Anders Blume: Framtiden ser ljus ut för CS:GO
avAnders Blume har förvandlats till rösten vi alla ofta hör när vi tittar på Counter-Strike Global Offensive. Den danske castern har gjort en resa från Köpenhamns förorter till kommentatorsbåset på de största CS:GO-turneringarna i världen. Och det är en framtidsoptimist som satte sig ner, innan alla VAC-avstängningar dök upp, för att diskutera det som varit – och det som komma skall.
– Det har varit ett bra år för Counter-Strike, men jag att tror att nästa år kommer proffs-scenen att höjas till oanade nivåer, säger Anders Blume till Aftonbladet Esport.
Bara timmar återstår innan startskottet för årets sista major kommer ljuda genom CS:GO-världen. De bästa lagen är på plats. De bästa spelarna är redo. Och en av Counter-Strikes bäste kommentator är beredd att guida publiken genom de nervkittlande matcherna.
Men resan till Dreamhack började i en förort till Köpenhamn. Anders Blume föll för CS redan när betan släpptes. Tillsammans med sina vänner brukade han åka till det lokala internetcafét och spela 5.2-versionen ända till solen steg upp.
– Jag kommer ihåg hur det var att behöva binda alla tangenter och hur det inte existerade någon options-meny.
Spelade du för att bli bra eller var det mer en hobby?
– Jag spelade en hel del med mina vänner och vi brukade skapa dåliga klaner, vi gjorde det mest för att ha en snygg tagg bredvid våra namn. En tid senare började vi faktiskt fokusera på att bli bra och lirade mycket mot andra lag i turneringar online.
– Den sista klanen jag gick med i kallades Faktory. Vi spelade faktiskt helt okej och lyckades en gång kvalificera oss till ett LAN där vi förlorade mot ett annat danskt lag som var avsevärt mycket bättre än vad vi var.
”Jag hatade det”
Åren gick och Anders tog en längre paus från 1.6. Under tiden släpptes uppföljaren, Counter-Strike: Source, men det var inget som fick dansken att återvända till spelet.
– Jag hatade det omedelbart. Det kändes så annorlunda och jag uppskattade det inte. Men det är något jag ångrar lite idag för det hade varit kul att känna till historien kring Source. Som tur är har jag mina vänner Richard Lewis och Halvor ’vENdetta’ Gulestøl som hängde med under den perioden och de kan hjälpa mig att hänga med lite.
– Nu för tiden bryr jag mig inte om var dagens professionella spelare började sina karriärer.
Efter många om och men i det danska CS:GO-communityt landade Anders Blume i Ninjas in Pyjamas och deras NiPTV-projekt. Och det var från den plattformen som hans röst växte, och snart var den nästan synonym med sändningar av Counter-Strike Global Offensive.
Hur började allt det här med casting för dig?
– Jag började spela CS:GO och upptäckte att jag hade riktigt svårt för att anpassa mig. Och om jag inte spelar varje dag är jag en sådan person som lätt glömmer bort vad det är jag ska göra. Däremot tittade jag väldigt mycket på proffs-matcher. Och jag noterade hur de som kommenterade matcherna ofta glömde bort vikten av rökgranaterna och flashbangs. De var duktiga på att peka ut vilka som dödat vilka, men kunde sällan berätta om de taktiska aspekterna av matcherna.
Den ödmjuke dansken fortsätter och förklarar hur strategierna i CS:GO inte kräver den vassaste av hjärnor för att förmedla, det som krävs är sunt förnuft och en hel del spelande för att kunna återge det som utspelar sig på skärmen.
– Det finns en utbredd missuppfattning kring analys av Counter-Strike. Detta beror på att många tittar på spel som League of Legends och Dota2 där kommentatorerna har oerhört mycket tid över för att prata om potentiella strategier de olika lagen kan tänkas använda. De kan med lätthet prata i flera minter om det, säger Anders och fortsätter:
– I CS ska du vara riktigt glad om du ens har 15 sekunder över för att prata om något som skett. Och det man vill prata om tar i stället väldigt lång tid att ge en vettig förklaring till händelseförloppet. Många gånger fångas inte ens de definierande ögonblicket på kamera.
Vad skulle kunna göra sändningarna ännu bättre?
– Det bästa för sporten är att fortsätta med en expertkommentator i spelet. Men, till skillnad från nu, ska vi ha en studio där vi tar upp det mesta och det bästa från matchen vi precis sett. Och där skulle experterna verkligen kunna gräva ner sig i de taktiska aspekterna av det vi precis blivit vittnen till.
– Man måste förstå att när en spelare noterar att en motståndare befinner sig på en viss position signalerar den information att det andra laget har en specifik uppställning på kartan. Då fattar ingame ledaren ett beslut om vad laget ska göra för att bekämpa det. Och all den informationen kan man inte analysera på 15 sekunder, oavsett hur bra du är.
”Inte tillräckligt med tid”
Du vill att Counter-Strike ska ha samma format som fotboll där du har en analys-studio som pratar om olika specifika moment från matchen efter drabbningen är över?
– Precis. Och samtidigt skulle jag älska om expertkommentatorn i matchen hade mer tid att prata om de djupa delarna i stället för att behöva gå igenom de uppenbara detaljerna – för det är något jag själv kan göra.. Men jag tror att det finns en hel del människor som tittar på andra spel och önskar att det också var standarden för CS:GO, men så är det inte just nu. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid.
Det senaste året, mer eller mindre sedan Dreamhack Winter 2013, så har CS:GO vuxit ofantligt mycket. Vad skulle du peka på som ligger bakom den här framgångsvågen?
– 2013 och 2014 har varit byggstenar för vad som komma skall. Nästa år kommer vi se ännu mer pengar och ökat tryck på lagen att spela mer. Det kommer arrangeras fler turneringar nästa år, något som både är bra och dåligt. Vi har alla sett vad som hänt med Dota, där de har för många turneringar samtidigt som de har en gigantisk också. Jag är glad att vi inte har en International som väger så tungt som den gör, utan jag är nöjd med våra majors.
– Men till och med våra majors måste få en uppgradering annars kommer resten av årets alla tävlingar växa så oerhört att de stora turneringarna inte längre ser så imponerande ut.
”Ta bort CZ:an”
Anser du att spelet behöver utvecklas på något sätt?
– När Valve beslutade att utöka antalet kartor från fem till sju var det många som argumenterade för att Cache och Tuscan skulle läggas till. I stället valde de att göra sig av med Train och adderade Cachen, Overpass och Cobblestone. Just nu ser Overpass ut att faktiskt kunna bli en spelbar karta, men Cobblestone har varit en usel karta ända sedan 1.6-datarna.
– Men mitt största problem med spelet just nu är CZ:an och Scouten. Om jag fick välja skulle vi ta bort CZ:an ur spelet. Men det är kanske inte helt nödvändigt. Man skulle kunna försämra vapnet genom att antingen sänka hur snabbt du kan dra upp pistolen, till att endast ge den sex skott i magasinet. Tittar man på Scouten så är det helt enkelt en för bra investering. Tidigare var eco-rundor otroligt svåra att vinna, och det var en imponerande bedrift när man lyckades. Som det är just nu kan du springa runt med CZ:an och skjuta folk i huvudet, något du inte kan göra med AK:n. Och det är jävligt skumt.
Anders kommer nu guida oss genom de otroligt spännande matcherna på Dreamhack Winter. Och vid skrivande stund, med bara timmar till matchstart, är hypen på riktigt.