ESPORT

Svar till André Persson som skriver om nackdelar med e-sport

av Madeleine Leander

“Försenad språkutveckling, allvarliga hälsoproblem och påtaglig risk att utveckla spelberoende är några av de negativa sidorna som brukar uppmärksammas. Dessutom dricker många av spelarna energidrycker för att hålla sig vakna…” skriver André Persson om e-sportare i dag.

Jag måste erkänna att jag skrattade lite först, för jag trodde att det var satir. Jag har sett, märkt och läst undersökningar om hur språkutvecklingen påverkas positivt av datorspelande. Unga som spelar får bättre ordförråd och lär sig engelska bättre än de som inte spelar.

André berättar att energidryckstillverkarna sponsrar e-sportevenemang och att unga spelare är en huvudmålgrupp för dem. Det stämmer att det finns energidryckstillverkare sponsrar e-sportevenemang, precis som att hamburgerkedjor sponsrar fotbollsevenemang. Men det betyder inte att e-sportare dricker mer energidryck än andra, eller att fotbollsspelare äter mer hamburgare än andra.

André berättar också om en dag i en 24-årig professionell e-sportares liv. E-sportaren går upp vid lunchtid och spelar i stort sett hela sin vakna tid. Dessutom rör hen på sig väldigt lite. Jag tänkte därför att det kanske är relevant att berätta för André hur en vanlig dag i mitt liv ser ut. Jag är ju trots allt före detta världsmästare i ett e-sportspel.

Klockan ringer 07.20. Då är det dags att gå upp. Jag äter frukost och läser nyheter, sedan forskar jag i matematik. Vid lunch går jag ut en stund. Efter lunch brukar jag spela. Jag spelar många timmar i rad, men tar paus minst en gång i halvtimmen för att stå på händer eller något liknande. Runt 19 brukar jag gå till gymmet, där jag stannar ett par timmar. Sen går jag hem och tittar på när andra spelar, eller så skriver jag om spel. Därefter är det dags att sova. Jag brukar gå och lägga mig runt klockan 23.

flag2

Nu är inte jag representativ för alla e-sportare, men det är inte heller e-sportaren i Andrés exempel. Senast i dag såg jag till exempel den svenske e-sportaren Christoffer “Namshar” Kolmodin göra 10 chins efter varje förlust på sin stream.

Självklart finns det både fördelar och nackdelar med att spela mycket datorspel, precis som med allt annat. Att sitta still i långa perioder är dåligt vare sig det är framför TV:n, på ett kontorsjobb, i skolan eller framför datorn. Det kan bli för mycket av allt, oavsett hur gott det är.

Avslutningsvis skriver André följande:

“E-sportens Zlatan kanske blir världsmästare på Fifa:s fotbollsspel framför en tv-skärm men han orkar inte röra sig på den verkliga fotbollsplanen i mer än fem minuter.”

Nu kanske inte jag är e-sportens Zlatan, och inte heller kille, men jag är ganska säker på att jag kan röra mig på den verkliga fotbollsplanen i mer än fem minuter. Detsamma gäller Emil “Heaton” Christensen som definitivt kandiderat till att vara e-sportens Zlatan, och även till en plats i Mästarnas mästare.

Facebook

Arkiv