Från stjärnglans till personlig konkurs – här är historien om Tomas Brolins rådgivare
avLars T. Peterson, som var agent och ekonomisk rådgivare åt Tomas Brolin och en rad andra landslagsspelare, erkände att han mutat klubbdirektörer och lurat skattemyndigheterna på miljonbelopp.
Nu har 58-åringen bytt efternamn och flyttat till Spanien – samtidigt som han har skulder på närmare fyra miljoner kronor hos kronofogden.
– Jag blir förbannad när jag tänker på hur han utnyttjade mig. Hoppas att han inte lurar någon annan där nere, säger Klas Ingesson.
Sommaren 1986 flyttade Vincenzo Morabito till Sverige. 25-åringen hade studerat nordiska språk i Italien och fördjupade sina kunskaper på Göteborgs universitet, där han skrev en uppsats om journalisten och författaren Stig Dagerman.
Gunnar Larsson, det förra kommunalrådet som 1982–2001 var ordförande i IFK Göteborg, kom i kontakt med den unge italienaren genom Hans Olsson, en tjänsteman i Göteborgs stad som var Morabitos kontaktman.
– Han berättade att Vincenzo gillar fotboll, att hans pappa var engagerad i Lazio och att han kunde hjälpa till när vi skulle åka till Italien. Så blev det. Varje gång vi skulle åka dit bad vi Vincenzo följa med som tolk och guide. Han åkte med i bussen och var med på ledarmiddagar, berättar Gunnar Larsson.
Lantz fick konkurrens
Vincenzo Morabito blev en del av Sveriges dominerande klubb 1987, då ”Blåvitt” mötte Inter i Uefacupen. Han lärde känna spelare efter spelare, fick liknande uppdrag av Svenska fotbollförbundet och startade 1990 Scanditalia Promotion, en enskild firma som erbjöd dubbning, översättningar och, framförallt, konsulttjänster inom idrotten.
Börje Lantz var länge Sveriges enda fotbollsagent, men plötsligt hade den cigarrökande skåningen fått en konkurrent värd namnet.
Morabito tog klient efter klient, men italienaren hade begränsade ekonomiska kunskaper och behövde en kumpan som kunde hjälpa spelarna med investeringar.
Valet föll på Lars T. Peterson från Norrköping. Han hade jobbat som försäkringsmäklare på Skandia och drev sedan 1988 Peterson & Peterson Financial Services AB med sin dåvarande fru.
Lars T. var en stor IFK Norrköping-supporter, fick 1990 nyförvärvet Tomas Brolin som kund och hittade genom honom en gräddfil in i landslaget. Snart kunde han räkna in spelare som Jonas Thern, Stefan Schwarz och Klas Ingesson i kundregistret och i flera fall var det han som skötte förhandlingarna.
Ingesson minns hur han sammanfördes med Lars T. Peterson under en landslagssamling i början av 1990-talet. En bild av en världsvan man med långt hår och ännu längre rock poppar upp i hans huvud.
– Han såg ut som en finanshaj och kunde prata för sig. Han hade koll på allt, uppträdde som om han ägde världen. Jag var ung, hade fått en massa pengar och visste inte vad jag skulle göra med dem, säger Klas Ingesson, som hade inlett sin proffsresa i belgiska Mechelen.
”En jävla middag”
Något år senare träffades Lars T. Peterson och Ingesson med respektive i Bryssel. Rådgivaren hade bokat bord på en lyxrestaurang vid Grand Place, där sällskapet njöt av champagne och dignande skaldjursplatåer.
– Det var en jävla middag. Sedan reste han sig bara och gick därifrån med sin fru. Där satt jag med en nota på 7 000–8 000 kronor. Jag och ”Vicky” bara tittade på varandra. Hans uppträdande gjorde mig misstänksam: ”Jaha, är det så här han vill ha det, att jag ska stå för allt?” Jag var ung och naiv och trodde att han ville mitt bästa, men det sket han fullständigt i.
Misstankarna fick Klas Ingesson att be en släkting gå igenom Lars T. Petersons hantering av proffsmiljonerna. VM-bronshjälten blir fortfarande arg när han tänker på sin rådgivare och har bittert ångrat att han gav Lars T. fullmakt till sina konton.
– Jag ville ha tre-fyra pensionsfonder med liten risk men hade i själva verket 28 fonder. För att få provision på placeringarna hade han köpt och sålt, köpt och sålt. Han hade inställningen att sno åt sig så mycket som möjligt. Det var lurendrejeri. Han brydde sig inte om vad jag sa utan gjorde vad som var bra för honom. Vi spelare var blåögda, men inte mer dumma i huvudet än att vi blev misstänksamma, säger Klas Ingesson.
Krävdes på pengar
Lars T. Peterson och Vincenzo Morabito startade 1992 Scanditalia Promotion Ltd i Dublin. Irland var då ett lågskatteland, vilket förklarar varför spelarnas sign on-bonusar hamnade i bolaget. Duon tjänade stora pengar och skaffade vanor därefter. Lars T. var bilintresserad, gled runt
i en guldfärgad Mercedes SL 350 och flyttade i september 1993 efter Stefan Schwarz till portugisiska badorten Cascais, där han bodde i ett drygt år.
– Vi var många som behövde hjälp, och så lurade han oss allihop. Han levde sitt liv med våra pengar, säger Klas Ingesson.
Spelare efter spelare bröt samarbetet med Lars T. Peterson. Värst drabbades Stefan Schwarz, som inte fick ut en sign on-bonus på 2,6 miljoner kronor från bolaget på Irland. 1996, samma år som Scanditalia Promotion Ltd likviderades, tog Herbert Schwarz, Stefans far, med sig två män som visade sig ha kopplingar till Hells Angels till familjen Petersons flådiga villa vid Fregattvägen i Kolmården. Syftet med hembesöket var att få Lars T. att skriva på ett skuldebrev.
Pappan greps misstänkt för olaga hot och försök till olaglig indrivning, men det väcktes aldrig något åtal eftersom chefsåklagaren Göran Friberg drog slutsatsen att Lars T. Peterson ljugit ihop en historia om intrång och hot.
Längst varade samarbetet med Tomas Brolin, men 2000 fick Lars T. sparken som försäljningschef på Twinnovation AB, bolaget bakom det omtalade dammsugarmunstycket.
Dömdes till skadestånd
Gunnar Jansson, som har haft styrelseuppdrag i stora företag som ABB, Borealis och finska oljebolaget Neste, satt under några år i Twinnovations styrelse och kom då i kontakt med Lars T. Peterson. Han minns att Brolins rådgivare vid ett tillfälle hyrde ett privatplan till en företagsaktivitet i Örnsköldsvik och lät bolaget ta hand om notan.
– Han arbetssätt är väldigt olikt det jag är van vid från svenska företag och styrelsearbete. Hans och hans kollegors verksamhet är inget jag vill vara engagerad i, säger Gunnar Jansson.
När Lars T. tvingades bort från Twinnovation började han jobba för en av företagets underleverantörer, som sålde dammsugarmunstycken genom Doppio International AB. Brolin och hans kumpaner anklagade företaget för att kopiera deras produkter och vann 2011 ett mål i Stockholms tingsrätt. Domen tvingade tillverkande moderbolaget Polyplug AB och Doppio International AB, där Lars T. Peterson var marknadsansvarig, att betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd och kassera 7 000 kopior.
Inte bara spelare och affärskollegor utan även rättsväsendet har haft synpunkter på Lars T. Peterson, som förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret. Så sent som den 25 maj i år dömdes han av Norrköpings tingsrätt till villkorlig dom och böter för bokföringsbrott.
I förhör berättade Lars T. att han, genom enskilda firman Expensive Cars in Soderkoping, förmedlat bilar från Tyskland som han sedan sålt via Blocket. Han förnekade brott, påstod att det var en hobbyverksamhet och att han därför inte var bokföringsskyldig.
Åklagaren, å sin sida, hänvisade till en skatterevision som visar att Lars T. Peterson från den 1 januari 2005 till den 30 juni 2006 tog emot 5 146 472 kronor för bilköp och ytterligare 67 200 kronor i arvoden.
”Glad att det tog slut”
Det var inte första gången Lars T. dömdes för bokföringsbrott. Samma sak hände 2007, då han även fälldes för skattebrott.
– Jag är jävligt glad att vårt samarbete tog slut så fort som det gjorde. Det hade inte varit hälsosamt att vara med honom för länge, säger Klas Ingesson.
Han är en av ytterst få klienter som vill prata om Lars T. Peterson i dag.
”Tyvärr har jag inget att kommentera angående det ärendet”, skriver Tomas Brolin i ett sms.
– Jag har alltid haft en professionell relation till mina agenter och har svårt att uttala mig. Jag har gjort mitt på planen och de har skött sitt utanför. Jag vet inte hur de har jobbat, säger Stefan Schwarz.
Han var ju skyldig dig över två miljoner kronor.
– Det vet jag ingenting om.
* * *
Det var länge tyst om Lars T. Peterson, men i november 2008 blev han omskriven i en rad svenska tidningar. Anledningen var en kommande bok, i vilken han skulle avslöja allt om sin roll i den smutsiga agentbranschen. Författaren Marcus Birro, som är krönikör på Expressen, skulle hjälpa honom att skriva.
– Han kom fram när jag bodde i Norrköping och hade en massa historier att berätta. Jag visste
inte hur jag skulle hantera allt material och när Expressen ansåg att det inte fanns tillräckligt mycket mark under fötterna rann det ut i sanden, säger Birro fyra år senare.
Lars T. lyckades ändå skapa rubriker som ingen förlagsanställd kunde missa: ”Betalade 355 000 kronor på toaletten. Agenten om mutaffärerna: Kolsvarta pengar”, skrev Sportbladet.
Betalat ledare
Lars T. Peterson berättade att han betalat klubbledare för att de skulle ta emot spelare från hans och Morabitos stall. George Graham, Arsenals dåvarande manager, ska 1994 ha fått 30 000 pund i samband med värvningen av Stefan Schwarz. Sedelbuntarna överlämnades på en herrklubb i centrala London och Lars T. klädde minnesbilder i ord:
– På herrtoaletten började han räkna pengarna på toalettlocket. Sedan satte han in pengarna på sitt konto.
Lars T. hävdade att han 1992 bearbetade Napolis klubbdirektör Giorgio Perinetti på ett liknande sätt, för att klubben skulle värva Jonas Thern från Benfica. Italienaren ska ha fått 350 000 kronor på en bensinstation utanför Göteborg. Förre IFK Norrköping-spelaren Jan Hedén, som jobbade för Lars T. 1989–1992 och sammanförde honom med Brolin, fick uppgiften att åka till den där Shell-macken och överlämna en portfölj.
– Det kan stämma, men att det var pengar inblandade tänkte jag inte på då. Jag fick ofta uppdrag att leverera papper till den och den, säger Hedén, 52.
Lurat myndigheterna
Upplevde du Lars T. Peterson som seriös?
– Ja, Lasse var kunnig, men ekonomiskt finns kryphål och på den nivån var jag aldrig inblandad.
Lars T. Peterson berättade vidare hur han och Morabito lurat skattemyndigheterna genom att placera runt 150 miljoner av spelarnas bonusar i bolaget på Irland och i andra lågskatteländer.
– Vi skickade pengarna till olika skatteparadis – tax havens. På Irland och Cypern bildade vi bolag, överallt. Därigenom slussade vi pengarna.
Agenten med det redan tvivelaktiga ryktet medgav att mutor och skattefiffel plågat hans samvete, men han var inte direkt ångerfull.
– Jag har spelat efter spelets regler. Det var givetvis olagligt och fel, men det var så branschen fungerade.
Tillgångar: 224 kr
Vad som aldrig framkom i intervjuerna var hans privata ekonomiska situation. Lars Tonny Pettersson, som var hans fullständiga namn, med firma Rådgivningsbyrån i Norrköping sattes den 4 juli 2007 i konkurs vid Norrköpings tingsrätt.
Enligt konkursbouppteckningen hade han skulder på 3 641 048 kronor. Tillgångarna uppgick till 224 kronor och 42 öre.
* * *
Vincenzo Morabito lämnade 1993 lägenheten vid Danska vägen i Göteborg och flyttade till Århus. Ett par år senare bröt han med Lars T. Peterson och började samarbeta med Roger Ljung, som tog Fifa-licens direkt efter karriären, och landsmannen Claudio Vigorelli.
Den i dag 52-årige italienaren jobbar fortfarande som agent, numera med utgång från Siena. Han startade 1997 Fimo Sport Promotion tillsammans med Vinicio Fioranelli och styrde 2005–2010 The First Artist Company, en av Europas största agentfirmor som företräder Emmanuel Adebayor och Andrej Arsjavin och skötte Fredrik Ljungbergs övergång från Chicago Fire till Celtic.
Lars T. Peterson sökte lyckan på egen hand, registrerade 1995 agent- och promotionfirman QTX Rådgivning AB och jobbade vidare med Tomas Brolin. Han tillbringade halva år 2000 i London, där han genom Twinntech Europe Ltd skulle sälja in Brolins dammsugarmunstycken på den brittiska marknaden.
3,7 miljoner i skulder
2004 var han också skriven utomlands, på en adress i Riga. I Sverige har han sedan sekelskiftet bott i Loddby Bro utanför Söderköping, i en herrgårdsflygel i Bråxvik på Vikbolandet och på åtta olika adresser i Norrköping.
– Det var flera år sedan jag träffade honom och då morsade vi bara på stan, säger Jan Hedén.
Lars T. Peterson har i dag skulder på totalt 3 712 908 kronor hos kronofogden och ytterligare två fordringsägare, Blocket och Hyresbostäder i Norrköping, har ansökt om betalningsförelägganden. Han saknar utmätningsbara tillgångar, men Klas Ingesson tror inte att det går någon större nöd på hans förre rådgivare.
”Fick en jättechans”
Lars T. bytte efternamn i augusti 2011 och utvandrade fyra månader senare till en liten stad i södra Spanien. Det sägs att han har hittat ett nytt jobb, som fastighetsmäklare. Området där han hyr en postbox har, enligt Svenska föreningens ordförande, ”väldigt fina villor och lägenhetskomplex med butiker”.
– Han fick en jättechans att skaffa sig ett bra liv och så gjorde han som han gjorde. Jag hoppas att han inte lurar någon annan där nere, säger Klas Ingesson.
Fotnot: Sportbladet har genom anhöriga, brevledes och via advokater som företrätt honom i rätten försökt att komma i kontakt med Lars T. Peterson, dock utan att lyckas.
LANDSLAGETS SPELARE VAR DERAS KUNDER
(Klienter hos Vincenzo Morabito och/eller Lars T. Peterson)
- Lasse Eriksson
- Kennet Andersson
- Jonas Thern
- Tomas Brolin
- Klas Ingesson
- Patrik Andersson
- Stefan Rehn
- Glenn Strömberg
- Jörgen Pettersson
- Christian Karlsson
- Stefan Pettersson
- Thomas Ravelli
- Roger Ljung
- Roland Nilsson
- Joachim Björklund
- Henrik Bertilsson
- Niclas Kindvall