Startsida / Inlägg

Fotbollens dubbla ansikten

av Patrik Brenning

Det är en guppig väg fram till längdhoppsgropen. Ansattsmattan ligger utslängd som en halmmatta på en fransk turiststrand. Groparna vattenfyllda efter dagens monsunregn. Om du mot förmodan lyckas ta dig hela vägen utan att snubbla väntar en överfull sandlåda. Skulle du vara Carl Lewis och sätta världsrekord landar du i en mindre insjö. Strax innan de två änderna som uppvaktar varandra sådär vårintensivt som vi människor också har en förmåga att göra efter några glas rosé för mycket på en solgassande uteservering.

Välkommen till effekten av svenska fotbollslandslagets intåg i Båstad.

unnamed6

Vi är bara ett spjutkast från Örebäcksvallen som har förvandlats från en nedgången idrottsplats för friidrott och fotboll till en nedgången fotbollsarena med en spelplan av internationell toppklass. Runt planen ligger ett mörkare gräs – nylagt med tre meters bredd för att inte landslagsspelarna ska riskera skador om de faller utanför de vita linjerna.

unnamed7

Det var här Båstads friidrottare tidigare nötte meter efter meter på underlag som närmast kan beskrivas som ren asfalt. Nu ska de få en ny träningsplats men den dröjer till hösten 2017. Tills dess är de förpassade till den temporära banan på andra sidan den lilla bäcken. Bana och bana förresten. För att möjliggöra för någon slags träning har kommunen ordnat en tillfällig löparbana. Den är 80 meter raklång och består av svart grus på brun sand på den plats där den nya friidrottsarenan ska börja byggas.

unnamed8

Men så – ett diskuskast till bort så möts jag av något annat. En bild som vi alla nog känner igen.

Där pågår den här måndagskvällen något som lockat horder med åskådare. Längs hela långsidan står besökarna med blickarna intresserat fäst vid planen. Bakom dem har någon smällt upp en grill och vänder hamburgare. Klockan är efter 21 men ingen har bråttom hem.

Det första jag ser av själva händelserna på planen är en skallig kille som ska skicka en boll mot en tillsynes fastcementerad anfallare som på ett ögonblick ska försöka lyfta sina järnklot till fötter och producera någon slags hastighet i djupled. Han tar ett steg innan han ger upp och parkerar dankarna i gräset igen. Då har bollen ämnad för honom seglat 20 meter både för långt och högt och landat i målvaktens trygga famn. Ytterbacken som levererat höstlövet fyller försommarkvällen med ett avgrundsvrål av besvikelse.

Det möts av ett muntert sus från publiken. Sedan det där golftasslande ljudet av smågenerade kommentarer. Det är lätt att förstå engagemanget. För det här är ingen vanlig kväll i Båstad. I kväll är det nämligen derby mellan Båstad Gif och Grevie GIK i division 5 nordvästra Skåne.

Båstad grävde upp hela sin idrottsverksamhet för att få Zlatan till stan. Det kanske var värt det. Men det som brinner på andra sidan ån är värt så otroligt mycket mer. Det är en bild av den allra vackraste sidan av Fotbollssverige bortom alla krav på extra planbredd, 50 bollkallar, staket och välbetalda stjärnor. Eller förmågan att kunna slå en djupledsboll på 30 meter för den delen.

Fotbollen lever i Båstad. Med eller utan landslaget.

unnamed
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB