Fnatic-coachen besvarar ryktena om sociala hinder: ”Det var en period”
avEn twitter-diskussion om in-game ledaren i Fnatic, Markus ”pronax” Wallsten, gav nytt liv åt spekulationerna om kommande ändringar inom det svenska superlaget.
Och nu medger Fnatic-coachen Viktor ”Vuggo” Jendeby att det tidigare funnits sociala hinder, men att problemen numera är bortblåsta.
– Har man roligt när man spelar och när man tränar, vilket vi har, så räcker det, säger Vuggo till Aftonbladet Esport
Svenska superlaget Fnatic gick segrande ur stora major-turneringen ESL One Cologne. För dem innebar vinsten den andra raka major-titeln, något som inget annat lag hittills lyckats med. Men trots bragden går ryktena om kommande ändringar i storlaget som aldrig förr. I forumtrådar och diskussioner påstås en av anledningarna vara interna social problem, något som Fnatic-coachen Viktor ”Vuggo” Jendeby ställer sig starkt emot.
– Det skulle jag säga är bara skitsnack, att vår sociala bit inte skulle funka, säger Vuggo till Aftonbladet Esport.
Han medger dock att det under lagets tidiga era fanns en period med sociala hinder och interna grupperingar, men att den tiden är över och vad som en gång var ett hinder numera är bortglömt.
– Vi har jätteroligt tillsammans. Man behöver inte vara bästa kompisar med sina lagkamrater och man behöver inte känna att det här är killar jag vill umgås med dygnet runt på fritiden. Men har man roligt när man spelar och tränar, vilket vi har, så räcker det.
”Man kan inte acceptera att en IGL inte fraggar”
På måndagen späddes ryktena om lagändringar på ytterligare. Vuggo förde en kortare twitter-diskussion om att använda en in-game ledare som står bakom spelarna, att ”det vore ett kul koncept att testa”.
– Om man tittar på början av CS:GO så hade man ganska tydliga roller. Man hade en AWP:are, man hade en aggressiv madfragger, en offensiv madfragger, en support och en in-game ledare. Sakta men säkert har support-rollen försvunnit, för man behöver mer firepower i ett lag. Mer och mer har alla spelare formats till att kunna göra alla roller. Olof ”Olofmeister” Kajbjer har börjat spela AWP, Jesper ”JW” Wecksell spelar både offensivt och defensivt, och så vidare. Man tvingas utveckla sitt eget spel och vara mer mångsidig på alla sätt. Då tror jag det naturliga steget är att man inte kan acceptera att en IGL inte fraggar lika bra som en annan spelare.
Har ni snackat om att köra IGL bakom spelarna i Fnatic?
– Nej, det har vi inte.
Vuggo menar att en IGL bakom spelarna kan funka bra för vissa lag, men inte för andra. Han nämner Team Kinguin som ett exempel där det funkat, och tror att Mousesports skulle kunna lyckas bra med samma koncept.
– Skulle Fatih ”Gob b” Dayik kunna anta en coach-roll och de tar tillbaka Timo ”Spiidi” Richter, kör den fem-manna uppställningen som de har potentialen att göra, med Gob b bakom, så tror jag de hade kunnat bli ett topplag. De är så pass bra individuellt.
Men det finns en sak som ändå skulle kunna tvinga Fnatic till att göra ändringar. Lagets taktiske ledare, Markus ”Pronax” Wallsten, har nämligen en diagnos som gör att nerverna ut mot fingrarna känns avdomnade vid överansträngningar.
I dagsläget innebär diagnosen att Pronax trappat ned på den individuella träningen. Vuggo menar dock att situationen är under kontroll, och även om det för tillfället blir mindre träning så kommer det inte påverka laget den närmaste framtiden.
– Det är inget problem när vi spelar och sådär, det är mer att han i förebyggande syfte inte vill skapa sig men för livet. Hur det kommer se ut om ett halvår är svårt att svara på, och skulle han tvingas kliva åt sidan hoppas jag att han och jag hittar ett samarbete som coacher, att båda två står bakom. Eller att han kör IGL rollen bakifrån, för jag tror inte vi hade varit ett topplag om vi inte haft Pronax hjärna, förklarar Vuggo.
”Jag och Pronax har ganska så skilda åsikter”
Sedan de svenska publikfavoriterna Ninjas in Pyjamas klivit några steg nedåt på världsrankingen har Fnatic, enligt många experter, tagit över som världens bästa lag. När svenska NIP diskuteras bland experter och i communityt menar många att de dåliga resultat beror på att laget mer eller mindre spelar samma spelstil som fungerade under glansdagarna 2012/2013, en spelstil som nu föråldrats.
– Jag tenderar att hålla med där, säger Vuggo och fortsätter:
– De har nästan en naiv övertro på sig själva i det fallet. Att ’det funkar, vi kör, vi är tillräckligt bra, vi behöver inte göra någon super antistrategi, vi behöver inte spela annorlunda, utan vi kör vårt race så kommer det funka.
– Jag tycker vi har hamnat lite i samma träsk mot vissa lag också, att vi måste börja sätta oss ned och tänka om det verkligen är bra att köra en viss spelstil mot vissa lag.
Hur ska ni göra för att inte fastna i samma träsk som NiP?
– Jag och Pronax sitter åtminstone en gång i veckan och öppet diskuterar vad vi tycker funkar bra och dåligt i vårt spel och mot vilka lag. Också om det är något lag vi tycker gör något bra, och isåfall varför är det bra. Vi sitter bara och diskuterar helt enkelt och ganska kritiskt mot oss själva, säger Vuggo och fortsätter:
– Vi har ganska så skilda åsikter när det kommer till sånt och Pronax har väl oftast rätt, men jag tror mina åsikter ofta hjälper honom komma i nya tankegångar och se saken från ett annat håll. Jag tror vi får ut ganska mycket av det.
Vuggo följde med Fnatic redan under ESL-majorn i Katowice tidigare under våren. Då assisterade han laget som analytiker och fick sin första guldmedalj från en major. Vinsten i Cologne var dock hans första major-vinst som coach sedan han tog över rollen efter Jonatan ”Devilwalk” Lundberg.
Hur är du som coach jämfört med Devilwalk?
– Jag tycker Jonatan var en grym coach och kände spelarna bra, men på något sätt tror jag att han kände sig begränsad i sin roll. Det känns som att han egentligen inte ville vara coach. Även om han gjorde ett grymt jobb, så kändes det som att han ville spela och tävla, och på något sätt kanske det höll tillbaka honom litegrann. Jag älskar ju att vara coach och jag tycker det passar mig jäkligt bra. Jag kanske kan göra de där lite tråkiga sakerna också, för jag vet att det gynnar laget, medan Jonatan ville egentligen tävla själv och då kan jag tänka mig att det blir det svårare att göra skitjobbet.
”Team SoloMid är våra största rivaler”
Slutspelet på ESL One Cologne bjöd på en hejdundrande show med en stor drös utav jämna matcher. Men efter att den första semifinalen avslutats stod det klart att det var Team EnvyUs, och inte favorittippade Team SoloMid, som hade säkrat finalplatsen. Därmed gick den klassiska svensk/danska striden mellan Fnatic och TSM åt spillo.
Är TSM era största rivaler?
– Ja det skulle jag säga. I och med att NiP har gått ned sig lite och har svårt att få fram resultat samt att EnvyUs har bytt spelare. Det enda laget som har hållt i och som vi känner att vi haft tuffa matcher mot är TSM. Även om det ofta blir jämnt mot Virtus.Pro så känner vi att vi har en fördel mot dem. Och det känns inte som det är lika mycket rivalitet där. TSM är våra största rivaler och VP är en stabil tvåa.
Vad tror du om EnvyUs då?
– De spelar väldigt mycket på individuell skicklighet, så det handlar mycket om att känna spelaren, säger Vuggo och fortsätter:
– Inför majorn tittade vi på alla officiella matcher som Envy haft med nya uppställningen, och vi konstaterade att de gör inget speciellt utan kör sitt race. Sedan kanske de kommer börja fila lite mer på speciella rundor. Vincent ”Happy” Cervoni är mer en IGL som kör mycket calls mitt i rundorna och läser spelet bra, mer än att försöka hitta på några sjuka supertaktiska rundor. Jag tror inte de kommer kunna överraska vårt lag på ett taktiskt plan, utan spelar vi bara vårt bästa, både taktiskt och individuellt, så kommer vi aldrig ha problem mot EnvyUs.
”HLTV-communityt är ett väldigt speciellt folk”
Mot slutet av 2014 drog en enorm häxjakt igång efter fuskare. På HLTV:s forum lades det upp en lista med spelare som påstods använda fusk, och mycket snart blev två utav de utpekade bannlysta. En av spelarna på listan var Fnatics egna Robin ”Flusha” Rönnquist, en person som under häxjakten blev communityts största måltavla.
– HLTV-communityt är ett väldigt speciellt folk. De hittar alltid något att klaga på och de hittar alltid något skit liksom, säger Vuggo.
Anklagelserna mot Flusha har dock mer eller mindre blåst undan. Idag skulle få på allvar påstå att Flushas prestationer i grund och botten härstammar från ett fusk.
– Jag tror de bara tröttnade. Det finns fortfarande folk som tror han fuskar eller fuskade. Många skriver ju att: ’Han fuskar inte nu, men han fuskade iallafall förr 100 procent’. Jag tycker bara det är skitsnack, men det känns som de bara tröttnat och hittat något annat att klaga på.
Finns det någon oro inom proffsscenen att folk fuskar?
– Jag är inte så orolig att någon skulle fuska nu. ESL har ju väldigt strikta metoder. På ESL Cologne lämnade vi in vår gear två dagar innan matchen. De kollar all gear, man lämnar in telefoner, de har drog tester. Väldigt strikta metoder för att allt ska gå rätt till. Att Flusha sen går och dominerar den här majorn under de förutsättningarna, då vet man att han har den potentialen. Han är så bra som han var när folk trodde han fuskade. Och om folk kan prestera under de förhållandena som är på ESL, så finns det inget tvivel om att det inte är något fusk.