Samma mönster men olika trycktekniker
av
I slutet av februari lanserar Boråstapeter en ny tapetkollektion vid namn Garden. En kollektion som jag tror kommer uppskattas av många! Tapeten med magnolior som ni kan se på bilden finns med i den nya kollektionen, och dessutom i ytterligare ett antal färgställningar än de två ni ser här ovan. Den som har koll på tapetutbudet kanske känner igen detta mönster sedan tidigare. Det finns nämligen med i kollektionen Linné från Boråstapeter, men då i limtryck, istället för djuptryck som i Garden-kollektionen.
Här följer en kort förklaring gällande begreppen limtryck och djuptryck så att alla vet skillnaden mellan dessa två trycktekniker.
Vid limtryck används en stor mängd färg som bildar en reliefeffekt på tapeten. Vilket känns om du stryker handen lätt över tapeten. Limtrycket ger mönstret mer liv och tapeten får ett speciellt handmålat intryck vilket många tycker ger en större känsla av hantverk jämfört med de mer moderna tillverkningsmetoderna. Nackdelen med limtryck är att den kräver mycket färg och är en långsam tryckmetod. Vilket innebär att det blir mer kostsamt att framställa dessa tapeter. Limtryck är den traditionella metoden att framställa tapeter och har funnits sedan slutet av 1800-talet. I mitten av 1950-talet hade denna tryckteknik sin höjdpunkt.
Djuptrycket utvecklades av en dansk vid namn Hassing redan på 1920-talet. Men det var först på 1960-talet som denna tryckmetod gjorde sitt inträde på allvar. Djuptryck är den mest exakta av alla tryckmetoder. Konturerna och färgövergångarna blir väldigt exakta. Tryckningen går dessutom snabbt. Djuptryck används till tapeter med komplicerade mönster och färgkombinationer.
Härmed avslutas dagens lilla lektion gällande limtryck och djuptryck. 🙂 Fler smakprov ur Garden-kollektionen kommer så snart den har släppts i butikerna.
Den randiga tapeten i bakgrunden kommer ur kollektionen B-Lounge från Midbec. En tapet som jag har tapetserat hos makens arbetskamrat, men i en annan färgställning. Klicka här för att se hur den ser ut upptapetserad.
Foto: Hildur Blad