Startsida / Inlägg

”Min kropp är underbar”

av Katarina Wendelin

Det är lätt att vara efterklok – men åh, så roligt! Därför bad vi de coolaste, tuffaste och smartaste kändiskvinnorna vi känner att lista vad de önskar att de hade vetat när de var 20 år.
Först ut: programledaren Jenny Strömstedt. 

av KATARINA WENDELIN

”Att njuta av min ålder”

– Det kan tyckas toppen att ha fast jobb och bostadsrätt men trygghet kan hämma. Åk till Indien och sälj saris, gå en kurs i smide eller ta ett frivilligjobb som sköldpaddsräddare i Galapagos. När sedan vuxenlivets mer amorteringstyngda del inträder är det mycket bra att kunna falla tillbaka både på livserfarenhet och glada minnen som livar upp vaknätterna.

JennyStromstedt

Jenny Strömstedt

Ålder: 40 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Niklas och barnen Kitty och Mika, 11, och Vanna, 8 år, samt tre bonusbarn och två katter.
Gör: En av programledarna i ”Nyhetsmorgon” och för det egna programmet ”Jenny Strömstedt” i tv4.

”Att intressera mig”

– Lyft blicken från instagrambilderna på dig själv och se andra människor i ögonen i stället. Odla nyfikenheten på omvärlden och lär dig om livet – du får en hel massa tillbaka. Människor älskar när andra intresserar sig för dem. Dessutom kan du bli befriad från ohälsosam egofixering. Ditt värde finns i det du gör, kan och vill. Inte i kläder, kropp och handväskor.

”Att hålla i hälsan”

– Använd kroppen varje dag och var genuint lycklig när den är stark och bär dig fram genom livet. Klappa din kropp för att den är din och snäll och vansinnigt användbar till en massa trevligheter. Straffa den inte för att den inte ser ut som på bilderna i tidningen. Kom ihåg att filmstjärnor och superkändisar i skvallerbilagorna svälter för att bli så smala. Och tränar. Och svälter lite till. Det är inget liv.

”Att älska mig själv”

– Vet att de kloka männen, de som man vill leva sitt liv med, tycker att det är attraktivt med kvinnor som förmår njuta. Av mat, sig själva och sin kropp. En man som möter en kvinna som tycker att hon är dösexig kommer att tänka att hon är dösexig. Män är, i det fallet, djur. De jeppar som påstår att de måste ha en timglasformad putbrud med ank­läpp är ändå ingen bra långsiktig investering.

”Att orka vänta”

– Allt måste inte hända på en gång. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att förr eller senare kommer lyckans fågel och sätter sig på axeln. Om du tycker att det var en fånig visdom ur en lyckokaka så har du helt rätt: Jag fick den i en bar i New York en gång när det kändes som om livet gick baklänges. Med vilja och hårt arbete kommer den alltid, den lilla fågeln. Man måste bara hålla utkik.

”Att allt inte blir som man tänkt sig”

– Men det kan bli bra ändå. Ibland blir jag galen på vår prestationskultur där femårs­planerna följs slaviskt för att bygga ett vackert CV. Man kan leva på så väldigt många olika sätt och det som är viktigt när man är 20 blir kanske helt oviktigt några år senare. Livet är hit och dit.

”Att familj och vänner är allt”

– Håll i familj och goda vänner. Var lojal. Meningen med livet är att bygga nära relationer, att leva nära andra människor och våga bli beroende av dem, känslomässigt i alla fall. Red ut konflikter. Var storsint samtidigt som du är tydlig med dina egna behov. Var snäll. Det är vetenskapligt bevisat att den generösa människan vinner i evolutionen. Och spara pengar. De kommer att behövas.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Emma Lindström och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB