Startsida / Inlägg

På plats i Dabaab

av Andreas Bardell

Vår Nissan har ett skevt hjul och ett oljetråg som läcker. Den brukade vara svart, men har nu antagit en odefinierbar dammig färg.

När man startar fläkten hostar luftuttagen ur sig ett moln av sand. Vägen till Dadaab är lång. Ganska precis 24 timmar lång från Aftonbladets redaktion i Stockholm. Vi lämnade Sverige i måndags eftermiddag och landade i Kenya i går morse. Från Nairobi är det 46 mil till Dadaab och den sista tredjedelen av sträckan går längs två hjulspår i sanden. Jag har gjort samma resa en gång tidigare för en knapp månad sedan och bävade inför bakens returmöte med det stenhårda bilsätet och huvudets dito mot biltaket på den studsiga vägen. Det blev ungefär lika illa som jag befarat, rentav lite värre eftersom vi den här gången har fått hålla tillgodo med ovan nämnda Nissan istället för en stor Toyota Landcruiser.

Å andra sidan. Jag har inte gått hit 50 mil genom vildmarken. Jag har bilen fullpackad med mat och vatten och framför allt; jag har inte flytt från ett krigsdrabbat land. Det är en konstig känsla att vara tillbaka i Dadaab. Trodde inte att jag skulle komma tillbaka hit. Åtminstone inte så här fort. Lika lätt som det är barnsligt att ibland inbilla sig att världen bara kretsar kring en själv. Att all rörelse stannar upp när man lämnar en plats för att sedan återupptas igen när man kommer tillbaka. Svälten tog ingen paus för att vi åkte härifrån. I själva verket har situationen bara blivit värre och det upptäcker jag nu när jag är tillbaka.

I Dadaab börjar antalet flyktingar nu närma sig en halv miljon och de allra flesta nyanlända saknar helt bostad. I dag träffade vi en pappa som planlöst irrade omkring med sina två söner för att hitta någon form av skydd för natten. Under tiden väntade hans fru vid den hink med matransoner de tilldelats av UNHCR. När vi mötte mannen hade han villat bort sig i det gigantiska lägret utan en aning om hur han skulle hitta tillbaka till sin fru. – Jag har inte ens en filt till mina pojkar, sa mannen. Vem är jag att klaga på att vi fick en sämre bil än förra gången?

Vi kommer att försöka blogga så ofta den dåliga uppkopplingen tillåter härifrån under de kommande dagarna. 

/ Erik Wiman

Information

Denna blogg är inte längre aktiv. För en lista på aktiva bloggar, gå till bloggar.aftonbladet.se.

Sök

Arkiv

Kategorier

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB