Startsida / Inlägg

Från Börje Lantz till dagens agenter – så har branschen utvecklats

av Sportbladet
Börje Lantz tillsammans med delar av landslaget 1986. Foto: BILDBYRÅN

 

 • Börje Lantz, från Tomelilla, var Sveriges första kända fotbolls-agent och gick under smeknamnet ”Mr 10 procent”. Skåningen, som bodde i Rio de Janeiro under tolv år och senare bosatte sig i portugisiska Cascais, jobbade nära Malmö FF och hade en rad kända klienter: Mats Magnusson, Robert Prytz, Staffan Tapper, Jonas Thern, Martin Dahlin, Johnny Ekström, Dan Corneliusson, Sven-Göran Eriksson, Stefan Schwarz och Glenn Strömberg. Lantz, som hade ett förflutet som reporter på Södra Skåne, Kvällsnytt och Aftonbladet, avled på ett sjukhus i Rio de Janeiro 1999. Han blev 67 år gammal.
 • Intresset för Fifa-licensen, som infördes 1995, var inledningsvis väldigt lågt. Det förklaras med att depositionsavgiften på 200 000 schweizerfranc, motsvarande 1,5 miljon kronor, hade en avskräckande effekt.
 • Anders Wallstén blev 1995 Sveriges första licensierade agent, via förbundet i Schweiz. Roger Ljung och Claes Elefalk var de första agenterna som fick sina licenser genom Svenska fotbollförbundet. De blev godkända efter ett muntligt förhör i fotbollsjuridik, som hölls av förbundets dåvarande tävlingschef Anders Brulin.
 • Lars T. Peterson verkade utan agentlicens. Han skickade 1995 in en ansökan till Svenska fotbollförbundet, men återkallade den när det blev dags för förhör.
 • Kent Carlzon, som drev Carlzon Sport Agency AB och representerade spelare som Anders Svensson, Stefan Selakovic och Petter Hansson, är den ende svensk som har suttit i fängelse för brott kopplade till agentverksamheten. 2008 dömdes 60-åringen, som 2001–2005 gömde 5,5 obeskattade miljoner på ett konto i Luxemburg, till två års fängelse för skattebrott, försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott. Göteborgs tingsrätt gav honom även näringsförbud, vilket gäller till den 31 januari 2013. I samband med rättegången tog fransmannen Fabrice Picot över många av klienterna. Carlzon är i dag tillbaka inom fotbollen, som sportchef i Örgryte.
 • En rad licensierade svenska agenter har kommit och gått genom åren: Jens Aronsson (JA Sports), Samuel Edoh (Autostrada Agents), Christian Ekoka (Chris Ekoka Soccer Consultant), Jan Grigo (Talent 11 Invest), Gunnar Grynner (Football Management Sweden), Anders Carlsson (IMG), Kent Carlzon (Carlzon Sport Agency), Anders B. Johansson (ESS-Management), Ivar Lidén (E.I.F. ), Torbjörn Pettersson (Advokatfirman Abersten), Suleman Saleemi (Swedish Agency Group), Håkan Sandberg (Magnusson Wahlin Advokatbyrå och Maqs), Glenn Schiller (Glenn Schiller Leisure Group) och Stefan Schwarz (Stefan Schwarz Pro-Sports). Några av dem är fortfarande involverade inom fotbollen. Anders Carlsson, som företrädde en ung Zlatan Ibrahimovic, jobbar i dag som fotbollsansvarig inom Kentaro-gruppen. Han har varit stationerad i Brasilien och jobbar nu med utgång från London.
Agentbranschen har alltid förknippats med svarta pengar, skattefiffel och tveksamma arbetsmetoder. Hur står det till i dag? Maffia, korruption, köpta licenser, banditer. Orden förekommer när landets fotbollsagenter berättar om sitt yrke. De önskar att Fifa och Svenska fotbollförbundet kunde hjälpa till att tvätta bort smutsstämpeln, men de mest oseriösa aktörerna står utanför straffsystemet. Sportbladet har under hösten jobbat med en omfattande granskning av en verksamhet som många pratar om men få egentligen vet någonting om. Resultatet är häpnadsväckande.
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB