Sveriges första esport-linje på folkhögskola: ”Det här är en proffsutbildning”
avEfter att flertalet gymnasieskolor börjat erbjuda esport på skolschemat tar nu Strömbäck Folkhögskola utanför Umeå nästa steg.
Till hösten planerar man att inviga en utbildning där eleverna kan träna Counter-Strike: Global Offensive på heltid.
– Det här är en proffsutbildning. Vi leker inte ett år. Det är meningen att här ska det ske utveckling och också få kontakt med branschen, säger rektor Lars Johansson till Aftonbladet Esport.
Tidigare i år kunde Aftonbladet Esport berätta om den stora mängd skolor som nu erbjuder esportinriktade utbildningar på gymnasienivå. I Norge har åtminstone två folkhögskolor gjort liknande satsningar.
Nu vill Strömbäck Folkhögskola utanför Umeå i Västerbotten ta det hela till en helt ny nivå. Som skolans journalistelever var först med att avslöja blir Strömbäckskolan Sveriges första folkhögskola som erbjuder en utbildning i esport.
– Jag var väldigt skeptisk i början, medger Lars Johansson, rektor på skolan, i samtal med Aftonbladet Esport och fortsätter:
– Alla mina fördomar kom upp: ’Esport, kan det vara något, det är väl bara ungdomar som är lata och hemmasittande?’. Det i sig är ju inget argument för att inte starta, kanske tvärtom. Det här är ju den näst största sporten i världen vad jag förstått, nu när jag läst på lite grann.
Eleverna ska träna på heltid, till skillnad från gymnasieskolorna där det ”enbart” räknas som en kurs eller ett tillval. Grenen man riktar in sig på är populära skjutspelet Counter-Strike: Global Offensive och totalt ska den ett år långa utbildningen ta in 15 elever.
– En sak som är viktig är att vi vill också ha tjejer som spelar. Jag vet inte om vi når upp till 50/50, men det är vår klara målsättning att vi vill ta in tjejer. Den här världen är ganska mansdominerad som jag förstått det, så tjejer kommer inte riktigt fram.
– Det vore kul med ett mixlag eller tjejlag. Men att tjejer också har tillgång till det här. För de är ju också ungdomar som spelar tänker jag.
Än så länge är upplägget inte helt klart, men Lars berättar att de vill rekrytera en expert från esport-scenen som kan lära ut till eleverna. Han säger att båda svenska storlagen Ninjas in Pyjamas och Fnatic kommer kontaktas.
Förutom att öva reflexer, lagspel och pricksäkerhet kommer eleverna också träna fysiskt, studera kostlära samt allmänbildande kurser som företagsekonomi och nutidskunskap. De kommer dessutom få chansen att mäta sig mot andra lag på LAN-evenemanget Dreamhack i Jönköping samt lokala tillställningar som FrostByte i Umeå och Nordsken i Skellefteå.
Inför höstterminen kan personer över 18-års ålder som klarat gymnasiet alltså söka en esport-utbildning på Strömbäck Folkhögskola. Eleverna kommer därmed också kunna ansöka om CSN-pengar för att träna spelet på heltid. Men först väntar en antagningsprocess.
– Det ska finnas dokumentation på att du har spelat och faktiskt ganska framgångsrikt, därför det här är en proffsutbildning. Vi leker inte ett år. Det är meningen att här ska ske utveckling och också få kontakt med branschen, understryker Lars.