmöjligheter och jobb. Och vem som helst kan nätverka.

– Är du arbetslös eller på jakt efter ett nytt jobb ska du veta att åtta av tio rekryteringar baseras på rekommendationer via nätverk. En felrekrytering är nämligen besvärlig och kostsam, och genom att nätverka slipper företagen dyrbar annonsering och utdragna hanteringstider. Det är också många jobbtips som har förmedlats när föräldrar stått och tittat på barnens träningar i innebandy, fotboll eller bandy – jag har själv förmedlat ett par jobb så – så nätverka kan man göra överallt.

 

Här hittar du kontakterna!

Genom att använda dig av dessa tips och sajter kan du utöka ditt kontaktnät och skapa nätverk där du utbyter information och får tips och råd. Dels kan du landa drömjobbet, dels kan du utveckla dig inom en karriär du redan har – eller få knuffen att våga starta eget.

Blogga

Kanske har du redan en blogg där du skriver om vardagen, barnen, resorna och shoppingen. Nu är det dags att starta den där du skriver om ditt yrkesliv och relaterade frågor. Och visa dig från din bästa sida: var positiv, initiativrik, diskutera, tyck till, kom med förslag, ta upp aktuella ämnen – allt för att imponera på de som eventuellt snubblar in här. Kom ihåg att kritik inte är fel men undvik att kritisera på personnivå eller gnälla – det ger inte rätt bild av dig. Förbättringsförslag är dock alltid av godo. Genom bloggen kan du sen skapa nya kontakter med människor av intresse som kan ingå i ditt business-nätverk.

Facebook

Tillhör du Facebook-knarkarna som uppdaterar om allt mellan himmel och jord – och inte alltid i god ton? Med rätt säkerhetsinställningar kommer naturligtvis ingen obehörig in i din profil men varför inte skapa ytterligare ett konto men med en professionell prägel? Här kan du liksom i bloggen uppdatera med relevanta statusar vad gäller jobb och samhälle, medan bilder på kärleksmiddagar och midsommarfyllor bäst hör hemma på det privata planet. Bli vän med intressanta människor du vill nätverka med och ha en öppen profil som vem som helst kan surfa in på – eller skapa en sida för ditt företag. Uppdatera ofta, ha en lämplig profilbild och var inte rädd för att bli personlig. Du kan också gå med i Branchout där du kan bygga ett professionellt nätverk utan att ha människorna i fråga som vänner på din ordinarie profil.

Linkedin

Linkedin är ditt virtuella CV som i många fall kan leda till jobb när rekryterare söker efter specifik kompetens. Här hittar du fler än 200 miljoner andra användare och kan kostnadsfritt gå med i branschgrupper och hitta folk inom ditt yrkesområde. Du kan också ansöka om lediga jobb och knyta kontakter inom företag du är intresserad av att jobba för, i Sverige eller världen. Du kan naturligtvis också knyta kontakter inom en bransch du är nyfiken på och på så sätt få tips och råd, eller hitta en mentor inom din framtida karriär. Kom ihåg att skriva ett utförligt CV och uppdatera när det behövs.

Shortcut

Shortcut är Sveriges största karriärcommunity där du kan knyta kontakter och nätverka. Här hittar du människor som redan har ditt drömjobb och som kan hjälpa dig nå dina mål. Du kan också diskutera, blogga och nätverka. -Genom att gå med i någon av alla klubbar hittar du ännu fler kontakter och kan få direktkontakt med människor som jobbar på din drömarbets-plats. Shortcut anordnar också träffar där du kan mingla vidare och självklart kan du föreslå egna träffar för personer i ditt nätverk. Kom ihåg att också dela med dig av din egen kunskap – inte bara ta del av andras.

Twitter

Varför inte skapa ett Twitterkonto där du twittrar karriärrelaterade tweets, eller i alla fall håller dig på en nivå som kommande chefer tycker är okej? Följ personer du är intresserad av och tagga dina tweets med en arbetsplats du är intresserad av eller ett yrke du vill prova på, allt för att rätt personer ska få syn på dig.

Google+

Nätverket som spås gå om Facebook i framtiden kan vara en viktig del av ditt nätverkande. Genom att dela upp dina kontakter i specifika cirklar skapar du potentiella nätverk – dina statusar delas alltså bara av vissa personer och du har möjlighet att rikta dig till utvalda personer. Liksom på Twitter kan du tagga ord som då blir sökbara för andra användare. Du kan också skapa en sida för ditt företag, videochatta med kunder och marknadsföra dig vilket även ger resultat i en vanlig Google-sökning.

Egenföretagare?            

På Driftig.nu och Företagande.se hittar du andra som driver eget som du kan utbyta idéer med eller kanske starta företag ihop med. Bor du på en mindre ort? Starta ett nätverk för företagare i ditt område eller för kvinnliga företagare i din region, anordna träffar och stötta varandra. Qoola qvinnor är ett nätverk förbehållet kvinnliga företagare och entreprenörer där du kan träffa en potentiell kund eller samarbetspartner, utbyta erfarenheter och gå på nätverkets fysiska träffar runt om i landet där du kan mingla vidare.

Men sen då, Kamilla Ferry?

– Var aktiv i de forum där du är medlem, det ger dig ett gott rykte och visar att du är intresserad. Och dela med dig av dina kontakter så att du kan ta del av deras kontakter och använda i ditt nätverkande. På till exempel Facebook 14s28-start-164kan du skapa ett evenemang och bjuda in de du vill nätverka med – och be dem ta med sig sina vänner, svårare än så är det inte. När du sen träffar alla de här personerna så var nyfiken, låt dem prata på och ­berätta om dig själv och vad du vill – men att lyssna är det viktigaste. Dela ut visitkort oavsett om du är ute på resa, står och handlar på Ica eller är arbetslös – då blir du ihågkommen. Men var också selektiv med vilka mingel du vill gå på, det är tids- och energikrävande, så red ut för dig själv vad du vill ha ut av träffen. Ta för vana att mingla oavsett om du är på en nätverksträff eller ett bröllop och våga fråga vad människor jobbar med. Bygg sen vidare därifrån och följ upp din nya kontakt, hur oviktig den än kan verka just då. Och kom i håg att oavsett vem du möter, fattig eller rik, så är det människan bakom yrket och statusen som är det viktiga. I framtiden kanske du behöver precis den här personens hjälp.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sebastian Laneby och Oscar Schau
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB