Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Elva nya fall – nu är de 212

av Kerstin Weigl

Ännu en gång tvingas vi räkna upp siffran för hur många svenska kvinnor som dödats av en man, ex-man eller pojkvän under 2000-talet.
Nästan alla kände fruktan innan de dödades.

Det här är de minst elva kvinnor som dödats sedan vi senast räknade i augusti 2012. Ytterligare sju barn förlorade sin mamma, två såg mordet och försökte förhindra det. Två män tog sitt eget liv efter att ha dödat sin hustru

Sandra, 17, hade flera gånger berättat att pojkvännen varit våldsam mot henne. Den 6 augusti förra året sköt han henne i pannan. Han förnekar mord. FOTO: PRIVAT
Sandra, 17, hade flera gånger berättat att pojkvännen varit våldsam mot henne. Den 6 augusti förra året sköt han henne i pannan. Han förnekar mord. FOTO: PRIVAT

202. Sandra, 17 år, Täby
Familjen beskriver Sandra som en öppen, humorfylld, jordnära, levnadsglad och stark tjej som längtade efter att fylla 18, börja jobba och ta körkort. Sandra tyckte om hemmamys, fanns alltid för sina vänner och familj, såg till att de mådde bra och hon älskade djur och barn.
Sandra berättade för flera att pojkvännen varit våldsam mot henne. En gång ringde hon sin mamma och var rädd, han hade hindrade henne från att lämna lägenheten.
Den 18-årige pojkvännen var narkotikapåverkad när han sköt henne med pistol i pannan på omkring en decimeters håll. De låg i sängen. Han förnekar mord, säger att han inte visste att det fanns en kula i vapnet. Hovrätten menade att förklaringen ”… inte är så orimlig att man kan lämna den utan avseende”.
Sandra blev 17 år.
Dödad 6 augusti 2012

203. Kvinna, 76, Kristinehamn
Hon var bara 16 år när hon träffade sin man och fick barn. Maken var militär. På 70-talet lämnade maken familjen, men de återförenades och hon valde att gifta om sig med honom. Då hade han vårdats inom rättspsykiatrin nio månader, efter att ha dödat en familj på tre personer.
När hon var 76 och han 78 år dödade han henne hemma med kniv och skar även sig själv. Polisens slutsats är att han led av demens och inbillad svartsjuka. Mannen dog av en hjärtinfarkt innan han kunde åtalas.
Dödad 12 augusti

Merja Hekkala
Merja Hekkala.

204. Merja Hekkala, 53, Haparanda
Den sista sommaren kände Merja Hekkalas sex vuxna barn inte igen sin glada, starka och hårt arbetande mamma. Hon var tystare, mer osäker. Maken Karis vaktade henne medan hon duschade, han tog hennes bilnycklar, granskade hennes mejl.
Han kunde tillbringa hela dagen på ICA Maxi i Haparanda där hon arbetade. En arbetskamrat såg blåtiror. Merja sa en gång till sin chef: ”Om jag inte dyker upp är jag död”.
I augusti hade Merja begärt skilsmässa och polisanmält. Det var en torsdag, hon gick från jobbet klockan 17.09.
En timme senare kom ett larm om en brand i villa Pellinpää. Räddningstjänsten hittade henne i köket, dödad med jaktkniv.
Dödad 30 augusti 2012

205. Kvinna, 32, Örebro
Hon var tjugo år yngre än sin 51-årige man, båda ville vidareutbilda sig, och lyckas i Sverige. De uppfattades som ett stillsamt par. Men till en skolkamrat sa hon att hon ville flytta till en egen lägenhet.
En septemberkväll larmade en granne, efter att ha hört bråk. Innan patrullen kommit fram ringde mannen själv polisen och berättade gråtande att hans hustru var död.
Drygt två veckor sedan tog mannen sitt liv i häktet, trots övervakning. Polisutredningen avslutades, eftersom fallet ansågs uppklarat. Mannen hade tidigare fått kontaktförbud utfärdat gällande en annan kvinna.
Dödad 10 september 2012

206. Kvinna, 31, Stockholm
Hon berättade för vänner att hon skulle gifta sig till vintern, med en man hon träffat i tunnelbanan. De hade börjat tala med varandra. Han hjälpte henne även att få ett arbete på tvätteri.
Hon stod sina syskon nära, de gladde sig åt hennes lycka, eftersom hon haft bräcklig hälsa och varit deprimerad.
Men till flera vänner sa hon även att hon var rädd för sin fästman.
En söndagseftermiddag kallades brandkåren till en lägenhet i Stockholm. Där hittades en kvinna strypt med ett läderskärp, och med brända textilier på delar av kroppen.
Den 26-årige fästmannen nekade men polisen hade hittat en ryggsäck i hans vindsförråd, med den dödade kvinnans dator och telefoner.
Dödad 30 september 2012
 
207. Kvinna, 41, Mölndal
De hade haft ett av och på-förhållande under flera år. Han var dömd för misshandel av henne två gånger och han hade tidigare haft kontaktförbud mot henne. Några månader före mordet misshandlade han henne igen och tog stryptag på henne.
En kväll i november ringer hon till SOS Alarm och ber att få prata med polisen. Under samtalet hörs hon skrika och när polis kommer till platsen hittar de henne livlös på marken. Hon hade fått flera knivhugg och avled senare på kvällen av sina skador. Tingsrätten skrev i sin dom att allt talar för att hon stuckits med kniven medan samtalet till SOS Alarm pågick.
Mannen dömdes till tolv års fängelse för mordet och även misshandeln som skedde några månader tidigare.
Dödad 3 november 2012

208. Kvinna, 32, Alingsås
Hon hade kommit till Sverige från kriget med tre barnen och de trivdes i småstaden. Alla gick i skolan. Maken skulle komma senare. Hon berättade för personal på kommunens Integrationsavdelning att de inte ville det. I hemlandet hade han misshandlat henne. Även barnen var rädda för pappa.
Fyra månader efter att han flyttat in hörde barnen gräl från köket. Han hade tidigare hotat döda familjen och den 17-åriga dottern hörde honom säga till mamma att hon ”inte skulle få dricka en droppe till av svenskt vatten”.
Både hon och den 16-årige brodern försökte hindra pappa, men han tog fram en kniv ur kökslådan och stack först deras mamma och sedan sig själv. Han högg även barnen som fick livshotande skador.
Dödad 9 december 2012

209. Kvinna, 33, Västerås
Hon var skild och hade tre barn när hon träffade en ny man. Då var han gift men skilde sig.
Medan han var bortrest återupptog hon förhållandet med sin före detta make. Då började hoten på telefon om att hon förtjänade döden.
Hon begärde kontaktförbud men polisen kunde inte hitta mannen, och antog att han inte skulle komma tillbaka för att infria hoten.
Men han kom, sökte upp henne på skolan där hon gick och följde henne in på Myrornas butik i Västerås. Flera försökte hindra mordet, men han fick tag på kvinnan och högg med kniv sin förra älskade ”… på ett närmast rituellt och skändligt sätt”, skriver Västmanlands tingsrätt i livstidsdomen.
Dödad 16 januari 2013

210. Kvinna, 65, Ljusdal
Hon tyckte om djur och natur och för ett arv köpte hon ett hus i Småland, och senare ett annat utanför Ljusdal. Där levde hon med sin man sedan 80-talet, ett isolerat liv med få kontakter. Hennes barn och syskon tog avstånd på grund av mannen, som var dömd för våldsbrott, och missbrukade alkohol och tabletter.
Flera gånger lämnade hon sin man, och bodde en tid på skyddat boende.
Grannar lade märke till att mannen var svartsjuk, kontrollerande och förstod att han slog henne. En vinterdag sköt henne, och även hunden. Sedan ringde han polisen och tog sitt eget liv under samtalet.
Dödad 17 februari 2013

