Testlagat – lax med citrus- och rödbetssallad
avSalladen utan laxen, som vi gjorde i ugnen i filéer istället. |
I dag lagade vi ett av recepten från ”På menyn” ur Wellness nr 1 till middag. Det blev ”Lax med citrus- och rödbetssallad”.
Mycket smarrigt får jag säga. Även om det var lite pyssligt att koka och skala rödbetorna, skala apelsinen och värma laxen, så var det värt det.
Fast både maken och jag tyckte nog att laxen var lite mesig till. Jag hade själv valt fetaost eller chevré istället, men maken snackade något om att ”om man tog bara salladen, minus apelsinen så skulle det nog funka med isterband till”.Tja, det är väl en smakkombination vi måste testa då.
Så nu känner jag mig lite som om vi är testlagare i Icas Buffé.
Den här maträtten får: 3,8 i betyg, för salladen och dressingen var supersmarrig, men nästa gång väljer vi ett annat proteintillbehör till.
Och här kommer så receptet:
LAX MED CITRUS- OCH RÖDBETSSALLAD
4 portioner
Sallad:
600 g färska rödbetor
2 apelsiner
1 rödlök
130 g färsk spenat eller machésallad
50 g pinjenötter
600 g laxfilé, skuren i bitar
1 msk olivolja
salt och peppar
Dressing:
2 msk olivolja
2 msk hallon- eller rödvinsvinäger
salt och peppar
2 msk finhackad färsk basilika
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka med skal på. Skala, skiva och låt svalna. Skala apelsinerna och skär bort det yttersta lagret och skiva i ganska tunna skivor. Skala rödlöken och skiva riktigt fint.
Blanda dressingen. Stek laxen några minuter per sida. Krydda och låt svalna en aning.
Lägg salladen/spenaten på ett fat, varva rödbetor och apelsin. Lägg på laxbitarna. Häll över dressingen. Rosta pinjenötterna i en torr, het panna tills de fått fin färg, och strö över. Njut!