Startsida / Inlägg

Mumsig äppelpaj!

av Hildur Blad

102134-262
I fredags gjorde jag äppelpaj. Har en favoritpaj som jag gör en eller två gånger om året. En äppelpaj med tjockt knäckigt täcke och som klarar sig i kylen några dagar. Blir faktiskt som godast om den har stått i kylen nån dag. Är vanligtvis inte så förtjust i fruktpajer men denna gillar jag skarpt. Kan det bero på att det är havregryn i den? Bakar jag scones gör jag havrescones, gör jag våfflor gör jag havrevåfflor och självklart innehåller hemmagjorda müslin havregryn. Som tur är gillar sönerna havregryn lika mycket som mig, så här hemma äts det havregrynsgröt ett flertal gånger i veckan.
Receptet kommer här ifall nån skulle bli sugen.

12 bitar maffig äppelpaj
8 äpplen, ca 800 g
1 dl ljus sirap
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 tsk kanel
2 msk maizena
200 g smör

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva äpplena utan kärnhus. Smörj en ungssäker form. Blanda socker, kanel, äpplen och maizena. Lägg i formen. Blanda tärnat smör, mjöl, havregryn och sirap. Fördela över äpplena. Ringla över sirap, pudra över kanel och socker (efter önskemål). Grädda i cirka en timma. Serveras med vaniljsås eller glass. Mums!

Foto: Privat