CS:GO

Fifflaren: ”Tycker ju fortfarande väldigt mycket om grabbarna”

av Björn Ehrnberg

fifflaren

Robin ”Fifflaren” Johansson lade musen på hyllan i november. Sedan dess har stjärnan lyckats med att styra upp jobb på Twitch och ta flyttkartongerna till andra sidan Atlanten. Nu berättar legendaren om tiden efter karriären, och hur månaderna i USA har varit.
– Det har inte varit någon större kulturkrock förutom den första månaden. Då tror jag inte att jag lagade mat hemma en enda gång. Jag åt snabbmat varje dag tror jag, säger Fifflaren.

I november slog bomben ner. Robin ”Fifflaren” Johansson lämnade Ninjas in Pyjamas och beslutade samtidigt att avsluta sin framgångsrika karriär. Flera månader har gått sedan musen landade på hyllan och sedan dess har Fifflaren hunnit med att kommentera Dreamhack Winter, skaffa jobb på Twitch och flytta till USA. Nu berättar legendaren att vardagslivet som en vanlig dödlig var något han längtade efter.
– Jag hade redan planerat det ganska länge innan jag tog steget, så det var inte så svårt. Jag såg faktiskt nästan närmare fram emot det för att få lite vanliga timmar. Ifall jag vill spela kan jag fortfarande spela, men jag måste inte längre lira. Det är inte längre något krav, säger Fifflaren till Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Nu gör jag mitt jobb, och den tiden jag har därefter gör jag vad jag vill med – det är väldigt skönt och var något jag verkligen såg fram emot.

”Ingenting att klaga på”

Acklimatiseringen till ett liv utanför proffsscenen har gått väl, trots en något stressig inledning på livet i USA. Men nu har han tillgång till en lya, burken är färdigbyggd och en kaffemaskin har blivit installerad i köket.
– Jag kände mig faktiskt lite tvungen till att skaffa en, svarar Fifflaren på frågan hur han löser kaffe-frågan i det notoriskt usla Java-landet som USA är.
– Nu grindar jag mina egna bönor, jag kan göra latte om jag vill. Och det är jävligt skönt. Men de har – tro det eller ej – även Gevalia här.

Hur känns det att bo i USA?
– Det känns riktigt bra faktiskt. Jag trivs väldigt mycket och jag har jättetrevliga kollegor. Det var lite stressigt i början innan vi fick iordning på lägenheten, men nu är burken uppe och nu har jag lite mer fritid än precis när jag flyttade hit. Det är givetvis ganska mycket jobb också, berättar Fifflaren och fortsätter:
– Än så länge har jag absolut ingenting att klaga på.

Hur har du kommit in i livet därborta vid sidan av jobbet? Hur har du acklimatiserat dig i staterna?
– Jag har egentligen inte märkt någon större skillnad. Jag har ändå varit i USA ganska mycket under min uppväxt. Det har inte varit någon större kulturkrock förutom den första månaden. Då tror jag inte att jag lagade mat hemma en enda gång. Jag åt snabbmat varje dag tror jag.

Handen på hjärtat. Hur många kilo har du gått upp?
– Jag blev fan chockad. För några dagar sedan köpte vi en våg till lägenheten, och då tänkte jag “shit, nu är det kört fan”. Men jag ställde mig ändå på vågen och jag har inte gått upp ett enda kilo.

Nu snackar du skit?
– Nej nej. Jag har inte gått upp ett enda kilo, och det är sjukt tycker jag. 67 pannor stod det på vågen.

Överväger att börja streama

Robin ”Fifflaren” Johansson hanterar partnerskap i CS:GO på Twitch. Från sitt kontor i New York ser den tidigare Ninjas in Pyjamas-stjärnan till att tittare och streamers har det bra, men också sina gamla kollegor från CS:GO-scenen.
– Vi är ju inte en organisatör riktigt, utan vi är partners på båda hållen. Både med spelarna och turneringsarrangörer. Det jag gillar mest att hålla på med under en arbetsdag är att se till att spelarna har det bra på turneringar som vi är partners med. Under min proffskarriär fick jag aldrig frågan “hur upplevde du den här turneringen? Fungerade allting bra? Har du några klagomål?” och så vidare. Nu blir vi lite som en mellanhand mellan spelare och turneringsarrangörer. Vi arbetar givetvis med turneringen och skickar feedbacken vi får från spelarna till dem, så att de också kan förbättras. Men det är ungefär vad vi är till för, att se till att saker och ting förbättras.
– Med andra ord handlar det inte bara om streaming, vi säger liksom inte till friberg: “Nu måste du in och streama.” Streamingen är en väldigt liten del av det vi gör. Kort och gott är det lite svårt att förklara vad vi gör, men vi är lite av en alltiallo. Vi har väldigt mycket yta, så att säga, på jobbet. Har man en idé så kan man komma med den, pitcha den och sedan köra på den. Och det kommer komma lite roliga grejer här inom kort.

Blir ni lite av en maktfaktor för att se till att turneringsarrangörer sköter sig när ni är plattformen som alla vill sända på?
– Jo, precis. Så är det. Om det är någon som kommer, så kikar vi självklart in på det. Grejen är att det inte behöver vara en jättestor turnering, för har dem potential så hjälper vi så klart till. Ibland kan det bara handlar om att de vill ha partnerskap för att tittarna ska kunna ändra kvaliteten på streamen.

Sitter du också och scoutar potentiella streamers som drömmer om att kunna jobba med att lira framför en publik?
– Innan jag började jobba på Twitch var jag mer eller mindre aldrig inne och kollade på personliga streamers. Ifall någon hade nämnt ett namn hade jag aldrig vetat vem det var. Jag kollar förstås väldigt mycket på CS, så allting sådant har jag väldigt bra koll på, men när det kommer just till vanliga privatstreamers har jag haft väldigt dålig koll. Men jag har börjat nu på senare tid att kika in på olika streamers för att se vad det är som lockar, vad är det som publiken dras till. Och nu har vi börjat få in fler partners till CS:GO från privata streamers.
– För oss på Twitch är det viktigt att du som person alltid ska kunna hoppa in på vår sajt och kunna se lite CS, även om det pågår en stor match ska du kunna titta på när människor lirar spelet. Nu har det blivit en del av min vardag att jag vaknar och kikar på någon personlighet som lirar lite CS. Om du vill titta på en svensk kan du hoppa in och titta på YZN.

Har du börjat fundera på att streama själv då?
– Ja. Det har jag faktiskt, säger Fifflaren med glädje i rösten.
– När vi flyttade hit var det lite kaotiskt. Allt var inte riktigt klart om man tänker på lägenhet och så vidare. Dessutom var inte burken fullständig, så att säga. Men jag har faktiskt funderat lite på det, dock måste jag fixa lite skydd innan jag kan börja streama. Eventuellt kan jag få upp en dator på kontoret och då kan jag streama därifrån.

”Tycker ju fortfarande väldigt mycket om grabbarna”

Över ett halvår har gått sedan Fifflaren avslutade sin professionella karriär. Under tiden som gått har det enligt honom själv knappt blivit 40 timmar framför CS:GO. Men nu har fingrarna börjat kittla och stjärnan är återigen tillbaka i ett lag, men den här gången handlar det mer om glädje och skratt i ett lag som Fifflaren beskriver som ett korpenlag.
– Vi mötte ett lag som hade startat med en seger och fyra förluster. Den enda segern de hade var en walk over. Så när jag klev in tänkte jag ”det här blir lätt.” Vi blev helt överkörda, vi hade inte en chans.
– Men det är det som är skönt också. Vi skrattar och har kul. Självklart skriker vi på varandra under matchen, men vi gör också narr av varandra när de andra begår misstag. Men när fighten är över är vi direkt vänner igen.

Ser inte dem dig som lagets super-carry?
– Jo, svarar Fifflaren med ett enormt skratt.
– Men så sitter man där och är svindålig liksom.

I och med flytten över till USA har Fifflaren också fått en bättre inblick i nordamerikanska CS:GO-scenen, en scen som nyligen gått igenom en enorm transferkarusell. Dock berättar Robin att karusellen inte alls blev så intressant som han hoppats.
– När det kommer till själva shuffeln blev jag faktiskt lite besviken. Det var ju bara några spelare som bytte plats. Det fanns ingen wow-faktor. Men när man såg hur alla lagen till slut såg ut så måste jag ändå säga att Cloud9 är det lag som ser starkast ut. Och det var nog det enda jag tyckte var riktigt intressant, det var ju att Ryan ”fREAKAZOID” Abadir kom in i Cloud9. Det var kul för att jag tror inte någon hade kunnat gissa på det.
– Nu har jag ändå spelat här borta, och tidigare har jag alltid tänkt “hur kan NA-scenen vara så långt efter?” Nu har jag märkt när man spelar att de är lite utdaterade när det kommer till att spela spelet. Även om de säkert tittar på många europeiska matcher verkar de ha dålig koll på hur man anpassar sig till spelet.
– Nu får amerikanarna ganska bra betalt för att spela. Nu vet jag inte några specifika summor, men man vill tycka nu att de inte längre har en ursäkt för att inte lägga ner tiden på att bli bättre. För nu har de ganska stora organisationer i ryggen och nu ska det inte längre finnas en anledning till att de inte kan åka och tävla mer i Europa. Egentligen ska de kunna åka vilken turnering som helst och inte bara en eller två majors.
– Med det sagt tror jag ändå att NA-scenen kommer att bli bättre tack vare alla stora organisationer som backar upp spelarna.

Hur mycket kontakt har du med grabbarna i NiP? Jag vet ju att du och Adam är gamla vänner sedan tidigare, men sitter ni i Skypesamtal och snackar skit någon gång ibland?
– Det har inte blivit så mycket sådant på senaste. Jag tycker ju fortfarande väldigt mycket om grabbarna och jag ser fram emot att träffa dem på turneringar till exempel. Då snackar vi en hel del skit och jag får se hur de mår och så vidare. Men vi skriver till varandra lite då och då, men inte riktigt lika mycket som tidigare.

Vad tror du om Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund som IGL i laget?
– Han har faktiskt varit IGL innan. Jag har för mig att det var under Esport-SM i slutet av 2013, som han var det. Jag minns själv hur det var när jag spelade, när man callar under en längre period kan man komma till en punkt där det tar stopp – man får lite slut på idéer själv. Alla spelare ser ju spelet lite annorlunda.
– Jag tror att det var en nödvändig grej i NiP, att ge Richard “Xizt” Landström lite tid att bara tänka på fragandet, så att han kanske kan få lite nytänk. Om man tänker på spelarna som de har, så är det egentligen bara Totte som varit IGL tidigare.
– Jag tycker inte att Patrik ”f0rest” Lindberg ska calla, han ska bara tänka på att skjuta folk. Friberg hade man ju kunnat tänka, han har ju lite halvt velat calla tidigare, men han är ju lite rörig själv då, säger Fifflaren med ett skratt. Men med spelarna de har var Totte det rätta alternativet.
– Det ska bli väldigt intressant att se om de kan bräcka den här sviten med att komma tvåa i turneringarna.

”Det blir en stor clash”

Vad tror du om framtiden för CS:GO i stort? Kommer det fortsätta öka eller kommer kurvan att stabilisera sig?
– Jag tror att det här året kommer vara ett jättebra kliv för CS:GO. För om man tittar på graferna, så blir det bara fler och fler människor som spelar spelet. Vi spräcker rekord hit och dit. Och en sak man ska tänka på är att CS inte bara funnits i två år, det har funnits väldigt länge och det lockar fortfarande in fler människor. Med tanke på att flera av de största organisationerna har klivit in i CS tror jag att spelet kommer fortsätta växa.
– Om man tittar på toppskiktet så är det väldigt många lag som är med och slåss. Team SoloMid har tagit ett gigantiskt kliv och jag är väldigt imponerad över deras framgångar. Fnatic fortsätter dominera, EnvyUs är förvisso i liten av en svacka men de är ett väldigt bra lag. Och så har vi NiP. Det finns många bra lag just nu i toppskiktet.
– Sen är det många matcher just nu och jag tror inte folk vill se Fnatic mot NiP varannan vecka.

Är det något ni tänker på inom Twitch, frågan om mättnad på marknaden?
– Det är väl lite det som hänt i Dota, men ingenting vi kan tänka på. Om någon vill skapa en turnering med bra pengar, så är det alltid upp till lagen om de vill vara med eller inte. Ifall lagen själva känner att det blivit för mycket för oss nu, då kan de ju skippa en turnering. Det handlar mer om att lagen måste vara smarta när de väljer vad och hur mycket de ska vara med i.
– Men det är väldigt mycket just nu och det var det under samma period förra året när jag fortfarande spelade. Jag tror att jag var hemma tre dagar sammanlagt under april månad.

Men jag tänker mer på tittarna. För som det är nu är det tio matcher per dag och storlagen möter varandra stup i kvarten. Det blir ju aldrig som det är i exempelvis Champions League där Real Madrid möter Bayern München kanske en-två gånger per år.
– Jo. Absolut. Så är det. Men det är därför man hoppas på att NA-scenen ska växa och bli bättre. För då skulle det kunna bli som att Real Madrid möter Bayern München. För då blir det lite som att Amerika möter Europa och det blir en stor clash.

Facebook

Arkiv