Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Ask kräver bättre skydd för kvinnor: ”Jag har retat mig länge nog”

av Kerstin Weigl
Nu vill justitieminister Beatrice Ask (M) att varje svensk våldsutsatt kvinna ska kunna vända sig till en särskild samordnare i kommunen.

Justitieminister Beatrice Ask kräver att kommunerna blir bättre på att skydda våldsutsatta kvinnor. Hjälpen är för långsam, för dåligt organiserad.
– Hur länge ska vi behöva se kvinnor till och med dödas på grund av misstag? Vi måste få det att fungera bättre, säger hon till Aftonbladet.

Beatrice Ask uttrycker irritation över byråkrati och lamhet, och har tre punkter, som hon vill se uppfyllda i alla kommuner.

Bostadsgaranti för våldsutsatta.
Samarbete mellan kommuner, så att en kvinna snabbt kan lämna sin hemkommun.
Kontaktpersoner, som säkerställer kvinnans skydd, och även samordnar insatser från skola, polis, socialtjänst, försäkringskassa och andra myndigheter.

– Många våldsutsatta kvinnor går ju på knäna när de ska ta alla myndighetskontakter, säger Ask. Jag har retat upp mig länge nog på att många av de mest utsatta kvinnorna inte kan, inte orkar och inte hittar i byråkratin.

Aftonbladets granskning av dödligt våld mot kvinnor visar att varningssignaler är vanliga, ändå dödas de. Senast i förra veckan skrev vi om en 33-årig kvinna som dödades i Malmö, efter att under flera år berättat om rädsla, försökt lämna sin make.

– Alltför ofta handlar det om dålig samordning, säger Beatrice Ask. Det kan vara att socialen eller polisen vet att något händer, men ingen har funderat över säkerheten vid bostaden eller på arbetet.

Det spretar för mycket, anser Beatrice Ask. Några kommuner har börjat samarbeta, och ”byta” skyddsbehövande kvinnor sinsemellan.
– Men vi behöver ett system som alltid finns, och som vi inte ska behöva diskutera. Det ska vara självklart att kunna etablera sig på en annan ort. Jag kan inte acceptera att inte tillräckligt görs i alla kommuner.
Förslaget har hon gett sin partistyrelse.

Men kan du tvinga kommunerna?
– Det kan jag ju inte, om jag inte skickar pengar. Men jag kan driva frågan mot kommunpolitiker och mot polisen.
Särskilda samordnare har det talats om i många år. Varför har ingenting hänt?
– Allt ska krånglas till och administreras och passas in i organisationsskisser, men man får börja i andra ändan, med: Vad är praktiskt? Allt går. Den som sätter sig in i misären inser att det är en god investering att sköta det här bättre.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Lukas Jacobson, Hanna Lindström, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB