Dödade Kvinnor

Aftonbladets pågående granskning av dödligt våld mot kvinnor i Sverige

Så har vi gjort vår unika granskning

Aftonbladet, 3 maj 2009.

Sedan fyra år tillbaka har vi räknat samtliga fall då en kvinna dödats av en man eller exman i Sverige under 2000-talet. Granskningen utgår från anmälningar till polisen, polisutredningar och domar.

Den här gången har vi med hjälp av offentliga uppgifter och intervjuer granskat hur det gått för de 179 barn som var under 18 år då deras mamma dödades. 53 av dem har hunnit fylla 18 år i dag.

Vi har sedan specialgranskat hur det går för barnen vars mamma dödades av pappa.

Totalt handlar det om 86 barn. Av dem ingår 54 i vår undersökning, huvuddelen av granskningen bygger på en djupgående enkät med barnens vårdnadshavare och/eller vårdande vuxen.

Resten av barnen har antingen utvandrat, skyddade personuppgifter eller en pappa som tog sitt liv i samband med mordet. Tio barn som förlorat sin mamma i år ingår inte i undersökningen eftersom det ännu inte fallit någon dom mot deras pappa.

Bakgrund:

När vår granskning började 2009 var målet att hitta alla fall under 2000-talet då en kvinna dödats av sin man, ex-man eller pojkvän. Ingen visste då hur många de var.

Aftonbladet, 10 maj 2010.
Aftonbladet, 8 mars, 2011.

De visade sig vara 153. Vi kunde publicera ett unikt dokument om kvinnorna, hur de hade levt och hur de dödats. Vårt material byggde på domar, förundersökningar och intervjuer. Även de dödade kvinnornas anhöriga var en viktig informationskälla. De anhöriga har själva styrt hur den dödade kvinnan ska presenteras i Aftonbladet, och om hennes bild ska visas.

Syftet med granskningen var att lyfta frågan. När en kvinna dödas av en man hon älskar eller har älskat beskrivs det alltför ofta som enskilda anonyma ”familjetragedier”. Vi menar att det är ett samhällsproblem som får svåra konsekvenser, särskilt för barnen som i de flesta fall förlorar både sina föräldrar när pappa dödar mamma.

Och granskningen fortsätter.

2009 avgav vi även löftet att fortsätta räkna kvinnorna som dödas av en närstående man hon haft en kärleksrelation med. Det innebär att granskningen är ständigt pågående. Minst en gång om året säkerställer vi en ny siffra för 2000-talet. Varje gång går vi igenom polisanmälningar från landets 21 länspolismyndigheter. Vi räknar endast de fall då det finns en fällande dom, ett erkännande eller – i de fall gärningsmannen tar sitt liv och därmed inte kan åtalas – när mordet/dråpet anses polisiärt uppklarat.

Vårt stora material ger oss stor kunskap om mord och dråp på kvinnor, men också om gärningsmännen och på vilket sätt myndigheter kan ha brustit.

 • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB