Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Startsida / Inlägg

Eva-Marree beskrev mordet på sig själv

av Kerstin Weigl
Eva-Marre Kullander Smith, ett år före mordet 11 juli 2013
Eva-Marre Kullander Smith, ett år före mordet 11 juli 2013

I en privat mejlväxling med sin mamma beskriver Eva-Marree Kullander Smith hur hon tror att ex-sambon kommer att döda henne.
”Men folk tror att jag överdriver”, skriver hon.

Det är den 9 februari, hon har fem månader kvar att leva. Läget mellan henne och ex-sambon, pappa till hennes två barn, är spänt. Den senaste rättegången i vårdnadstvisten har just avslutats.

Eva-Marres mamma luftar på Facebook sin oro, den 31-årige pappan till hennes två barnbarn verkar ”inte stabil för fem öre”.

Dotterns svarsmejl andas uppgivenhet:
”Jag lever på och händer det så händer det.”

Hon berättar vidare att socialtjänsten är informerad om att ex-sambon är oberäknelig, farlig, särskilt nu när hans värld är i gungning; hans senaste relation har spruckit. Hon skriver:

”Han är inte typen som hotar innan. Han har haft vapen både hemma och undangömt på andra platser förut. Och när han inte längre har sin tjej, inga barn, misslyckats med skolan. Han har en sårad stolthet och ingenting att förlora.”

Vid denna tid har Eva-Marree Kullander Smith begärt enskild vårdnad utifrån att deras pappa vägrar samarbeta, På ett år har hon inte träffat barnen, trots att domstolsbeslut finns. Vidare skriver hon:

”Om folk är så naiva att de tror att han kommer bara lämna det här tyst utan protester så jaja… jag har i alla fall berättat för min omgivning, och så kan ni ju få säga sen ”ja hon sa ju det i och för sig… hon var ju rädd… men vi såg inga tecken på/trodde aldrig han skulle…” Blablabla.”

Hennes mamma blir orolig, vill resa för att stötta sin dotter, men Eva-Marree svarar:

”Det går faktiskt inte att göra något åt. Jag har accepterat det nu. Händer det så händer det. Ingen lyssnar och kan skydda mig. Jag vet i alla fall att kommer det något så gör han det utan varning.”

Och så blir det. Förmiddagen 11 juli sitter Eva-Marree Kullander Smith på trappan till huset på Tråddragargatan i Västerås där hon med hjälp av familjeterapeuter ska återknyta till sin snart fyraårige sin.

Han har hämtat en kökskniv, kommer bakifrån. Sticker henne med 31 hugg.

Rättegång har nu inletts mot 31-åringen för mord och mordförsök på en behandlingsassistent som försökte avvärja attacken. Han säger sig inte minnas, och hans advokat Martin Beskow menar att han felmedicinerats, fått maxdoser av tre ångestdämpande mediciner, såkallade benzodiasepiner.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Jennifer Snårbacka, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB