Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Åklagare: ”Hon hade fått skinn på näsan”

av Kerstin Weigl
I lägenheten i Alingsås fanns fyra skadade – barnens mamma dog.

Det handlar om ”heder”, fastslår åklagaren. Två tonårsbarn ska vittna i Alingsås tingsrätt om att deras pappa försökte knivmörda sin familj som inte godtog hans regler.
De överlevde, och deras 32-åriga mamma dog.
Nu åtalas pappan för mord och mordförsök.
Men ordet ”heder” är vanskligt.
Det vi vet är att kaos mötte polispatrullen som kom till lägenheten i Alingsås på eftermiddagen den 9 december förra året. En 17-årig flicka och en 16-årig pojke hade livshotande skador, liksom deras mamma som avled på sjukhus.

Flera kan berätta om en familj som fruktade sin make och pappa. Mamma och tre barn kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan. Alla studerade, trivdes.
De visste först inte var pappan befann sig, och när han hörde av sig i somras ville de inte att han skulle ansluta sig till dem i Sverige. De var rädda.

Men han kom, och konflikterna började. En gång tidigare, den 9 oktober hade han hotat att döda familjen och ta sitt liv. Två månader senare var katastrofen ett faktum.

– Motivet har med heder att göra, säger kammaråklagare Robert Beckard, han hade varit familjepatriark i Afghanistan och här i Sverige hade frun fått skinn på näsan.
Hedersmord, är det så?
Över hela världen mördas kvinnor för att de inte gör som de blir tillsagda, för att de väljer att skiljas framförallt. Men sällan i svenska domstolar talas om ”hedersmotiv”.

Bara en gång under 2000-talet har – vad jag vet – ordet ”hedersmotiv” skrivits in i ett svenskt domstolsutslag om en man som dödat sin fru eller exfru.  Det var i januari, 22-årige Safiullah Jan Noor Zaman dömdes för att ha dödat sin unga hustru Manidja.

Åtskilligt fler äkta män – födda i Sverige och i andra länder – som krävde lydnad har dödat. I fredags dömdes Kari Hekkala till 18 års fängelse efter att ha försökt kontrollera sin frus frihet, tagit hennes bilnycklar och vaktat hennes arbetsplats.

Vi kanske talar för sällan om ”hedersmotiv”. Jag är öppen för det.
Men hedersmord handlar som jag uppfattat det om att återupprätta en hel släkts heder. Brottet brukar vara noga planerat. Bakom ligger en grupps krav på en man att försvara släktens anseende.

Den 40-årige mannen har inte erkänt mord, han var själv skadad, säger att frun attackerade honom först. Han har inte kunnat förklara hur hon dödades, enligt åklagaren.
– Men det kan barnen, säger Robert Beckard,

Rättegången börjar nästa vecka.

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB