Äppel päppel
avGrannarnas äppelträd är fulla med fin frukt. |
Nu vankas en av mina favoritsäsonger, då skogen och trädgårdarna dignar av godsaker.
Ja, förutom vår trädgård som bara består av ETT fruktträd och det är ett litet stekelangripet plommonträd som inte ger ett enda ätbart plommon.
Men har man, som vi, tur att ha generösa grannar så behöver man inte ha egna fruktträd.
Så igår bestämde jag mig för att koka lite eget äppelmos. Vi är inga storkonsumenter av det, tvärtom. Men det är schyst att ha lite i frysen i fall man ska baka en tårta eller ha på frukostgröten (som ingen av oss äter…)
Det är hur som helst väldigt enkelt. Speciellt om man kör småskaligt.
Skär bara bort det skadade från dina äpplen.
Dela sedan resten, med kärnhus, skal och allt, i lika stora bitar. Koka med lite vatten tills äpplena blivit mjuka. Lägg äppelbitarna i en potatispress och kör! Tillsätt sedan så mycket socker du vill ha, häll i fryspåsar, platta till, låt svalna och släng in i frysen.
Klart!