Susanne Hasselsjö hade anmält sin sambo två gånger för misshandel och ofredande och ansökt om besöksförbud, men fått avslag. En månad senare sökte exsambon upp henne och sköt henne ute på gatan. FOTO: PRIVAT
Susanne Hasselsjö hade anmält sin sambo två gånger för misshandel och ofredande och ansökt om besöksförbud, men fått avslag. En månad senare sökte exsambon upp henne och sköt henne ute på gatan. FOTO: PRIVAT

211. Susanne Hasselsjö
Susanne beskrivs som en energisk, glad och social person som spelade flera instrument och var duktig på språk. Hon hade jobbat många år på samma företag och var omtyckt av sina arbetskamrater.
Hon hade träffat en ny man och flyttade ihop med honom i slutet av 2010. Men relationen blev turbulent och hon polisanmälde sambon två gånger för ofredande och misshandel under början av året. Efter anmälningarna ansökte hon om besöksförbud, men efter en vecka fick hon avslag på sin ansökan. Då hade Susanne redan flyttat ut från deras gemensamma hem.
En morgon drygt en månad senare sökte hennes före detta sambo upp henne och sköt henne i ansiktet och ryggen på gatan i Högsbo i Göteborg.
Dödad 1 mars 2013

212. Eva Anderson
En glad och positiv människa som alltid brydde sig om andra. Så beskrivs Eva av de som stod henne nära. Hon kunde fem språk och älskade att resa.
Eva träffade sin sambo i början av 2000-talet och föll som en kägla. De flyttade ihop i en villa som de renoverade. Men förhållandet var destruktivt och sommaren 2011 anmälde hon honom för misshandel, men drog tillbaka anmälan dagen efter.
Knappt två veckor innan mordet ringde hon till polisen och sa att hon var livrädd för mannen, som då hade hotat henne till livet. Polisen kom till platsen, men lämnade efter att ha medlat och ingen polisanmälan gjordes. Den 24 mars kallades polisen till lägenheten igen och den här gången hittades Eva knivskuren till döds.
Dödad 24 mars 2013

Fyra rättsfall som ännu pågår
Kvinna, 56, Vårgårda
I början av februari hittades hon död i sin lägenhet och polisen misstänkte att hon utsatts för brott. Först två månader senare greps en man misstänkt för mordet.
Mannen ska ha haft en tillfällig relation med kvinnan tidigare och sitter just nu häktad misstänkt för mordet, men han förnekar inblandning i hennes död.

Kvinna, 62, Sundsvall
De hade varit gifta 40 år. Söndagskvällen 17 februari skulle de spela Bingolotto och dagen efter låg hon död i sängen, med skador på kroppen och huvudet.
Den 68-årige maken åtalades. Tingsrätten anser det bevisat att han misshandlat henne, men innan dom faller ska en stor rättspsykiatrisk undersökning göras.

Kvinna, 68, Bjärred
Hon var en duktig affärskvinna som sedan många år försökte bli av sin sex år yngre sambo, som var våldsam och hade alkoholproblem. 2007 dömdes han till samhällstjänst efter att ha tagit struptag på henne.
När polisen kom till hennes villa 16 april var hon döende, efter en misshandel. Mannen greps på platsen och är häktad. Förundersökning pågår.

Vatchareeya Bangsuan, 20, Boden
Hon försvann 4 maj i samband med att hon skulle träffa 22-årig man. Enligt vännerna hade de tidigare haft ett förhållande. Senare hittades delar av Vatchareeyas kropp. 22-åringen greps 23 maj och häktades, dock på den lägre misstankegraden; skäligen misstänkt.

Dödstalen år för år.
2009: 17 kvinnor
2010: 17 kvinnor
2011: 8 kvinnor
2012: 15 kvinnor
I genomsnitt har 16 kvinnor dödats varje år under 2000-talet
 
 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB