Startsida / Inlägg

Så kväser du översittarna

av Katarina Wendelin

121197939 (kopia)

Om du någonsin hållit ett tal eller sagt något under ett möte så vet du hur nervöst det kan vara. När du sen förberett dig väl och tror att inget kan gå fel så händer det – någon överröstar dig, fäller en nedsättande kommentar eller ifrågasätter din trovärdighet. Härskartekniker förekommer inte bara mellan två par ögon utan kan ibland visa sina fula trynen i grupp. Så här hanterar du dem. 

av KATARINA WENDELIN

7 härskartekniker att hålla ett öga på

Bakom härskarteknikerna ligger norska socialpsykologen Berit Ås som redan på 70-talet myntade begreppet. Här är sju stycken som föredragshållaren och författaren Marie-Louise Zeisig tycker att du som talar inför publik ska hålla ett extra öga, och öra, på.

1. Osynliggörande
Den som vill förminska dig genom att osynliggöra dig hälsar inte, håller på med annat, svarar i telefon, låtsas inte höra din fråga eller dyker kanske upp för sent – och ber naturligtvis inte om ursäkt.

2. Dubbelbestraffning
Oavsett vad du gör blir du angripen av den som vill dubbelbestraffa. Stark eller svag röst, manus eller inget manus, bilder eller inga bilder – allt du gör är fel.

3. Påförande av skuld och skam
Den som projicerar skuld och skam skyller allt på dig: ”Med din bakgrund/utbildning är det inte så konstigt att du inte vet bättre, och du borde verkligen ha vetat bättre.” Ofta framförs den här kritiken från sidan – ”Det är fler än bara jag som tycker så här om dig” – för att du inte ska kunna avfärda kritiken hur som helst.

4. Undanhållande av information
Du får inte den information du behöver, ditt namn finns inte på mejllistan och du är inte bjuden på lunchen efter mötet.

5. Förlöjligande
Den som vill förödmjuka dig gör det ofta med rösten som verktyg. En snäll mening kan sägas med en sarkastisk röst eller åtföljas av ett litet skratt. Alla som kallats för ”Lilla vän” vet hur förhatligt det är.

6. Objektifiering
Att attackera ditt utseende är ännu ett sätt att sätta dig ur spel, att placera dig i underläge. Ofta blir man objektifierad i de mest otippade sammanhang där utseende och klädsel inte har något med mötet eller ämnet att göra.

7. Förminskande av prestation
När någon talar om för dig att det du gör inte är värt något, utövas en härskarteknik. Men den här tekniken är vi bra på att använda på oss själva – ”inte ska väl jag…”.

Kanske ska du tala inför en stor grupp okända människor.
Kanske ska du ha en kort presentation för en grupp du känner väl.
Eller kanske ska du bara framföra en åsikt på ett möte eller en jobbintervju. Men du är för­beredd, du vet vad du vill ha sagt. Och så kommer den, gliringen. Kanske om din utbildning, kanske om något så irrelevant som din klädsel. Eller ditt uttal. Och du känner obehaget som en kall klump i magen och det hettar om kinderna – varför öppnade du munnen. Och plötsligt vet du inte längre vad det var du ville ha sagt, var du befinner dig.

Marie-Louise Zeisig.
Marie-Louise Zeisig.

Så funkar den, härskartekniken. Att få dig ur spel, att tappa fokus och känna dig bortgjord och till och med handlingsförlamad är syftet – och det fungerar oftast oförskämt bra. Men det första steget till att krossa de här lömska teknikerna är att känna igen dem och förstå att det inte handlar om dig. Marie-Louise Zeisig är utbildad föredrags­hållare i muntlig kommunikation och för­fattare till boken ”Kliv fram, ta plats och tala!”. Enligt henne förekommer härskartekniker överallt – inom familjen, mellan vänner och på arbetsplatsen. Tekniken är helt enkelt en allmän företeelse som används för att få övertaget över någon eller en specifik situation.
– De flesta som råkar ut för en härskar­teknik kan oftast inte sätta ord på vad det är som hänt men har en känsla av att något obehagligt är på gång, att man tappat kontrollen och blivit satt ur spel. Det är just det som gör tekniken verkningsfull – den fungerar verk­ligen. Den som utsätts för en härskarteknik blir ett objekt i stället för ett subjekt, går in i sig själv och blir passiv, säger Marie-Louise Zeisig.

Det viktiga att komma ihåg om man blir utsatt för en härskarteknik är att det inte handlar om dig utan om den som utövar den. Han eller hon har ett behov av att ha övertaget och ett hävdelsebehov i situationer där det kanske inte alls behövs – som i talar­situationer. För att känna sig trygg och duglig, odugliggör man någon annan. Är du däremot trygg i dig själv och uppvuxen med en sund bekräftelse behöver du inte använda dig av härskartekniker.
Men få av oss är tyvärr tillräckligt snabba i repliken för att möta en härskarteknik med en kvick oneliner precis när det händer. Marie-Louise Zeisig tipsar dig därför om att ta upp det som hände med personen som fick dig att känna dig liten och dum, öga mot öga.
– Säg att du tror att du utsatts för en onödig härskarteknik och att du gärna vill prata om det. Bestäm dig en gång för alla att du inte blir trampad på, att du har rätt till en positiv energi och att härskartekniker behöver synlig­göras – då förlorar de också makten över dig.

Och sitter du där, bortgjord och bortkommen, är det bästa du kan göra att stanna upp, ta några andetag och till att börja med lägga känslan i ett inre fack.
– Tala om att ”Det där var en intressant kommentar men nu måste vi gå vidare” eller ”Det där får vi ta efteråt”. Återta ditt handlingsutrymme så fort som möjligt och red ut känslorna efteråt – du har nämligen all rätt att stå där du står, din kunskap är värdefull och viktig, säger Marie-Louise Zeisig. 

Så förebygger du nervositeten 

Ska du prata inför publik? Här är tipsen som gör dig till drottning av scenen. 

  • Ta ögonkontakt och öva på att artikulera innan ditt framförande.
  • Ta andningspauser för att slippa onödiga utfyllnadsord och sträck på dig för att stärka rösten.
  • Snurra runt med tungan mot kinder, läppar och gom, det sätter fart på saliv­körtlarna och du slipper bli torr i munnen.
  • Ge skakiga händer något att göra genom att hålla i ditt manus, fjärrkontrollen till PP-presentationen eller en bok eller broschyr.
  • Kom ihåg kavajen om du drabbas av svettattacker när du blir nervös, eller stoppa papper i armhålorna som du avlägsnar innan mötet eller talet.
  • Om du är orolig för röda fläckar eller rodnad kan du förbereda dig med underlagskräm och puder eller bära polotröja eller en scarf.

Källa: Marie-Louise Zeisig.