CS:GO

Pronax: ”Vi tappade ett gemensamt mål i Fnatic”

av Simon Engstrand
Markus "pronax" Wallsten. Foto: Adela Sznajder, Dreamhack.
Markus ”pronax” Wallsten. Foto: Adela Sznajder, Dreamhack.

Markus ”pronax” Wallsten ledde Fnatic:s CS:GO-femma till berömmelse, men när Jonatan ”Devilwalk” Lundberg lämnade så försvann gnistan.
Svenske in-game ledaren fortsatte spela i laget, men något saknades och beslutet om att lämna var redan taget.
– Jag ville och försökte varje dag, men om man inte brinner för något till hundra procent tror jag det är svårt att tvinga sig själv att ge de sista procenten, säger stjärnan i esport-podden.

Svenske Markus ”pronax” Wallsten blev som bekant ledare i Fnatic bara två veckor innan Dreamhack Winter 2013. Med mirakulösa insatser lyckades femman gå hela vägen till final och knipa CS:GO:s första major-titel efter en nervkittlande serie mot Ninjas in Pyjamas.
Men ett drygt halvår senare hade resultaten dalat, och snart kom lagändringar.
– Jag trodde jag skulle bli kickad, det var den känslan jag hade då, säger Pronax i senaste avsnittet av Esport-podden.

Men så blev det inte. I stället fick Andreas ”znajder” Lindberg lämna och Jonatan ”Devilwalk” Lundberg blev coach. In klev Olof ”olofmesiter” Kajbjer och Freddy ”krimz” Johansson.
– Det var olofmeister som föreslog Krimz, men hade jag själv fått välja hade jag tagit Simon ”Twist” Eliasson. Robin ”flusha” Rönnquist och Jesper ”JW” Wecksell ville spela med en annan person som jag inte tänker nämna här – ingen från LGB. Det var Olof som verkligen ville ha Krimz och inte deras spelare. Det blev som det blev, och jag röstade på Krimz, de andra gav honom också en chans och jag tror de är jävligt glada över att de gjorde det.

Inledande nederlag för femman

De starka resultaten som Fnatic blivit världskända för kom inte på studs. I september 2014 lirade nya femman på Dreamhack Stockholm och blev besegrade av Titan – ett Titan som sedan dess blivit kraftigt ifrågasatta på grund av en viss Hovik ”KQLY” Tovmassian.
– Nu i efterhand när det kommit fram att han fuskat – även om man inte vet vilka turneringar det var på – så när jag tänker tillbaka på den matchen tror jag att han fuskade. Under matchen kändes det inte så, man tror ju aldrig att någon fuskar, men sedan vet man ju inte.
– Folk tror ju att både han och Gordon ”Sf” Giry lyckades ta sig runt det, att de lyckades fuska på LAN. Man vet ju inte, jag har ingen aning.
– Jag antar det är därför så många tror att flusha fuskar, att om två redan har lyckats – då kanske alla sitter och fuskar. Läser man Hltv på den tiden tror ju folk helt ärligt att 80 procent av alla proffs sitter och fuskar, det är ju inte rimligt.

Efter nederlaget på Dreamhack Stockholm började vinsterna rulla in som bara den. Enligt programledaren Fabian ”blomstar” Åkermarks beräkningar seglade Fnatic hem över 620 000 dollar bara det året.
– Största anledningen att vi blev bäst i världen är nog personligheterna i laget. Alla hade viljan att lägga ner tiden, och alla hade mentaliteten att man kunde spela mot Patrik ”f0rest” Lindberg, Filip ”Neo” Kubski och alla proffsen, och ändå inte känna ”shit, nu möter vi de här”. Utan alla kände verkligen att vi är bättre, vi kan vinna och vi kommer vinna – det var så vi kände. Vi la ner tiden och tränade tillräckligt hårt att vi gick in i matcherna och var självsäkra på att vi kunde vinna och hade chans. Jag tror det var största anledningen till att bli blev bäst, att vi trodde på oss själva.

”Bestämde mig för att spela ut kontraktet och sedan lämna”

Så småningom började dock även Fnatic att falla. Pronax beskriver det som att laget tappade ett gemensamt mål att spela mot, och lirade mest bara för att spela. Tills sist, exakt två år efter att stjärnan först hade gått med i laget, blev det dags att satsa på något nytt. Pronax lämnade Fnatic.
– Redan när Devilwalk hoppade av så kände jag att jag också ville lämna. Det var sex månader innan jag faktiskt lämnade, men då var jag fast i kontrakt och kunde inte bara dra hur som helst.
– Jag bestämde mig för att spela ut kontraktet och sedan lämna. Men jag tror att eftersom vi ändå placerade oss så dåligt – det gick inte så bra sista månaderna – och det tror jag också berodde på att jag inte gav lika mycket längre. Jag ville och försökte varje dag, men om man inte brinner för något till hundra procent tror jag det är svårt att tvinga sig själv att ge de sista procenten.
– Jag presterade inte min roll så bra som jag kunde.

Efter exakt två år med Fnatic – laget som mycket väl skulle kunna vara det bästa i CS-historia – lämnade pronax. Men stjärnan skulle inte ge upp. Några månader senare tog ett nytt lag fart, GODSENT, som sedan dess skickat styrkebesked över hela världen och tagit stora kliv på världsrankingen.

I det senaste avsnittet av esport-podden kan du höra mer om Pronax tankar kring det nya laget, och höra honom berätta om sin unika ledarstil som programledaren kallar ”banbrytande”. Här hittar du till esport-podden.

Facebook

Arkiv