CS:GO

Friberg: ”Jag var nära att inte bli en del av NiP”

av Björn Ehrnberg

friberg

Adam ”friberg” Friberg har dominerat på CS:GO-scenen sedan Ninjas in Pyjamas såg dagens ljus. Efter ett oerhört framgångsrikt 2013, förlorade NiP två av tre major-finaler under 2014. Nu avslöjar den svenske superstjärnan hur det svenska topplaget ska bli än bättre under 2015.
– Vi kommer att satsa på en nygammal taktik, berättar Adam ”friberg” Friberg för Aftonbladet Esport.

2014 kommer många av oss minnas som året då Counter-Strike Global Offensive definitivt cementerade sin plats på esport-scenen. I inledningen av 2015 har redan spärren på 400 000 unika concurrent spelare i klienten passerats. Prispotterna för de stora turneringarna ser ut att öka. Communityt växer så det knakar. Och mitt i framrullande stormen står en pelare fast sedan spelets begynnelse.

Mer än två år har gått sedan Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund och Patrik ”f0rest” Lindberg fattade beslutet att starta ett lag i CS:GO. Den nya versionen av Counter Strike befann sig fortfarande i beta-stadiet då de svenska stjärnorna började testa spelet tillsammans med Robin ”Fifflaren” JohanssonRichard ”Xizt” Landström och en viss Adam ”friberg” Friberg.

”Vi jobbade i Dublin”

När det nya laget sedan skulle cementeras hade GeT_RiGhT och f0rest beslutat sig för att plocka in Fifflaren, som då var CSS bäste ingame-leader och även Xizt hade blivit given en plats i laget. Tillsammans hade det nya CS:GO-laget fyra av fem pusselbitar. Men vem den femte spelaren skulle bli var länge ovisst.
– Robin och jag bodde och jobbade i Dublin på den här tiden. Vi spelade i 30P-Gaming som då var det bästa svenska Source-laget. Vi mötte de andra killarna på LAN-turneringar och de frågade oss om vi inte ville testa CS:GO tillsammans.

Friberg berättar om tiden som gått med sin sedvanliga göteborgska dialekt. Många år har gått sedan tiden Ninjas in Pyjamas formades, och framgångarna som NiP samlat på sig de senaste två åren var friberg nära att inte få ta del av. Platsen var enligt huvudpersonen själv tänkt att gå till dåvarande SK Gaming-stjärnan, Johan ’face’ Klasson.
– Eftersom jag spelat så mycket med killarna i betan beslutade de sig för att satsa på mig. Men jag var nära att inte bli en del av Ninjas in Pyjamas.

Ett beslut NiP förmodligen inte ångrat.

Nygammal taktik

Minnena från åren som gått är fyllda av segrar och total dominans, men också nederlag och finalförluster. Under 2014 förlorade det svenska storlaget två av tre major-finaler, men till 2015 kommer NiP att anamma en nygammal taktik för att återigen bli den dominanta ångvälten de tidigare varit.
– Förut har vi alltid haft två kartor som lag försökt att inte låta oss spela, men i och med veto-systemet har de inte lyckats med det. När både Nuke och Train fanns med i map-poolen var det som att vi alltid ledde varje bäst-av-tre-match med 1-0 och det är något vi vill hitta tillbaka till.

Den svenske superstjärnan avslöjar att laget har som ambition att hitta en karta som de kommer satsa 100 procent på. Framgångsreceptet för 2015 är att återigen hitta tillbaka till den positionen som ledde till att laget gick obesegrade genom 87 LAN-matcher.

Med tanke på att fransmännen dominerar på Dust2, Virtus.Pro har adopterat Cache som sin bästa karta och att Fnatic krossar nästan allt motstånd som finns på Inferno – vilken karta har ni tänkt er att satsa så hårt på?
– Inför Dreamhack Winter gick vi in riktigt hårt på att få till riktigt bra spel på Inferno, och vi bevisade för omvärlden att vi verkligen kan besegra nästan vilket lag som helst på den kartan. Vi har dock inte beslutat vilken karta det är som vi kommer gå all in på, utan det är en diskussion som vi kommer att ha inom laget.

”Testar grejer utan att eftersträva seger”

Hur ser en sådan träning ut?
– Vår vanliga träning innehåller flera olika moment. Ibland spelar vi vanliga scrim-matcher mot andra proffslag där vi mer eller mindre springer runt och testar olika grejer utan att vi eftersträvar en seger. Sedan har vi sekvenser i träningen där vi tittar runt på kartorna och bygger upp strategier.

När ni sitter ingame i en officiell match, kan du beskriva vad Xizt säger och hur ni sedan verkställer strategierna.
– Ibland har vi fasta taktiker där vi kastar smokes, flashes och granater på utsatta tidpunkter och alla i laget vet precis vad varje enskild spelare ska göra. Ibland kan Richard ge ett call som innebär att vi sprider ut oss på kartan för att få in så mycket information som möjligt till honom för att han sedan ska kunna fatta ett så bra beslut som möjligt.

”Jag är bäst”

När ”friberg” spelade CSS var det få lag som fick lön. För den absoluta världseliten innehöll vardagen jobb och studier, vardagen för dagens CS:GO-proffs ser dock väldigt annorlunda ut med många spelare som helhjärtat kan satsa på sin karriär i esportens bästa FPS-spel. Men enligt den 23-årige svensken är det fortfarande en värld som inte riktigt hunnit mogna i förhållande till hur stor den blivit.
– Man måste komma ihåg att många av de talangfulla unga spelarna som kommit fram är tonåringar. De har inte riktigt erfarenheten för att fatta bra beslut när det kommer till kontrakt och liknande.

Kan det vara så att många av organisationerna sitter på för stor makt i förhållande till spelarna som leder till att kontrakten ofta blir väldigt korta och inte så spelarvänliga?
– Definitivt. Dock finns det många unga spelare som inte vill skriva upp sig på långa kontrakt för att de inte vet om de kommer uppfatta stämningen i laget. Men jag har också sett spelare som lämnat en organisation och skrivit på ett nytt kontrakt som de sedan fullständigt struntat i. Branschen är fortfarande lite omogen.

”Tröttnar om man spelar så mycket”

Ett led som många spelare lagt till i sin inkomstarsenal är streaming. Friberg var en av de första proffsen att anamma den nya TV-tiden och satsade tidigare rätt hårt på sin Twitch-kanal. Nu berättar han att det blivit mindre av den varan på senare tid, men att han också har som förhoppning att leverera mer tid framför framtidens lägereld.
– Problemet med streaming är att jag ofta gör det från dess att jag vaknat till dess att det blivit dags för träning med laget. Med andra ord kan det bli dagar då jag spelar CS mer än tolv timmar. Och om man spelar så mycket tröttnar man snabbt på spelet.

”De är inte på världstoppen när det kommer till spelet”

Vem är enligt dig den bäste streamaren?
– Jag är bäst, säger friberg snabbt och fortsätter:
– Det är rätt kul att se ett nytt proffs ta sig an streaming. I början sitter de helt tysta och bara stirrar in i skärmen utan att bry sig om chatten. Jag tycker nog att jag är den bäste spelaren som fortfarande håller ett öga på chatten. Men samtidigt finns det streamers, som exempelvis Jaryd ”summit1g” Lazar, som är riktigt duktiga på att hålla streamen vid liv med hjälp av give-aways och bra snack med chatten medan de kanske inte riktigt är på den absoluta världstoppen när det kommer till själva spelet. Och det är där jag tror jag hittat min nisch.

Apropå streaming, din gamle vän Fifflaren har fått förnyat förtroende i kommentatorsbåset. Vad säger du om honom hans nya karriär?
– Han gör det oerhört bra. Fifflaren har riktigt bra koll på vad som händer i matcherna och hans engelska är perfekt.

Umgås fortfarande med Fifflaren

Hur mycket umgås ni nu efter att han lämnade NiP?
– Vi hänger en hel del. Han är en av mina absolut bästa vänner och vi bor relativt nära varandra. Vi är som två gamla kollegor som fortfarande hänger vid sidan av jobbet.

Ni i Ninjas in Pyjamas är lite av ett undantag i esport-världen med tanke på hur länge stommen har hängt ihop. Mer än två år har gått sedan ni startade och ni är fortfarande ett lag. Hur ser relationen ut er sins emellan och hur länge tror du att ni kommer fortsätta?
– Vi umgås en hel del vid sidan av spelandet och är alla väldigt bra vänner. Vi som bor här i Stockholm går ut ibland och tar en öl eller två. Och jag tror att det är lagsammanhållningen som är nyckeln till det här laget, något som gör att jag tror att vi kommer hänga ihop väldigt länge.

Frågan har ältats många gånger, men hur har det gått för Mikail ”Maikelele” Bill att komma in i laget och det sätt som ni spelar på?
– Det har gått väldigt bra. Vi har fortfarande mycket att jobba på och det finns många aspekter som kan utvecklas. Men överlag handlar det om att han måste komma in i vårt spelsätt. Det som ofta gjort oss så starka är att vi alltid vet vad de andra gör och hur de tänker. För Maikelele handlar det nu bara om att hitta dit och att vi också förstår hur han tänker.

”Vi går in för att vinna”

Det nya året på CS:GO-scenen inleds med en stor turnering i USA. Till MLG och X-Games i USA kommer några av världens bästa lag göra upp om över 400 000 kronor. Ninjas in Pyjamas finns med i startfältet, likaså Fnatic, LDLC och Cloud9.
– Vi har tränat riktigt hårt sedan semestrarna tog slut och vi kommer även att köra ett bootcamp innan turneringen, berättar han.

Hur är känslan där nere i er nya gaming-herrgård?
– Det är rysligt vackert. Huset är verkligen en klassisk byggnad och det känns helt sjukt att komma ner dit och gamea i ett hus byggt på 1800-talet.

Vad tror du om era chanser i turneringen?
– Vi går in för att vinna, det gör vi alltid. Vi har tränat nästan varje dag i tre veckor och kommer att vara väldigt förberedda när vi anländer, sen handlar det bara om att leverera.

Sedan NiP:s CS:GO-lag såg dagens ljus i augusti 2012 har förändrats esport-världen förändrats radikalt. Mer pengar har kommit in, flera organisationer har kommit och gått men få har överlevt stormen som fundamentet i Ninjas in Pyjamas. Ingenting talar för att laget kommer förändras på något sätt inom den närmaste framtiden, men det stoppar in Adam ”friberg” Friberg från att blicka framåt.
– Det är klart att jag vill syssla med esport den dagen jag lägger musen på hyllan. Om det blir genom att kommentera matcher eller något annat vet jag inte riktigt, men det är lång tid kvar till dess.

Facebook

Arkiv