CS:GO

”Equal Gaming” vinner filmpris: ”Målet var att skapa debatt”

av Tobias Lundgren

Johan Larsson och Simon Engstrand följde ett CS:GO-damlag under Copenhagen Games, för att få en inblick i varför turneringar delar upp efter kön och spelarnas tankar kring det faktumet.
Nu har dokumentären ”Equal Gaming” som blev resultatet av deras arbete vunnit första pris under en filmfestival.
– Det är ett litet erkännande att även personer som inte kan esport tyckte den var jättebra, säger han.

Idén att följa ett kvinnligt esportlag och göra en dokumentär kom från Simon Engstrand. Som gammal CS-spelare hade han aldrig förstått varför arrangörerna envisades med att dela upp turneringar mellan könen.
– Jag tyckte det var ett märkligt fenomen att dela upp och läser man diskussionerna på nätet blir man inte mycket klokare. Då kände jag att jag ville se det från olika perspektiv och tänkte att det är bra om andra också får göra det.

”Känns kul och oväntat”

Tillsammans med Johan Larsson som även han studerade film och tv-produktion i Kalix började han jobba på det som skulle bli ”Equal Gaming”, en 23 minuter lång dokumentär om laget TeamTactix och deras resa under Copenhagen Games. Drygt en månad efter att filmen släpptes har den nu vunnit första pris på Västerbottens Amatörfilmfestival.
– Det känns kul och lite oväntat eftersom filmen vi tävlade med är en nedklippt version som jag tyckte var sämre än Youtube-versionen. Det är ett litet erkännande att även personer som inte kan esport tyckte den var jättebra.

Vad har ni fått för respons efter att filmen släpptes?

– En del av målet var att skapa debatt och i kommentarsfältet på Youtube finns jättemånga olika åsikter, så det har blivit debatt som vi ville. För filmen har vi fått positiv respons men budskapet är det många olika reaktioner på. Men det är kul att se att saken diskuteras.

”Har fler idéer jag vill genomföra”

Personligen lärde han sig mycket om olika anledningar som kan spela in och bidra till att kvinnor är i sådan majoritet i communityn.
– Jag tycker jag vet mer om varför tjejer känner att de vill tävla separat. Det har mycket att göra med att de får mer skit och alla säger ”kom och spela” men de känner sig inte välkomna. Grundproblemet är att för få tjejer är involverade och det går nog hand i hand. Det är en väldigt komplex fråga med mycket att diskutera, men om det är något som kommer göra skillnad är det om vi får in fler tjejer i esporten.

Just nu visas ”Equal Gaming” under Umeå European Film Festival och Engstrand har fler esportprojekt han drömmer om att jobba med i framtiden.
– Jag har fler idéer jag vill genomföra, många jag tror skulle kunna bli väldigt bra.

Facebook

Arkiv