CS:GO

Pyth: ”Jag kände att alla timmar jag lagt ner var för att nå den här drömmen”

av Björn Ehrnberg
Jacob "Pyth" Mourujärvi. Foto: Dreamhack / Sebastian Ekman
Jacob ”Pyth” Mourujärvi. Foto: Dreamhack / Sebastian Ekman

I en värld som ständigt lever i omställningarnas tecken har det funnits få konstanter lika rigorösa som Ninjas in Pyjamas stomme.
Världsstjärnorna dominerade alla i begynnelsen, harvade runt i finaltorskarna och gruppspelsuttågens katastrofala land under 2015. Nu börjar till synes en ny resa. Och på det tåget har Jacob ”pyth” Mourujärvi hoppat på.
– Det var jävligt roligt faktiskt. Jag blev jättetaggad. Jag kände att alla timmar jag lagt ner var för att nå den här drömmen, berättar den nye ninjan för Aftonbladet Esport på frågan om hur det kändes när NiP berättade att de ville värva honom.

2015 blev onekligen inte det år Ninjas in Pyjamas drömt om. Stormar i organisationen, ideliga förluster i finaler och ett formidabel formtapp när året gick mot sitt bokslut var det fansen fick bevittna i fjol.

Trots det står det ganska klart att få lag kan mäta sig med NiP:s populäritet. De fyra originalninjorna är i mångt och mycket några av de största stjärnorna som esport-världen tagit fram under sin relativt korta tid i folks blickfång.

Och nu sållar sig en ny ninja till konstellationen. Jacob ”pyth” Mourujärvi svarar på Skype med en klassisk västsvensk dialekt. Samtliga ”väl” har förbytts till ett ”la” och man kan se hur 22-åringen sitter med en förmodad Göteborgs Rapé under läppen när han berättar om första veckorna mitt i en pågående ”dröm”.
– Det har känts väldigt bra och det har varit jävligt lugnt. De jag spelar med är ju väldigt trevliga och sköna att hänga med. Det har flutit på bra och jag har inte känt någon press än faktiskt. Jag är bara mig själv liksom, säger han.

Hatersg0nnahate

Pyth anslöt till laget efter att organisationen valt att inte förlänga kontraktet med stjärnan Aleksi ”allu” Jalli. Finske AWP-liraren hade i sin tur ersatt Mikail ”Maikelele” Bill, som var en av personerna som såg till att pyth slog sig in på den professionella CS:GO-scenen.
– Han och Alexander ”SKYTTEN” Carlsson frågade om jag kunde tänka mig att bilda ett lag tillsammans med dem, säger pyth.

Sagt och gjort. Till slut satt de framtida svenska storstjärnorna och lirade under hatersg0nnahate-flagg. Och vägen fram till dagens datum har varit något brokig för pyth, en resa som gått genom lag som N!faculty där han lirade med bland annat Markus ”pronax” Wallsten – till en resa över Atlanten.

I likhet med flera andra svenska stjärnor tog Jacob chansen att nå framgångar i den nordamerikanska scenen. Han stannade i Kanada och i Winterfox i sex månader innan han tog ett flyg tillbaka hem till den svenska västkusten och en plats i NiP.
– Jag kunde inte tacka nej. Jag hade lag på gång med Pronax och Jonatan ”Devilwalk” Lundberg. Det blev ju att man fick skrota alla planer.

Och de var helt okej med det?
– Ja. Verkligen. De förstod varför jag valde att gå med i NiP.

”Förbereder oss lite inför det”

Mourujärvi berättar för Aftonbladet Esport att han har kunnat försörja sig på CS sedan han avslutade sina studier på gymnasiet. Men samtidigt medger han att det blivit ett litet lyft nu efter att han gått med i NiP, däremot förklarar han att han alltid fått stöd hemifrån från både sin bror och sina föräldrar.
– Mina föräldrar har gett mig väldigt mycket stöd, även min bror stöttar mig mycket och han spelar en hel del själv.

Ninjas in Pyjamas gick som bekant inte riktigt som tåget under 2015. Efter den tunga förlusten mot dåvarande LDLC i finalen av Dreamhack Winter 2014, blev det ytterligare en finalförlust i en major när de två största svenska lagen drabbade samman i Katowice. Fnatic fick lyfta bucklan och från Twitch-soffan fick pyth se sin tidigare lagkamrat, pronax, lyfta sin andra major-pokal.

Nu verkar det som att Sveriges näst bästa lag valt att lägga om hela strukturen i laget. In kommer Björn ”THREAT” Pers som ska leda Christopher ”GeT_RiGhT” Alesund, Patrik ”f0rest” Lindberg, Adam ”friberg” Friberg och Richard ”Xizt” Landström.
– Han kommer ju bidra väldigt mycket i de taktiska delarna, säger pyth och fortsätter:
– Men vi har inte hunnit träna med honom än. Han kommer in om två veckor lite drygt. Så just nu förbereder vi oss lite inför det. Vi försöker spela lite mer taktiskt för att övergången inte ska bli dramatisk. Vi spelar även lite mer lugnt än vanligt.

Kan du förklara för en CS:GO-spelare som är allt annat än bra hur det ser ut i era träningssessioner just nu?
– Det handlar om att vet var man har sina teammates. Att alla vet var man håller, vilka vinklar man kikar efter och hur rotationerna ska gå till. Målet är att skapa en slags kemi, så att man minimerar hur mycket man måste snacka när man lirar.

”Bättre mentalitet”

Inledningen på pyths sejour i Ninjas in Pyjamas har väl inte direkt varit en dans på rosor när det kommer till resultat. Svenskarna lyckades besegra E-Frag i 22-åringens debut, för att sedan falla tungt mot Titan (som sedermera plockades upp av G2) i kvalet till Global Esports Cup.
– Mot Titan kändes det som en vanlig match där ingenting gick rätt för oss, de spelade väldigt bra och aggresivt till en början mot oss vilket gjorde det svårt att komma in i matchen. De bara körde på och förtjänade att vinna den matchen..

Uppenbarligen vill ni vinna allt, men vad mer kan du berätta om målsättningarna för 2016?
– Vi har höga förväntningar, självklart vill vi vinna allting. Vi ska göra vårat bästa och kommer att prova nya saker för att förbättras inför eventsen för 2016.

Du som spelat i ett halvår i den nordamerikanska scenen, hur ser du på skillnaden mellan europeiska och NA-lirare?
– Jag var i Kanada i bara sex månader eller så. Folk här i Europa har lite bättre mentalitet än de i Amerika har. Det är mer fokus på lagspel här. Medan i Amerika kanske man tänker mer på sig själv och är mer egoistisk av sig. Folk vill ha all fame där borta på ett helt annat sätt än hur det är här.

Hur vägen fram kommer se ut för det klassiska svenska storlaget är högst oklart. Väntar en ny storhetstid eller kommer vi få se en repris på fjolårets bistra resultat.

Facebook

Arkiv