Startsida / Inlägg

Chockbilderna på Zlatan

av Patrik Brenning

Vad har hänt med Zlatan Ibrahimovic? Varför gör han inga mål, varför skjuter han inte ens några skott och varför vinner han inga matcher. Men mitt i krisen måste vi också ta oss an en betydligt mer oroande fråga än så.

Har Zlatan drabbats av den beryktade Mästerskapssjukan?

Ni vet hur det är. Ditt livs största turnering, alla kameror riktade mot dig och ögonblicket när alla dina drömmar ska infrias. Det är också då den slår till som allra värst. Det mest klassiska exemplet är VM 2002. Brasilien kom till mästerskapet med en enorm revanschlusta efter finalfiaskot mot Frankrike fyra år tidigare. Mest sugen på upprättelse av alla var Ronaldo.

Efter att ha kollapsat inför finalen i Paris och blivit syndabock i en hel nation var det nu brassen skulle bevisa vad han kunde. Men för att vara riktigt säker på att göra ett bestående intryck vågade inte anfallaren bara låta sina prestationer på planen tala. Inför semifinalen mot Turkiet litade han även till magin från en rakapparat.

ronaldo

Följden blev en katastrof. Ett obeskrivligt övergrepp på allt det vackra i världen. En halvmåne som för all framtid kommer överskugga Brasiliens VM-guld och Ronaldos historia mästerskap.

Mästerskapssjukan spred sig också snabbt från Ronaldo hela vägen hem till stjärnans gamla hemkvarter i Bento Ribeiro där en hel generation brasilianska barn snart sprang runt med odågan på huvudet.

– Jag har redan klippt säkert 50 likadana frisyrer, sa frisören Lene de Paula dagarna efter semifinalen.

– 2002 hade jag också en Ronaldo-frisyr, har nye superstjärnan Neymar senare vittnat om.

Nu har 14 år har gått sedan den modemässigt outhärdliga sommaren i  Sydkorea/Japan men det saknas fortfarande ett vaccin mot denna pest. Under EM 2016 har vi redan fått ett antal nya sjukdomsfall.

Vi har Aaron Ramseys ålderdomshemsfrisyr, kraftfullt inspirerad av Manchester Citys Samir Nasri (en obeskrivlig förebild i den visuella världen. Har ni sett hans inredning?!).

ramsey

Vi har Paul Pogba som rakat in Frankrikes nationalsymbol tuppen i skallbenet och Ivan Perisic som använt samma skadliga verktyg för att efterlikna Kroatiens gräns i sin annars skapligt städade frilla. Vi får nog hålla Mario Balotelli som närmast ansvarig för den här mutationen av viruset.

pp

För att inte nämna fotbollsvärldens kanske mest kända hårsvall, Marouane Fellainis. Belgaren som inför EM ansåg att åtta kvadratmeter väv inte var nog utan bestämde sig för att förvandla hela sitt huvud till en sockervaddsmaskin.

fellini

Men ännu värre sjukdomsfall är förmodligen att vänta. För kan du inte göra ett riktigt avtryck på planen under fotbollsmästerskapen blir smittorisken ännu större. Det i kombination med ändlösa rastlösa timmar instängd på olika hotell och flygplan blir en oemotståndlig giftcocktail för kroppen.

Därför skapade veckans Zlatan-bilder på Instagram en chockvåg över Sverige.

Roby Myozaki vs Zlatan Ibrahimovic

A photo posted by Roby Myozaki (@roby_myozaki) on

Radiosändare slogs ut, flyglarmet gick och hela Sveriges fyra man starka beredsskapstrupp vid fientlig invasion red ut. Hade det värsta hänt?! Var vi på väg att få se en ny Ronaldo? Och hur skulle det i så fall se ut? En teori slog mig omedelbart.

Vi vet alla att Peter Jihdes evolutionella utveckling lett honom hela vägen till en slags kopia av Zlatan.

Skärmavbild 2016-06-20 kl. 15.08.50

Kunde det vara så illa att de två nu mötts på mitten och att Zlatan därmed skulle fortsätta sin frisyrfärd i motsatt riktning mot Jihdes? Tänk om han:

Valt vägen väg till player-pagen:

pz8

Blivit den sprallige praktikanten:

pz4

Satsat på tupén:

ZJ1

Klippt den oförsvarliga ”jag fortfarande vara ung-looken”:

pz6

Lurats in i ”jag vill vara med i Idol-frisyren”:

pz3

Gått i dum och dummare-fällan:

pj2

Men lugn Sverige. Dra tillbaka beredskapen. Lägg ner saxarna. Sluta ladda trimmern. Det var tack och lov bara topparna som fått sig en ansning i salongen som en sponsor byggt upp inne på Sveriges spelarhotell i Pornichet.

z

Hästsvansen är kvar! Om det nu är något att jubla över…

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB